Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:53:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Choroba (rogowacenie)  (Przeczytany 22400 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #30 : Padziernika 28, 2012, 10:52:40 »

Chiara, nie odniosłem się do rumianku i miodu, bo jest mi ta rada obojętna - co prawda rumianek uważam za dobrą radę, miód - nieco mniej dobrą, ale nie zaszkodzi to ptakom - w odpowiednich ilościach oczywiście.
Słowo "rady" odnosi się do wszystkich podobnych postów, nie tylko Twoich. Właśnie po takich m.in. poradach kanarek1 teraz ma chorego kanarka.
Sterydy nie pełnią w maściach nośników substancji czynnej. W maściach są z reguł 2 rodzaje substancji: aktywna i tzw. wypełniacz - np. cholesterol albo wazelina. Sterydy w maści pełnią raczej funkcję leczniczą, są w niej substancją aktywną.
Co do Tribioticu, to sama sobie odpowiedziałaś.
Nie "pluję jadem" - mam założone chlapaki Duy umiech A tak na poważnie to po prostu uważam, że jak już coś radzić, to trzeba się na tym znać. Napisałaś kilka anty-rad i tyle. Trzeba to było sprostować, żeby innym nie zaszkodziło. Ale nie odbiegajmy od tematu Mrugnicie
jot-ka11 - masz rację. Tak czy siak - trzeba do weta.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #31 : Padziernika 28, 2012, 10:55:53 »

Największym problemem jest to, że właśnie to, co nam się wydaje rzeczą normalną, czyli wizyta u weta, dla innych ludzi taką nie jest. Przykładem na to jest kanarek1. Dlatego uważam, że trzeba o tym ciągle przypominać.

Chiara
Go
« Odpowiedz #32 : Padziernika 28, 2012, 10:59:56 »

Cytat: yotan
Chiara, nie odniosłem się do rumianku i miodu, bo jest mi ta rada obojętna - co prawda rumianek uważam za dobrą radę, miód - nieco mniej dobrą, ale nie zaszkodzi to ptakom - w odpowiednich ilościach oczywiście.
No i to właśnie była moja rada.

Napisałaś kilka anty-rad i tyle.
Dalej proszę Cię o przykłady, widocznie na próżno. Z tego co wiem, a wiem co piszę, to nic tutaj nikomu nie radziłam...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #33 : Padziernika 28, 2012, 11:06:19 »

Drodzy Państwo czy mógłbym jakoś złagodzić Wasz spór? Po prostu podajcie sobie ręce. Każde z Was mas swoje zdanie i wydaje się, że żadne z Was nie przekona drugiego ani żadne z Was nie ustąpi. Myślę, że warto zastanowić się nad problemem Kanarka1.

Chiara
Go
« Odpowiedz #34 : Padziernika 28, 2012, 11:24:10 »

Cytat: jot-ka11
Drodzy Państwo czy mógłbym jakoś złagodzić Wasz spór? Po prostu podajcie sobie ręce. Każde z Was mas swoje zdanie i wydaje się, że żadne z Was nie przekona drugiego ani żadne z Was nie ustąpi. Myślę, że warto zastanowić się nad problemem Kanarka1.
Masz rację, ze swojej strony starałam się pomóc tak jak umiałam- pisząc o ziołach, które doraŹnie mogą poprawić komfort życia ptaka w tej chwili (napar z rumianku). Sposób sprawdzony i skuteczny (podawany zamiast wody do picia).
Najważniejsze nie doprowadzić do odwodnienia ptaszka- jeżeli ma słaby apetyt, pewnie też nie pije (chociaż tego nie wiem)- przypuszczalnie nie ma siły (siedząc na dnie klatki).
Jednak nie potrafię nic innego doradzić jak podanie tego co napisałam Smutny

Przykro mi że na wątku wynikł taki spór, ale nie mogę tolerować kiedy ktoś pisze że "swoimi radami TRUJÊ PTAKI"!!! To jest poważne oskarżenie, nie wspominając że wyssane z palca (prosiłam o podanie przykładów). łatwo jest palnąć jest coś w tym stylu, a póŹniej udawać że nie wiadomo o co chodzi (określiłabym to dosadniej, ale nie zrobię tego chociażby ze względu na Ciebie i innych użytkowników). 

