Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maja 22, 2010, 03:36:03 » |
|
Codzienne robienie pokarmu dla 1 kanarka jest bezsensowne. Wiadomo, że po tych 9 dniach ten pokarm nie jest świeży, ale 2-3 dniowy pokarm można spokojnie podawać... Gdyby następnego dnia po zrobieniu ten pokarm miał szkodzić, to nawet na wolności nie byłoby żadnego kanarka... 
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 67
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maja 23, 2010, 10:38:41 » |
|
Bardzo dobrym dodatkiem jest pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły.Ja podaje zamiast witamin nie codziennie.Podaje zmielone ziarna kaszy gryczanej i ostatnio spróbowałem zmielonych ziaren mieszanki.Kanarki jadły z apetytem jaki będą efekty to dopiero zobaczę po czasie. Pozdrawiam Jan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maja 23, 2010, 08:49:54 » |
|
Ja robię mieszankę jajeczną 2x dziennie i nie mam problemu z patogenami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marca 15, 2011, 02:22:02 » |
|
Witam chcialbym sie dowiedziec jaki waszym zdaniem jest najlepszy pokarm jejeczny dla mozaiek czy firmy: Quiko Bianco, Orlux Bianco czy moze znacie jakies inne produkty pozostalych firm. Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ekspertow ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marca 15, 2011, 03:26:07 » |
|
Oo zapomniałem o tym wątku . Przedstawię swój pokarm jajeczny jaki stosuje dla Glosterów : Skład : - 1 jajo kurze ugotowane na twardo - rusk - sztuczne jajko z Quiko Przygotowanie : 1 ) jajko kurze gniotę drobno lecz nie za drobno bo gdy jest bardzo świeże od własnych kur jajo to się robi błoto . 2 ) jajo kurze rozkładam po całym talerzu żeby była cienka warstwa 3 ) zasypuje jajkiem sztucznym jajko kurze wcześniej rozłożone na cieniutkom warstwę ( na oko 6-8 łyżeczek ) 4 ) następnie na to jajko kurze i sztuczne sypię jeszcze 3 łyżeczki rusku 5 ) potem to wszystko biorę i gniotę widelcem aż się wszystko dobrze wymiesza . Wszystko to jest sypkie i dość wilgotne. Ogólnie dość dobrze rosną pisklaki  Co sądzicie o takim pokarmie jajecznym?
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marca 15, 2011, 05:03:22 » |
|
Przygotuję Twoją mieszankę jutro moim małym kanarkom , zobaczymy czy będzie im smakować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marca 15, 2011, 05:59:53 » |
|
Ja stosuje pokarm jajeczny (moje ptaki nie przepadają za jajkiem z Quiko) z orluksa dla żółtych kanarków, proporcje są podobne (na jedno jajko kurze ok 6-7 łyżek sztucznego do tego dodaje albo rusk, albo kasze kuskus)
U mnie się ta mieszanka bardzo dobrze sprawdza, młode szybko rosną.
Po usamodzielnieniu sie młodych dodaje im do mieszanki jeszcze FRUTTI PATEE (jest to sztuczne jajko które ma w swoim składzie suszone owoce), ten pokarm jajeczny można podawać każdego rodzaju ptaków kanarkom jak i egzotyce i papużkom.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marca 15, 2011, 10:41:49 » |
|
dodam jeszcze że te proporcje z nikąd nie brałem tylko sobie wymyśliłem
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 114
Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #38 : Stycznia 14, 2013, 02:21:29 » |
|
mozecie podac przykladową date waznosci pokarmu jajecznego?
mam CeDe z 2011 roku tylko w pojemniku, opakowanie wyrzuciłem i nie pamiętam do kiedy jest zjadliwe
dziekuje
|
|
|
|
|
|
ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz
"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #39 : Stycznia 14, 2013, 02:42:41 » |
|
Nie bardzo rozumiem treść postu, ale jeśli chodzi o to, czy podawać stary pokarm jajeczny, to odpowiem tylko, że jeśli to jest suchy pokarm, to ja bym swoim ptakom podał. I podaję czasem. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym wyrzucił przeterminowany suchy pokarm jajeczny. Pod warunkiem, że był dobrze przechowywany i nie ma żadnych oznak zepsucia, które można stwierdzić powszechnie dostępnymi metodami organoleptycznymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nazim
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 6
|
 |
« Odpowiedz #40 : Stycznia 29, 2017, 09:45:22 » |
|
Witam, piszę w tym wątku, choć nie wiem czy słusznie. Mam do Was pytanie, z racji pierzenia mojego kanarka, podaję mu co drugi dzień biszkopt ptasi wg receptury podanej w książce "Nasz polski kanarek". Jest on opisany jako całkowicie zastępujący mieszankę jajeczną. Czy podawanie biszkoptu co drugi dzień w okresie pierzenia zastąpi w zupełności jajka (mieszankę jajeczną)? Obawiam się późniejszych braków w upierzeniu. Bardzo proszę, napiszcie, co o tym sądzicie. Dziękuję!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #41 : Stycznia 29, 2017, 12:04:05 » |
|
To jedna z książek praktycznie wyczerpujących temat.Śmiało możesz się stosować do wskazówek hodowlanych autora.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #42 : Stycznia 29, 2017, 12:29:51 » |
|
Biszkopt jest wygodny bo sie nie psuje tak szybko jak jajko. Nie sadze ze moze on zastapic w zupelnosci jajko. Powod bardzo prosty-jajko z pewnoscia ma wieksze wartosci bialkowe . Jajko to zawsze jajko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
januszomd
Go
|
 |
« Odpowiedz #43 : Stycznia 29, 2017, 12:41:21 » |
|
Zgadam się w 100% z RNA07TE Wygodniej jest dawać pokarm kupny(jajko ,biszkopt itp.) lecz zdrowszy jest pokarm świeży ,samemu zrobiony.Ja kupując jajka staram się aby były one od kur z wolnego wybiegu,od kur,które mają dostęp do zielska . A dlaczego?...bo mają pełny zasób witamin . Mam porównanie z ptakami,które przybyły do mojej hodowli(z dobrych niby hodowli) a tymi u mnie urodzonymi. Te u mnie urodzone,nigdy dotąd nie zachorowały,żadnych problemów z pierzeniem etc. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #44 : Stycznia 29, 2017, 12:59:32 » |
|
A co ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi,czego nie ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi i upieczone? Biszkopt to też głównie jajko.W książce stoi,że biszkopt całkowicie zastępuje jajko.Na jakiej podstawie więc takie wnioski?
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
|