Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:45:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Grizzle  (Przeczytany 5953 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 08, 2012, 02:27:57 »

Co to są glostery grizzle?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Listopada 08, 2012, 02:37:14 »

Są to glostery białe z białą koronką (zaliczane do lipochromowych)

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Listopada 08, 2012, 05:25:00 »

Który to grizzle?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Listopada 08, 2012, 06:13:27 »

Według mnie pierwszy,
chociaż spotkałem się już z opinią "jasny ptak z nakrapianą koronką" według takiej definicji - drugi i trzeci.
Sęk w tym, że obie definicje są powtarzane. Według tego co mi mówiono - pierwszy - biały z białą koronką.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Listopada 08, 2012, 06:49:10 »

Też znam tą definicję, co klapuch: biały z biaą koronką. Ale kiedyś słyszałem też, że są to ptaki z białym nalotem na upierzeniu (u nas chyba nazywane "mroziate"?) - więc zgodnie z definicją na zdjęciu drugim i ostatnim też są grizzle, na pozostałych zdjęciach trudno powiedzieć ze względu na jakość, ale na każdym z nich może być taki mroziaty grizzle.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #5 : Listopada 08, 2012, 10:08:06 »

Czytalam o tym kiedys i bylo o "rozjasnionych z pokreskowana koronka".  Zapytalam na facebooku dla hodowcow i odpowiedz jest: to sa wszystkie ptaki lipochromowe (bialy, zolty, czerowny) co maja koronke w paseczki-kreseczki.

Moze sie to info przyda do dalszych dociekan Umiech

Serdecznie!
A.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #6 : Listopada 09, 2012, 01:20:25 »

Więc włączę się do dyskusji bo te ptaszki zawsze mnie fascynowały. Gloster grizzle to ptak lipochromowy z koronką nakrapianą tzn. pióra w koronie są lipochromowe z nakrapianą melaniną, dopuszczalne również u glostera jest takie upierzenie poza koronką tzn pióra na tułowiu bądŹ skrzydłach (pióro nie jest w pełni melaninowe tylko nakrapiane), w przypadku kanarka niemieckiego z koronką (one też występują w odmianie grizzle) nakrapiana może być tylko koronka. Byłą tutaj również dyskusja jak wyhodować takowego ptaszka, więc z moich skromnych doświadczeń wynika że takie glostery udało mi się wyhodować po połączeniu glostera białego szeka z żółtym intensywnym glosterem.

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #7 : Listopada 09, 2012, 05:13:38 »

Witam,

Grizzle są to całkowicie jasne ptaki i mają jasne lub częściowo ciemne (srokate) korony w odróżnieniu od typowych ciemnych koron u większości glosterów. Ten typ jasnego ubarwienia pochodzi prawdopodobnie od starej rasy kanarków Lancashire Copy. Była to duża rasa czubatych kanarków, mocno wyprostowanych i z brakiem ciemnego pigmentu. Rasa ta wymarła przypuszczalnie z powodu nadmiernego wykorzystywania tych kanarków w hodowlach innych czubatych odmian. Próbowano odtwarzać tę rasę poprzez kojarzenie między sobą kanarków ras Yorkshire i czubatych, i osiągnięto dość dobre rezultaty na tym polu.
Utworzono specjalną klasę glosterów grizzle w celu utrzymania takiej odmiany koronki. Ta grupa glosterów nie jest obecnie tak popularna jak kiedyś, mimo że dla części hodowców brak plamek jest interesujący. Jednak u ptaków typu  grizzle  często występują wady. Część osobników jest zbyt duża i mają one za bardzo wydłużone ciało, i zbyt pionową pozycję podczas siedzenia na patykach. Częste są u tych glosterów cysty piórowe. U wielu osobników tej klasy znaczenia piór poprawiają się z wiekiem, ale ptaki już w pełni wypierzone stają się nieco zbyt wydłużone po wymianie lotek i sterówek.
Genetycznie typ grizzle jest mutacją recesywną i taki rodzaj upierzenia potrafi nagle pojawiać się w hodowlach. Muszą się zetknąć dwa allele na grizzle w danym osobniku, aby się ujawniła ta mutacja. Można kojarzyć między sobą ptaki  gładkogłowe ze znaczeniami na głowie, ale nie uzyskuje się przez to wyraŹnie lepszych efektów hodowlanych.
W przeszłości zalecano łączenie samców grizzle z koronką  z samicami nieintensywnymi, gładkogłowymi z dużym pokryciem ciała ciemnozielonymi piórami (3/4 powierzchni), aby otrzymać nieintensywne osobniki ciemnokoronkowe czysto jasne, albo z zielonymi skrzydłami. Uzyskuje się dobre kolorystycznie osobniki, ale trzeba pamiętać, że obecnie na współczesnych wystawach priorytetem jest typ, wielkość ptaka i jakość upierzenia aniżeli rodzaj umaszczenia.

Na podstawie książki: N.J. Barrett i C. Blackwell, The Gloster Fancy Canary, 1990.

« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2012, 11:58:41 wysane przez Jacky » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Listopada 09, 2012, 09:39:55 »

Genetycznie typ grizzle jest mutacją recesywną
Jest coś takiego jak gen odpowiedzialny za wygląd typu grizzle?

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #9 : Listopada 09, 2012, 10:43:05 »

Chodzi o to, że umaszczenie grizzle ma być wynikiem działania allelu o charakterze recesywnym. W takim przypadku muszą być dwa allele recesywne danego genu warunkujące ujawnienie się ptaków całkowicie jasnych ze znaczeniami srokatymi  na koronkach. Tak przynajmniej podają autorzy tej książki. Sprawa jest bardziej skomplikowana, gdyż podałem, że ujawnia się równolegle wiele innych cech fenotypowych charakterystycznych dla kanarków Lancashire Copy (budowa ciała itp.) i stąd występują problemy z właściwą selekcją glosterów grizzle. Mam nadzieję, że jest to teraz jaśniej przedstawione.

Granos
Go
« Odpowiedz #10 : Grudnia 03, 2012, 08:01:12 »

Genetycznie typ grizzle jest mutacją recesywną
Jest coś takiego jak gen odpowiedzialny za wygląd typu grizzle?

Klapuch,praktycznie każda cecha kształtowana jest lub przez genetykę lub przez środowisko zewnętrzne. Wg.mnie cecha grizzly to jak najbardziej cecha genetyczna.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #11 : Grudnia 03, 2012, 08:24:38 »

Czy to byłby jeden gen - nazwijmy go gen grizzle czy też zespół genów, które razem tworzą takiego kanarka tzn. gen białych piór + gen białej koronki itp?

Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Grudnia 03, 2012, 08:42:01 »

Grizzly mogą być także żółte (a w przypadku koroniaków niemieckich i czerwone). Moje pytanie tutaj do hodowców grizzly...Czy lipochrom też zostaje rozjaśniony czy tylko melanina?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!