Błędem byłoby podawanie glukozy w stanie odwodnienia.
Tutaj właśnie jest anty-rada.
Kilka dni temu miałam przypadek (piszę o najświeższym przypadku, pomijając inne, gdzie glukoza była podawana przy odwodnieniu w celu wzmocnienia) kiedy moja nieżyjąca już sunia w stanie nieprzytomnym trafiła do weterynarza. Co jej podano? (Przy stanie agonalnym, maksymalnym odwodnieniu, niewykrywalnej ilości cukru we krwi, w tamtej chwili sugerowanym zatruciu- co się potwierdziło, b. niskim ciśnieniu i szybkim biciu serduszka). Otóż- na początek dostała glukozę właśnie! Dopiero póŹniej namiot tlenowy i cała reszta...
Zakańczając ten niepotrzebny nikomu spór, chciałabym prosić Cię żebyś nie dodawał sobie, nie doszukiwał się czegoś czego nie ma, nie oskarżał innych samemu będąc nie bez winy...

Twoje zachowanie wobec mnie ociera się o szkalowanie- naciąganie prawdy, używanie niewłaściwych słów. A jak pomogłeś Kanarkowi1? Rugając go?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #35 : Padziernika 29, 2012, 09:58:27 »

Spróbuję jeszcze raz wyjaśnić nieporozumienia:
- co do tego, że "trujesz ptaki": słowo "rady" użyte zostało jako uogólnienie do wszystkich nietrafionych porad, nie tylko Twoich (już to pisałem), słowo "posty" było błędem, powinno być "post" (też już pisałem i przepraszałem); 
- rady o rumianku i miodzie nie skrytykowałem, bo nie jest zła, a że nie pochwaliłem - przecież nie muszę;
- słowo "anty-rady" jest rzeczywiście nietrafione. Najbardziej pasowało mi "bzdury" albo "głupoty", ale wydawało mi się zbyt obcesowe. Chodziło mi o to, że udzieliłaś kilku wyjaśnień i argumentów, które są błędne - ale o tym na końcu postu.

Co do moich porad dla kanarka1 to udzieliłem kilka:
- sposób rozpoznania uszkodzeń wątroby i nerek
- podawanie węgla w obecnym stanie zdrowia kanarka
- podawanie preparatów hepatoprotekcyjnych i nasion ostropestu
Rzeczywiście na początku nieco Go zrugałem, ale miała to być nauczka dla Niego, jak również dla innych tego typu potrzebujących porady weterynaryjnej.

Lepiej może do nich się odnieść, a nie łapać za słówka powyrywane z kontekstu. Skrytykowałem Twoje wypowiedzi podając od razu kontrargumenty. Nie miało to na celu skrytykowania Ciebie, ale najwyraŹniej niestety tak to odebrałaś. Przykro mi, bo jeszcze raz piszę: nie był to atak na Ciebie, tylko próba dyskusji z Tobą. Niestety wadą słów pisanych jest brak możliwości wyrażania i odbierania emocji, co może się wiązać z nieporozumieniami interpretacyjnymi.
Co do powyższych "bzdur": otóż o zawartości maści i ich działaniu już pisałem. Nie można uogólniać, że wszystkie maści działają podobnie i zawierają sterydy, bo jest to błędem, który może prowadzić do uszczerbku na zdrowiu.
Jeśli chodzi o glukozę: przykład Twojej suki to nieco więcej niż odwodnienie - przynajmniej sama tak napisałaś. Jeśli w podstawowych wynikach badań wychodzi, że jest odwodnienie i niedobór glukozy, to rzeczywiście pierwszym płynem, jaki się podaje jest glukoza. Ale robi się kolejne, coraz dokładniejsze badania i wtedy wg nich koryguje się parametry równowagi kwasowo-zasadowej i elektrolitowej organizmu. Natomiast w sytuacji, kiedy nic nie wiemy o tych parametrach, podejrzewając przy tym uszkodzenie wątroby, nerek i być może trzustki nie wolno tak po prostu podać glukozy, mając na uwadze, że:
- nadmiar glukozy we krwi (hiperglikemia) powoduje odwodnienie i kwasicę -> stan zagrożenia życia;
- hodowcy słysząc glukoza do wody sypią z reguły po prostu "trochę" glukozy do poidła, co na pewno nie spowoduje osiągnięcia roztworu 5% czy 10%, tylko znacznie gęstszego;
- schorzeniom trzustki często towarzyszy jej niewydolność z następczą cukrzycą, co może pogłębić odwodnienie;
- podanie nadmiaru glukozy w schorzeniach wątroby może spowodować nadmierne gromadzenie gazów w jelitach i ,oprócz pogorszenia komfortu życia, doprowadzić do biegunki albo nawet perforacji jelita -> stan zagrożenia życia.
W takiej sytuacji najpierw należałoby podać sól fizjologiczną albo np. płyn wieloelektrolitowy. Twój pies dostał najpierw glukozę, gdyż w jego stanie była to najpewniejsza przyczyna pozostałych objawów (objawy hipoglikemii). Ale temu kanarkowi może to zaszkodzić.

