kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 15
|
 |
« : Padziernika 27, 2012, 05:10:37 » |
|
Witam, piszę tutaj bo w dziale "choroby" nie mogę ani odpowiadać, ani zacząć nowego wątku (nie wiem dlaczego).
Zacznę od tego, że 2 tygodnie temu kupiłem kanarka u hodowcy. Był piękny, ruchliwy, szczuplutki i na drugi dzień mi już śpiewał. Nie podobały mi się tylko jego nóżki z czymś jakby łuską (zrogowaceniem). Zacząłem więc szukać na forach i właśnie na tym forum znalazłem wątek (Kanarki - Wortal Jacky & Mark > Podstawy hodowli > Choroby > Choroby i ich leczenie (Moderatorzy: Luka, jot-ka11) > Hiperkeratoza (rogowacenie)). W jednej z odpowiedzi ktoś napisał, żeby posmarować kanarkowi takie nóżki Tormentiolem.... Zrobiłem tak, po czym kanarek to powiedzmy "zlizał" z nóżek i się zatruł.
Byłem z nim u weterynarza, dał mu coś co wkrapiałem do wody i tyle (miało przejść do 5 dni)... Mijają 2 tygodnie kanarek jest osowiały, ciągle siedzi na dole, jest napuszony, nic go nie interesuje i nie ma wogule głosu (jak już wyda jakiś dŹwięk to taki krótki, cichy i zachrypły).
Czy to mu przejdzie? Czy z kanarkami może jest tak, że jak zachoruje raz to już nigdy nie wraca do formy??
A gościowi co dał taką radę na forum to już wiem co bym zrobił....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 27, 2012, 06:30:49 » |
|
Hmm, z poradami na forum to trzeba ostrożnie. Jeden powie dobrze, inny Źle. Skąd jesteś, może będziemy w stanie np. skierować do dobrego weta?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 27, 2012, 06:36:28 » |
|
Ja leczyłem coś takiego maścią oxycortu. Pomogło i mimo,że kanarek zdziobał część maści nic mu nie było.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 27, 2012, 06:50:59 » |
|
Hmm, z poradami na forum to trzeba ostrożnie. Jeden powie dobrze, inny Źle. Skąd jesteś, może będziemy w stanie np. skierować do dobrego weta?
Z Tarnowa, byłem już u weterynarza ale oprócz tego, że lekarstwo które dał powstrzymało biegunkę nic innego nie uległo zmianie.... A najważniejsze pytanie to czy kanarki wracają do siebie po chorobie czy już takie osowiałe na zawsze zostają?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 27, 2012, 09:54:08 » |
|
Jeśli kanarek zwalczy chorobę - będzie jak wcześniej. Jak siedzi osowiały to jest chory. Nie wiem czy wet, u którego byłeś zna się na ptakach, bo różnie z tym bywa - jak się zna to może jedŹ jeszcze raz? Jak nie to ... prawdę mówiąc nie wiem jak Ci pomóc - nie wiem co w tej maści mogło zaszkodzić kanarkowi. Może ktoś się wypowie kto będzie mógł coś pomóc?
Co ja bym zrobił - spróbował dać kanarkowi trochę węgla leczniczego w pokarmie jajecznym, chyba, że ktoś zna inny sposób na odtrucie kanarka. Dałbym też - nie wiem dlaczego, ale przychodzi mi do głowy - szpinak. Może jeszcze inne zielonki. Pamiętaj, że rady z forum stosujesz na własną odpowiedzialność - mogą pomóc, a mogą zaszkodzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 27, 2012, 09:58:06 » |
|
Sądzę,że w wyniku zbyt dużej dawki leku doszło do uszkodzenia wątroby i nerek i stąd te objawy. Pewni pomóc się już nie da 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 27, 2012, 10:40:16 » |
|
Tego się niestety obawiam, ale może się uda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 27, 2012, 10:44:13 » |
|
A jaką masz pewność, że to ten tormentiol? Sprawdziłem i zauważyłem, że w tym wątku było wiele innych porad. Nie rozumiem dlaczego wybrałeś akurat tą?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 27, 2012, 10:49:51 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 28, 2012, 01:16:02 » |
|
A jaką masz pewność, że to ten tormentiol? Sprawdziłem i zauważyłem, że w tym wątku było wiele innych porad. Nie rozumiem dlaczego wybrałeś akurat tą?
Jak to jaką mam pewność że to tormentiol?? Bo właśnie tormentiolem posmarowałem. Były też podane inne maści ale na receptę. Ktoś kto napisał o tormentiolu twierdził że pomogło więc niestety spróbowałem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 28, 2012, 01:17:55 » |
|
Sądzę,że w wyniku zbyt dużej dawki leku doszło do uszkodzenia wątroby i nerek i stąd te objawy. Pewni pomóc się już nie da  A jak rozpoznać uszkodzenie wątroby i nerek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 28, 2012, 06:57:06 » |
|
Hehe... Nauczka dla tych, co leczą podług internetu.  Maść jest do smarowania, a nie do jedzenia, kanarek mógł sobie uszkodzić nerki albo wątrobę. Co to tego, jak to rozpoznać - najłatwiej po sekcji. Wg mnie kanarek nie dojdzie do siebie, załatwiłeś go. Trzeba było najpierw iść do weta, a nie dopiero, jak go strułeś. Teraz już nic mu nie pomoże. Węglem leczy się tylko wtedy, kiedy mamy podejrzenie, że w przewodzie pokarmowym znajduje się jeszcze trucizna. Jak mu teraz będziesz dawał węgiel, to mu dodatkowo zaszkodzisz. "Rogowe" narośla na łapkach nie muszą oznaczac choroby. Wydaje mi się, że wypadałoby się najpierw nad tym zastanowić. Zresztą piszesz, że były pokryte łuską, a "łuska" to jak najbardziej prawidłowa struktura na tej części ciała ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 28, 2012, 07:05:21 » |
|
A jak rozpoznać uszkodzenie wątroby i nerek? [/quote]
Najogólniej mówiąc osowiałość, podsypianie, brak napędu psychoruchowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 28, 2012, 07:46:05 » |
|
Yotan, człowiek szuka pomocy, a nie chce słyszeć Hehe albo nie dojdzie do siebie, załatwiłeś go, może odrobina współczucia też jest istotna.
Napisz jakie leki/maści mu podawałeś, najlepiej po kolei. Czy tylko tormentiol?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 28, 2012, 09:03:49 » |
|
Nieśmiało się odezwę (bo akurat to mi przyszło do głowy)- że w Termentiolu są przecież sterydy które mają przyspieszyć działanie leku-w prawdzie ilości śladowe ale może to ich działanie uszkodziło wątrobę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 28, 2012, 10:57:52 » |
|
Zastosowałem się do rady z internetu, a dokładniej z forum o kanarkach gdyż myślałem, że właśnie tutaj można zasięgnąć dobrych rad...
Posmarowałem mu łapki tylko tormentiolem, jak zauważyłem, że się zatruł to na drugi dzień poszedłem z nim do weterynarza który przepisał jakieś krople do wpuszczania do wody (nie wiem co to ale miało pomóc).
Kanarek czasem się ożywia ale jest to krótkotrwałe... Je ziarno co prawda mało ale je (tak się zastanawiam czy jeśli miałby uszkodzoną wątrobę to by jadł wogóle coś?)
I jeszcze jedno pytanie co z jego głosem, że go praktycznie stracił i jest zachrypnięty, czego to jest objaw?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|