Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:34:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pokarm jajeczny.  (Przeczytany 69013 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
januszomd
Go
« Odpowiedz #45 : Stycznia 29, 2017, 01:45:23 »

A co ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi,czego nie ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi i upieczone?
Biszkopt to też głównie jajko.W książce stoi,że biszkopt całkowicie zastępuje jajko.Na jakiej podstawie więc takie wnioski?
Na logicznej podstawie ,żywość wysoko przetworzoną,,jajka od kur chowu klatkowego nigdy nie można porównać do tego co naturalne.Wszędzie coraz głośniej aby wracać do ,,natury" a Ty ciągniesz w drugą stronę.Można wszystko ,dla nie których nie ma znaczenia czy kanarek będzie żył 5 lat,czy 10 lat.Ja się zastanawiam co wkładam do ust,inni jedzą wszystko i żyją.Matki karmią piersią...dlaczego  Co?
Przecież w sklepach jest super jakości mleko,inne matki nim karmią i dzieci żyją !
Można by ciągnąć taką jałową dyskusję godzinami.Każdy ma swój rozum ,sam decyduje co podaje i tak niech zostanie...wolny wybór  Duy umiech
P.s
pierwsze z brzegu co mi wpadło,poczytaj i nie pomyśl czy warto,tylko nie zadawaj mi pytań ,że to akurat nie np w firmie CE DE .
http://kuchnia.wp.pl/czym-sa-jajka-w-proszku-6054909617337473a
Afera goni aferę a ludzie dalej swoje .....chodzisz na zioła ,możesz dawać....  ..,jest chyba różnica  Co?  Mrugnicie

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #46 : Stycznia 29, 2017, 01:50:12 »

Czyli własnoręcznie zrobiony biszkopt jest zły, czy dobry?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
januszomd
Go
« Odpowiedz #47 : Stycznia 29, 2017, 02:03:31 »

Czyli własnoręcznie zrobiony biszkopt jest zły, czy dobry?
Nigdy biszkopt nie będzie lepszy od jajka.Nie jest to dobre jedzenie,podstawą jest mąka(gluten i węglowodany)Nie jest to dobre jedzenie dla ludzi oraz dla kanarka.
To jest moja opinia,tylko ja patrzę zawsze jak szachista,,krok do przodu" Duy umiech
Do jajka staram się dodawać niewielką ilość  rustu(mąka pszenna + woda),gdyż kupna buła tarta jest robiona często z różnych niezbyt zdrowych rzeczy(resztki niesprzedanych wyrobów piekarniczych)
Ja do jajka gotowanego 9 minut  dodaję niewielką ilość jak wspomniałem rustu+mak+spirulina+tran.
Każdy niech robi jak uważa,ja się tylko dzielę własnym doświadczeniem.Może ktoś ma ciekawszy i lepszy sposób,nie wykluczam  Umiech
Jestem zawsze otwarty na nowe,ciekawe rzeczy.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #48 : Stycznia 29, 2017, 02:14:56 »

Biszkopt domowy to jajko,mąka pszenna i odrobina cukru (lub miodu-preferuję ).Żadnej chemii.Biszkopt można podawać w zimnie,pokarm jajeczny - nie.

januszomd
Go
« Odpowiedz #49 : Stycznia 29, 2017, 02:26:46 »

Biszkopt domowy to jajko,mąka pszenna i odrobina cukru (lub miodu-preferuję ).Żadnej chemii.Biszkopt można podawać w zimnie,pokarm jajeczny - nie.

Ostatni raz Ci odpisuję bo jesteś upierdliwy jak stara baba!
Właśnie ten cukier..czy miód ,to jest niepotrzebne w biszkoptach.
Logicznie znowu:
po okresach lęgowych często ptaki są osłabione.Łatwo łapią jakieś infekcje,karmione biszkoptem z cukrem bardzo łatwo mogą zapaść na megabakterię .Ja jako podaję cały rok,wiadomo w zimie nie tak często,jest to po konsultacji z weterynarzem.Żadnych biegunek,nic się nie dzieje.
Ludzie zawsze pytają,odpowiesz a oni tak lepiej i wszystko zawsze wiedzą ...więc niech tak zostanie...
Łatwiej i wygodnie kupić pokarm jajeczny,sekund pięć i ptaki nakarmione.
Dobrze,że mi żona nie kupuje pizzy  i nie odgrzewa zupek w proszku  Duy umiech
Ja mam inne spojrzenie na te tematy i tego nie zmienię.....kocham zwierzęta i czas poświęcony dla nich i spędzony z nimi nie jest dla mnie pracą i obowiązkiem ,tylko przyjemnością i frajdą .
Pozdrawiam i tyle mojej mądrości w tym temacie  Chichot

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #50 : Stycznia 29, 2017, 02:40:32 »

U mnie też nic się nie dzieje.Rozumiem natomiast,że w Twoim rusku składającym się z mąki i wody nie ma glutenu,w mojej mące jest.
I na tej podstawie nazywasz mnie starą babą

januszomd
Go
« Odpowiedz #51 : Stycznia 29, 2017, 03:09:02 »

U mnie też nic się nie dzieje.Rozumiem natomiast,że w Twoim rusku składającym się z mąki i wody nie ma glutenu,w mojej mące jest.
I na tej podstawie nazywasz mnie starą babą
Przecież wyraźnie piszę,że chodzi o ,,cukier",chociaż gluten to też nic dobrego.
Nie wiem jakich skrótów myślowych używasz?
Jak już robię jajko i dodaję rusku,to jedna łyżeczka na 3 jajka.
.Nie napiszesz konkretnie,to inni dodadzą do jednego jajka 4 łyżki bułki tartej...wyjdzie taniej i więcej  Duy umiech
Jeszcze lepiej upiec ,,beze " Duy umiech Duy umiech
Kończmy tą dyskusję bo tak można odbijać godzinami
Znasz mnie i nie chciałem abyś sié obrażał .Miłej niedzieli życzę

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #52 : Stycznia 29, 2017, 03:17:20 »

A ja dodaję miód. I w ogóle się nie obraziłem. Spoko
To tylko dociekliwość.
Podaję biszkopt ptasi wg Jankowskiego i jestem zadowolony.Normalne jedzenie o wiadomym pochodzeniu.Mieszanki sobie mieszam,chwasty podaję.Nie zanotowałem opadnięć, ni chorób w ostatnim sezonie.Chociaż...fart,że nic nie przywlokłem z chwastami.