Tak sobie jeszcze kilka razy przeczytałem ten post, żeby znowu babola nie walnąć i chyba jest dobrze Duy umiech Wysyłam!

Chiara
Go
« Odpowiedz #36 : Padziernika 29, 2012, 11:17:03 »

OK, może i z rozpędu walnęłam coś nie tak- jeśli chodzi o tę glukozę. Weterynarzem nie jestem, wiem tylko że glukoza ma działanie wzmacniające- jeśli chodzi o inne, większe zwierzęta. W przypadku kanarków napisałam że nie wiem jak ją dawkować (nie wiem też czy możliwe byłoby zbadać poziom cukru we krwi kanarka- przysłowiowa "kropelka" krwi potrzebna do takiego badania to dla ptaszka sporo...

Najbardziej uderzył Twój ton- "daję rady...itd" (na tym forum daleka jestem od dawania rad, bo są tu osoby bardziej doświadczone), lecz rada z podaniem doraŹnym rumianku była dobra- przy objawach jakie opisał kanarek1. Twoje rady jakoś mi umknęły- albo może przesłonił je ogólny ton wypowiedzi. W taki sposób (piszesz że chcesz nauczyć "takie osoby" odpowiedniego postępowania) raczej osiągniesz efekt odwrotny- taka osoba może po prostu bać się napisać o tym co się dzieje z kanarkiem bo dostanie "burę". A prawda jest taka, że szczególnie hodowcy/właściciele ptaków z mniejszych miast/wsi często po prostu nie mają możliwości zabrać ptaszka do odpowiedniego weta- ja sama mieszkając w Warszawie mam z tym problemy i tak naprawdę znam jednego dobrego specjalistę od ptaków- reszta wypisze mi np. Ivomec (swojego czasu) ale diagnozy nie postawi- bo po prostu się nie zna! (Przykład: samiczkę chorą na sternostomatozę chciano leczyć na nieżyt dróg oddechowych- o chorobie którą wymieniłam pani wet. nie słyszała, ale lek w gabinecie na szczęście miała).

Nie mam sił ani czasu żeby analizować każde Twoje zdanie- prosiłabym Cię jednak żebyś na przyszłość uważał na słowa- takie oskarżenia ludzie łatwiej zapamiętują niż Twoje póŹniejsze przeprosiny. Z resztą- zrozumiałam już że chodzi Ci o radę z glukozą- nie można było na początku napisać jasno o co chodzi? I na razie kulturalnie proszę żebyś przestał obrażać ludzi- "bzdury" i tym podobne epitety... ale to już świadczy o Tobie kolego.

Na koniec przepraszam Cię kanarek1 że Twój wątek zamienił się w "pole bitwy" pomiędzy mną a Yotanem- nie przejmuj się krytyką, bo na pewno zrobiło Ci się przykro. Mam nadzieję że kanarek dojdzie do siebie. 

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #37 : Padziernika 29, 2012, 11:52:15 »

glukoza ma działanie wzmacniające
Zgadza się, ale trzeba uwzględnić tez inne fakty. Już kiedyś na innym forum spierałem się o zasadność podawania ptakom glukozy. Ale to nieistotne w tym momencie.

Najbardziej uderzył Twój ton- "daję rady...itd" (na tym forum daleka jestem od dawania rad, bo są tu osoby bardziej doświadczone), lecz rada z podaniem doraŹnym rumianku była dobra- przy objawach jakie opisał kanarek1. Twoje rady jakoś mi umknęły- albo może przesłonił je ogólny ton wypowiedzi.
No przecież radzisz. Jak ktoś pyta, prosi o pomoc, a Ty odpowiadasz i podpowiadasz co zrobić, no to przecież radzisz Umiech Zawsze będą osoby bardziej doświadczone, mądrzejsze itp. Ale każdej rady trzeba wysłuchać, choć nie każdej posłuchać Umiech I to się tyczy Ciebie, mnie i innych - mniej lub bardziej mądrzejszych od nas.
Co do tonu - ze słowa pisanego czasem trudno go ocenić... Smutny

