Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dowód na majora  (Przeczytany 31038 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #45 : Listopada 29, 2012, 08:14:03 »

Widzę ze spory problem z ptakami jest?  Pies, kot, zwierzęta "hodowlane" maja po prostu paszporty i na tej podstawie można się z nimi poruszać miedzy państwowo, bez żadnych zezwoleń na transport- chyba że mówimy o  transporcie np  100 krów ( chyba że akurat jakiś kraj wymaga dodatkowych warunków jak np  GB czy kraje skandynawskie ) .
Może kanarkowi/ ptakowi  zaobrączkowanemu  też da się wystawić paszport? Przecież ludzie czasem podróżują np  z dużymi papugami , jak przenoszą swoje miejsce zamieszkania ?

Z majorem to ja rozumiem to tak, że skoro u nas jest zakaz posiadania takich ptaków, to o ile możliwe jest uwzględnienie papierów z zagranicy rodziców,  o tyle już potomstwo po nich nie będzie honorowane - bo u nas żadnych  urzędowych  papierów ptaki nie maja i nikt nie będzie chciał uwierzyć że ptaki są po hodowlanej parze.
Ciekawa jestem jak to jest rozwiązywane w przypadku  zwierząt egzotycznych np gadów , na które tez trzeba mieć papier że pochodzą z hodowli a nie  z nielegalnego  odłowu i przemytu- może da się to przenieść na grunt ptasi ?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #46 : Listopada 29, 2012, 08:07:42 »

Widzę ze spory problem z ptakami jest?  Pies, kot, zwierzęta "hodowlane" maja po prostu paszporty i na tej podstawie można się z nimi poruszać miedzy państwowo, bez żadnych zezwoleń na transport- chyba że mówimy o  transporcie np  100 krów ( chyba że akurat jakiś kraj wymaga dodatkowych warunków jak np  GB czy kraje skandynawskie ) .
Może kanarkowi/ ptakowi  zaobrączkowanemu  też da się wystawić paszport? Przecież ludzie czasem podróżują np  z dużymi papugami , jak przenoszą swoje miejsce zamieszkania ?

Z majorem to ja rozumiem to tak, że skoro u nas jest zakaz posiadania takich ptaków, to o ile możliwe jest uwzględnienie papierów z zagranicy rodziców,  o tyle już potomstwo po nich nie będzie honorowane - bo u nas żadnych  urzędowych  papierów ptaki nie maja i nikt nie będzie chciał uwierzyć że ptaki są po hodowlanej parze.
Ciekawa jestem jak to jest rozwiązywane w przypadku  zwierząt egzotycznych np gadów , na które tez trzeba mieć papier że pochodzą z hodowli a nie  z nielegalnego  odłowu i przemytu- może da się to przenieść na grunt ptasi ?

Niestety nie jest to wcale takie łatwe, najlepiej jakby ktoś w tym Ministerstwie w końcu pomyślał i nakazał rejestracje tych ptaków, dzięki temu zwiększyły by się przychody do "dziury budżetowej". A zwykły obywatel nie obawiałby się rozwijać swoje pasje.

Jeśli chodzi o statut przewoŹnika zwierząt tu bardziej chodzi o ilość przewożonych zwierząt np. hodowca który jedzie na Mistrzostwa świata bądŹ Europy wiezie ze sobą 50-100 ptaków to co też uznamy że wiezie swoje domowe pupile? Umiech

Paszporty to może lekka przesada ale coś w postaci karty rodowodowej, podbitej pieczątką klubu, bądŹ weterynarza TO TAK. Na niej znalazłyby się nr obrączek rodziców oraz nr obrączki przekazywanego osobnika oraz płeć jeśli można ją określić.

Według mnie hodowla ptaków europejskich powinna się odbywać w następujący sposób i tu widzę 2 rozwiązania:

1) kontrolę nad hodowlą czyli potwierdzenie o urodzeniu w niewoli potwierdza KLUB, STOWARZYSZENIE bądŹ federacja np. PFO i tylko ptaki zarejestrowane w tym stowarzyszeniu są legalne. Stowarzyszenie odprowadza jakiś podatek np. od hodowli zwierząt europejskich i po temacie. Znowu wpływy do budżetu.

2) kontrolę nad hodowlą oparta jest na zasadach jak ptaki CITES-owe czyli potwierdzenie o urodzeniu od lekarza weterynarii (choć to uważam za całkowicie bezsensowne) i zgłoszenia do urzędu.