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #53 : Stycznia 29, 2017, 06:15:47 »

Ja swoim ptakom podaje ciasto jajeczne (nie biszkopt) z książki N.P.K. w wersji zmodyfikowanej przeze mnie. Zamiast proszku do pieczenia dodaję drożdży, wykluczyłem cukier a zostawiłem miód. Jajek jest dużo mąki relatywnie niewiele. W dni robocze podaje ptakom to właśnie ciasto jajeczne w w dni kiedy jestem w domu jajko gotowane. Wszelkie dodatki (kiełki, owoce,  warzywa ect) podaje oddzielnie tak aby ptak miał okazję odrzucić jeżeli coś mu nie odpowiada i może zaszkodzić  np. zatęchły kiełek fasoli mung. Do pokarmów białkowych kupnych nie jestem przekonany. Kupiłem jeden i używam go tylko w awaryjnych sytuacjach.  Poczytałem składy i mam wrażenie że większość z nich nawet koło jajka nie stała a ich skład to głównie odpady piekarnicze, ale to może moja wrodzona nieufność Mrugnicie.
Co do witamin to raczej jest ich bardzo niewiele w przetworzonych termicznie  pokarmach jajecznych więc pokarm jajeczny nie powinien, moim skromnym  zdaniem, stanowić ich źródła w hodowli.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #54 : Stycznia 30, 2017, 11:32:43 »

Pogadałem sobie dziś na temat biszkoptu.Są ludzie w tym kraju,którzy nie podają w ogóle jajka,tylko biszkopt.Żeby wzbogacić jeszcze tenże,dodają doń śmietanki w proszku do kawy.Metoda na pewno tutaj uważana za kontrowersyjną,jednakże przynosi efekty i jest stosowana.

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #55 : Stycznia 30, 2017, 12:59:00 »

Z moich obserwacji wynika że pokarm jajeczny jest chętniej pobierany i skarmiany przez matki karmiące młode.

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #56 : Stycznia 30, 2017, 01:11:45 »

Moje też najchętniej jedzą zwykłe jajko z bułką tartą.Podaję też różne,gotowe mieszanki znanych producentów(choć pamiętam,że kiedyś otwarłem paczkę i waliło taką ordynarną apteką).Są jednak goście,którzy jadą na biszkopcie i sobie chwalą.

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #57 : Stycznia 30, 2017, 01:37:53 »

Ja próbowałem dawać biszkopt swojski w zeszłym roku ale jakoś słabo dziobały. Dawałem i  moczony i suchy. Może kiepskim piekarzem (cukiernikiem) jestem Mrugnicie
Z pokarmów zastępczych najlepiej sprawdza mi się suchy jajeczny z CeDe. Na drugim miejscu Deli Nature ten wilgotny. Najlepiej jednak lubią jak zrobię sam na prawdziwym jaju.
Przepis mam raczej stały ale zdarza się coś zmienić w zależności od dostępności składników.
I tak: Na jedno gotowane jajo, łyżka stołowa suchego CeDe, łyżka suchara Mamut bez cukru (tutaj w ostateczności bułka tarta samemu), 1/2 płaskiej łyżeczki maku, 1/2 saszetki vibovitu (tutaj zamiennie tran norweski), tarta marchew.
Ten pokarm tak od 4-5 dnia po wykluciu. Wcześniej bez marchwi i bez Cede. Tylko jajo, suchar, vibovit.
Tego pokarmu robię na tydzień, dzielę na porcje jednodniowe i zamrażam.
Wieczorem wyciągam zamrożoną porcję, do szczelnego pojemnika i  na drzwi lodówki. Rano wyciągam, odczekam jakieś 15-20 min żeby nie był za zimny i skarmiam. Po przyjściu z roboty ponownie i wieczorem ostatni raz tak około 18.00-19.00. Tak mi się to dosyć sprawdza.
Owszem, można by było pewnie coś poprawić ale w myśl zasady że lepsze jest wrogiem dobrego narazie zostawiam jak jest.

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #58 : Lutego 13, 2017, 08:06:29 »

Dostałem kiedyś taki przepis na pokarm jajeczny od hodowcy kanarków kolorowych. Pan z dużym doświadczeniem, coroczny odchów około 200 młodych. Kiedyś hodował harceny, teraz czerwone.
1kg kaszki kukurydzianej
250gr kleiku ryżowego.
Wszystko wymieszać.
Na jedno gotowane jajo 3 łyżki tej mieszanki

Może warto wypróbować coś innego.......... Co?

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #59 : Lutego 13, 2017, 10:28:40 »

Osobiscie jestem przeciwny mieszankom bazowanych na bulce tartej. Bulka tarta to tylko bulka tarta i nic wartosciowego nie wnosi do mieszanki  poza jej osuszeniem.
Ilosc odchowanych mlodych nie musi byc wskaznikiem jakosci mieszanki. Widac ptaki dobrze tym skarmialy ale czy mlode dobrze rosly?
Mysle ze warto wyprobowac jesli efekty sa pozadane.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!