OK, może i z rozpędu walnęłam coś nie tak- jeśli chodzi o tę glukozę. Weterynarzem nie jestem, wiem Twoje rady jakoś mi umknęły- albo może przesłonił je ogólny ton wypowiedzi. W taki sposób (piszesz że chcesz nauczyć "takie osoby" odpowiedniego postępowania) raczej osiągniesz efekt odwrotny- taka osoba może po prostu bać się napisać o tym co się dzieje z kanarkiem bo dostanie "burę".
Częściowo o to mi chodzi - może nie na takim gruncie (strach). Najczęściej sprawa wygląda tak, że najpierw się coś tam napisze, że kanarek osowiały, zaraz tłumy zasypują "poradami", a potem jak już "porady" nie pomagają to idzie się do weta i tu niespodzianka: ptak już nie do uratowania! A powinno być w odwrotnej kolejności. I proszę nie pisać, że te rady są na własną odpowiedzialność, albo lepiej: że mój kanarek też tak miał (czyli był osowiały), dałem to i to i pomogło, bo często podobne objawy mogą występować przy różnych schorzeniach, a póki co jeszcze nie wymyślono cudownego leku na wszystko.
Wiadomo też, że większość porad z internetu jest stosowana w praktyce i potem powielana na forach z kilku powodów, np. z powodu chęci uniknięcia kosztów związanych z wizytą u weta, z powodu chęci okazania się byciem tym "mądrzejszym" itp...
Ale to jest dyskusja na inny temat, i na dłużej. A ponieważ nikt więcej nie bierze w niej udziału, to zawsze będzie odbierana jako kłótnia.

Chiara
Go
« Odpowiedz #38 : Padziernika 29, 2012, 03:26:55 »

Yotan TY CI¡GLE NIC NIE ROZUMIESZ!!! Do czego dążysz? Do dyskusji pomiędzy nami, któtra nijak się ma do pomocy Kanarkowi1 ?! Jeśli tak- bardzo proszę Moderatora o przeniesienie tej żenującej części wątku (od kiedy nie wnosi nic żeby pomóc ptakowi, tylko wymieniane są kontra-argumenty) do jakiegoś innego wątku- wstyd mi że ciągnę tę "dyskusję", ale nie pozwolę nie wiadomo komu pomiatać mną, wmawiać jakieś z palca wyssane rzeczy i jednym słowem- szykanować! 

Do Yotana:
Wypowiadasz się tonem nie wiadomo jakiego "eksperta"- a sam pisałeś (Twoje słowa) że kanarkach "znasz się jak świnia na gwiazdach"!

Cytat: Yotan
Cytat: Chiara
Najbardziej uderzył Twój ton- "daję rady...itd" (na tym forum daleka jestem od dawania rad, bo są tu osoby bardziej doświadczone), lecz rada z podaniem doraŹnym rumianku była dobra- przy objawach jakie opisał kanarek1. Twoje rady jakoś mi umknęły- albo może przesłonił je ogólny ton wypowiedzi.
No przecież radzisz. Jak ktoś pyta, prosi o pomoc, a Ty odpowiadasz i podpowiadasz co zrobić, no to przecież radzisz  Zawsze będą osoby bardziej doświadczone, mądrzejsze itp. Ale każdej rady trzeba wysłuchać, choć nie każdej posłuchać  I to się tyczy Ciebie, mnie i innych - mniej lub bardziej mądrzejszych od nas.
Moja cierpliwość powoli się wyczerpuje. Oskarżasz, póŹniej przepraszasz, a tak naprawdę ciągle udajesz że "nie wiesz o co chodzi"!
Co do rad przez internet- sam napisałeś żeby np. podawać węgiel- a skąd wiesz że ów węgiel nie pogorszy stanu ptaka? Nie było nic o biegunce, a jeżeli ptak ma zatwardzenie, to tylko go strujesz doradzonym specyfikiem!

Co do tonu - ze słowa pisanego czasem trudno go ocenić...

Nie bądŹ śmieszny- ze słów jakie tu padły (piszesz bzdury, trujesz, itp) nietrudno wyłapać ton wypowiedzi- po prostu plujesz jadem- jak już Ci napisałam.