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #47 : Marca 20, 2013, 03:40:06 »

Zacytuję Michała Horzelę: "Jeszcze rok temu istniało szeroko zakrojone przekonanie, że hodowla szczygła syberyjskiego jest co najmniej przestępstwem i nikt, poza nielicznymi znanymi postaciami, nie może uzyskać zezwolenia. Jak już wcześniej pisałem, zezwolenie nie jest wymagane w stosunku do odmiany hodowlanej, a do tej zaliczamy wszystkie mutacje danego gatunku. To nowe spojrzenie GDOŚ na problem hodowli tych pięknych ptaków spowodował waśnie lawinowy przyrost hodowli awifauny, albo po prostu ujawnienie tych hodowli. Potwierdzeniem tego może być moje własne doświadczenie polegające na nawiązaniu licznych kontaktów z hodowcami szczygła (głownie poprzez oferowanie specjalistycznych karm dla tych gatunków). "
http://www.serinus.pl/index.php/hodowla-awifauny-3

http://carduelis.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=33

serinus.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« Odpowiedz #48 : Kwietnia 26, 2013, 10:22:25 »

Witam. Mój 1 wpis.
Cieszę się, że ktoś podchodzi do tematu  przyszłościowo myśląc o hodowli (legalnej) awifauny.
Czy uważacie, że gdyby pojawiło się w Polsce stowarzyszenie, które kładło by główny nacisk na tematy związane z hodowlą ptaków, które w domyśle wielu hodowców uważane są za "nielegalne" to czy takie stowarzyszenie miałoby rację bytu oraz, co wynika z pierwszego ludzie obecnie hodujący rodzime łuszczaki chcieliby do takiego stowarzyszenia przystąpić.     

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.serinus.pl
Michał Horzela
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #49 : Kwietnia 26, 2013, 01:10:29 »

Co do stowarzyszenia, to nie wiem, czy "nielegalne" działanie może być ujęte w statucie. No chyba, że jako ochrona środowiska i gatunków dziko żyjących - to może by przeszło.
Ale na pytanie o hodowców mogę od razu Ci odpowiedzieć, że prawdziwi hodowcy, którzy hodują ptaki dla ptaków to na pewno by się zrzeszali, ale dla "hodowców", którzy szukają tylko zysku z bastardów i kłusowanych ptaków na pewno się nie zrzeszą.

serinus.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« Odpowiedz #50 : Kwietnia 26, 2013, 02:56:41 »

Źle mnie chyba zrozumiałeś. Nie pisałem o zrzeszeniu ludzi zajmujących się nielegalną hodowlą. Pisałem o zrzeszeniu ludzi, którzy hodują bo wiedzą, że hodowla ptaków hodowlanych jest legalna a pisząc o "nielegalnej" miałem na myśli bardzo spory odsetek hodowców, którzy nie mają bladego pojęcia jakie są interpretacje i orzecznictwa w tym zakresie a mówią, że hodowla ptaków dzikich jest nielegalna bo inni tak powiedzieli.

Teraz rozwikłam co napisałem powyżej. Ten kto czuje się prawdziwym hodowcą np.: szczygłów, dzwońców, czeczotek, gili wie doskonale jakie ptaki może hodować, wie skąd musi i za ile je pozyskać i wie jakie musi zdobyć dokumenty aby mieć tak zwany "du**chron" podczas ewentualnej kontroli. Taki hodowca wie również, że może swoje ptaki wystawiać. Nie pisałem o kłusownikach zajmujących się odłowem i przetrzymywaniem gatunków dziko żyjących w rozumieniu przepisów. Myślę, że to tyle w temacie.

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.serinus.pl
Michał Horzela
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #51 : Kwietnia 26, 2013, 05:37:20 »

Witam
Jestem pierwszy który chciałby przystąpić do stowarzyszenia zrzeszającego hodowców awifauny europejskiej i czynnie w nim
uczestniczyć.Aktualnie są też hodowcy nigdzie niezrzeszeni -pasjonaci hodowli rodzimych łuszczaków.Takie stowarzszenie byłoby
idealne do zintegrowania hodowców z całej Polski oraz miejscem wymiany wiedzy,doświadczeń, rozwiązywania wspólnie problemów hodowlanch i prawnych związanych z hodowlą ptaków krajowych.
Pozdrawiam

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #52 : Kwietnia 27, 2013, 01:26:17 »

Witam
już jakiś czas temu pisałem o klubie ptaków europejskich, nie podjęto tego tematu. Teraz widzę że znowu temat powraca, jestem jak najbardziej ZA.

Boję się jednak że może się to nie udać ponieważ ilość hodowców jest niewielka i są rozrzuceni po całej Polsce. Jednak jeśli projekt ruszy chętnie  w miarę moich możliwości pomogę w działaniach.

Strony: 1 2 3 [4]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!