Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:33:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Długość, szerokość, wysokość  (Przeczytany 3262 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Padziernika 30, 2012, 05:43:36 »

Który z wymiarów klatki: długość, szerokość czy wysokość klatki jest najistotniejsza w hodowli drobnej egzotyki? Najlepsza jest klatka długa? Szeroka? A może wysoka?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Padziernika 30, 2012, 07:27:28 »

Najistotniejsza jest długość klatki. Obojętnie, czy ptaki wolą wyższe partie, czy przesiadują na podłodze (np. amarantki, astryldy malowane czy trawinki), to więcej latają wzdłuż, a nie w górę i w dół. Jednak wysokość też ma znaczenie, zwłaszcza w okresie lęgowym. Ptaki typowo "przyziemne" jak np. malowane lub trawinki tokują u mnie na możliwie najwyższej gałęzi. Choć z kolei astryldy kratoskrzyłde pięknie tańczyły wokół samic po podłodze.
Zdarza się też, że ptaki wynoszą swoje młode z gniazda i nie pomagają żadne "sposoby" i wkładanie - lęg się marnuje. Co dziwne: 3,4,5 dni póŹniej w gnieŹdzie zaczynają się pojawiać nowe jajka. Hodowcy mówią wtedy, że samiec jest "przebiałkowany" i goni na następny lęg, niszcząc pierwszy. Jednak wydaje się, że im wyższa klatka, tym rzadszy problem. Tłumaczy się to tym, że samiec musząc pokonać większą wysokość do gniazda wytraca na to więcej energii i wtedy ochota na kolejny lęg mu mija.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #2 : Listopada 22, 2012, 11:08:54 »

prosta zasada im klata większa tym lepsza Umiech

jeśli chodzi o egzotykę słyszałem o pewnej hodowli gdzie hodowca rzadki astryldów stosował klatki bardzo głębokie (1,5m), wąskie (0,5m) i wysokie (1m) klatki były typu skrzynkowego i tylko z przodu był gitr, posiadały dobre oświetlenie i bardzo dużo gałęzi. Gniazda umieszczane były zawsze w tylnej części klatki. Ów hodowca nie miał problemów z rozmnażaniem najbardziej wymagających ptaków.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia to na pewno liczy się szerokość (długość) i wysokość przy udomowionych ptakach głębokość nie ma znaczenia. np. Amadyny wspaniałe można rozmnożyć w klatce 35cm długa, 30cm głęboka i 30cm wysoka. Ale zalecam klatki 60cm długie, 40-50 wysokie i głębokie również na około 40cm.

Według mnie najbardziej rozsądne są regały które pozwalają regulować długość klatki Umiech sam taki posiadam po otwarciu wszystkich przegród klatka robi się około 50cm wysoka 55cm głęboka i 220cm długa pozwala mi to hodować bardzo różne gatunki ptaków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!