Częściowo o to mi chodzi - może nie na takim gruncie (strach). Najczęściej sprawa wygląda tak, że najpierw się coś tam napisze, że kanarek osowiały, zaraz tłumy zasypują "poradami", a potem jak już "porady" nie pomagają to idzie się do weta i tu niespodzianka: ptak już nie do uratowania! A powinno być w odwrotnej kolejności. I proszę nie pisać, że te rady są na własną odpowiedzialność, albo lepiej: że mój kanarek też tak miał (czyli był osowiały), dałem to i to i pomogło, bo często podobne objawy mogą występować przy różnych schorzeniach, a póki co jeszcze nie wymyślono cudownego leku na wszystko.
Wiadomo też, że większość porad z internetu jest stosowana w praktyce i potem powielana na forach z kilku powodów, np. z powodu chęci uniknięcia kosztów związanych z wizytą u weta, z powodu chęci okazania się byciem tym "mądrzejszym" itp...
Ale to jest dyskusja na inny temat, i na dłużej. A ponieważ nikt więcej nie bierze w niej udziału, to zawsze będzie odbierana jako kłótnia.
Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz. Kanarek1 pisał że jeŹdzi z ptaszkiem do weterynarza, więc doradzanie mu tego było zbędne- skoro i tak to robi (owszem, można było napisać jak do dziecka:"Dobrze że jeŹdzisz z kanarkiem do weterynarza"- ale chyba normalną rzeczą jest, że jeśli raz to zrobił, to nie unika weterynarzy, po prostu nie znalazł tam pomocy jakiej oczekiwał i szuka jej dalej! Tak więc nie przekręcaj faktów- tutaj najpierw był weterynarz, póŹniej- dalsze szukanie pomocy (z Twoich postów wnioskuję, że chyba w życiu nie byłeś z ptakiem u weterynarza bo nie masz pojęcia jak trudno- szczególnie na wsi czy w małych miastach- znaleŹć weta znającego się na ptakach (że nie wspomnę o specjalizacji w tym kierunku).
¬le oceniasz też motywy części ludzi chcących coś doradzić- to co piszesz jest po prostu śmieszne (a raczej byłoby, gdyby nie było- przepraszam za wyrażenie- żałosne). Nie wiem po kim sądzisz- najczęściej podobno sądzi się po sobie...`

Na koniec- Ty się dziwisz że nikt nie bierze udziału w "dyskusji"?! Chichot Przecież to dawno przestała przestała być dyskusja- teraz jest tylko zwykła wymiana zdań, gdzie ja nie jestem w stanie tolerować Twoich wypowiedzi skierowanych do mnie, a Ty? Tylko sam wiesz dlaczego dalej to ciągniesz (nasuwa mi się słowo- pewnie też dla Ciebie nowe- spam, a momentami i "trolling"- odsyłam do netykiety stosowanej na forach internetowych, nie będzie Ci trzeba tłumaczyć co to jest za slowo- z ostatniego- "off topic"-ang."poza tematem"- miałeś ubaw po pachy jak pamiętam).
Osobiście jest mi wstyd że dałam się wciągnąć w polemikę z Tobą, jednak ciężko mi było pozostawić bez odpowiedzi Twoją wypowiedŹ. Na nią mam jedną krótką odpowiedŹ: radząc przez internet, tak samo "truję ptaki" jak i Ty.   

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #39 : Padziernika 29, 2012, 03:32:04 »

Chiara, daj spokój Koleżanko Droga!
Szkoda zdrowia, nerw i czasu!

Zaprz sobie rumianku lub meliski i zapraszam do innego wątku Umiech

Ściskam serdecznie
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #40 : Padziernika 29, 2012, 08:27:38 »

Ufff... Chyba mnie Chiara nie lubisz... Muszę przyznać, że czuję się napadnięty i skopany jak pies... Pójdę chyba za radą Siwobrodego, mimo, że nie była ona dla mnie... Niezdecydowany
PS. Chyba nie doradzałem węgiel. Ani nie miałem ubawu z "off-topic".

kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #41 : Padziernika 29, 2012, 09:55:28 »

Największym problemem jest to, że właśnie to, co nam się wydaje rzeczą normalną, czyli wizyta u weta, dla innych ludzi taką nie jest. Przykładem na to jest kanarek1. Dlatego uważam, że trzeba o tym ciągle przypominać.

U weterynarz byłem już na drugi dzień i podał wspomniane kropelki do wody (nie wiem co to było).

Niestety mój kanarek nie dał rady i już go nie ma..... Smutny

Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi Umiech

Osobiście dostałem nauczkę (trzeba traktować internet z przymrużeniem oka)

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #42 : Padziernika 31, 2012, 11:53:34 »

Osobiście dostałem nauczkę (trzeba traktować internet z przymrużeniem oka)
A za to zwierzaka poważnie. Szkoda ptaszka.

kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #43 : Listopada 08, 2012, 10:34:45 »

Mam nowego kanarka już prawie 2 tygodnie Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*