Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 10:58:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mieszanka dla lizarda  (Przeczytany 7541 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« : Listopada 30, 2012, 07:56:19 »

Zacznę może tak. Każdy uczy się szybciej uczestnicząc w dyskusji i poszukując odpowiedzi na różne pytania.
Na wstępie pomijamy sprawę trzymania lizardów: woliera czy  klatka.
Proponuję poszukać odpowiedzi na pytanie:
Czy istnieje karma przeznaczona wyłącznie do karmienia lizarda?
Oczywiście nie tylko lizarda, ale i innych ras. Jakich?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2012, 09:51:18 wysane przez Jacky » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Listopada 30, 2012, 08:13:09 »

Znalazłem taki opis:

Poprzez odpowiednie żywienie - dodawanie zielonych alg do karmy jajecznej i podawanie dużej ilości zieleniny Lizardą ciemnieją nogi i dzioby.

Podstawowym pokarmem Lizardów jest mieszanka ziaren, ja osobiście stosuję mieszankę belgijskiej firmy DAME - Ohne Rubschen (bez rzepiku) wzbogacając ja ziarnem sezamu, dziewanny, sałaty. W okresie lęgów podają kanarkom karmę jajeczną Sluis Eifutter Plus z dodatkiem kaszki KUS-KUS

(za http://www.kanarki.pl )

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Listopada 30, 2012, 08:26:42 »

Znalazłem taki opis:

Poprzez odpowiednie żywienie - dodawanie zielonych alg do karmy jajecznej i podawanie dużej ilości zieleniny Lizardą ciemnieją nogi i dzioby.

Podstawowym pokarmem Lizardów jest mieszanka ziaren, ja osobiście stosuję mieszankę belgijskiej firmy DAME - Ohne Rubschen (bez rzepiku) wzbogacając ja ziarnem sezamu, dziewanny, sałaty. W okresie lęgów podają kanarkom karmę jajeczną Sluis Eifutter Plus z dodatkiem kaszki KUS-KUS

(za http://www.kanarki.pl )
" ja osobiście stosuję mieszankę belgijskiej firmy DAME - Ohne Rubschen (bez rzepiku) wzbogacając ja ziarnem sezamu" - Na początek dyskusji proszę podać z jakiego powodu w mieszance brakuje rzepiku?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #3 : Grudnia 01, 2012, 10:36:55 »

" ja osobiście stosuję mieszankę belgijskiej firmy DAME - Ohne Rubschen (bez rzepiku) wzbogacając ja ziarnem sezamu" - Na początek dyskusji proszę podać z jakiego powodu w mieszance brakuje rzepiku?

Bardzo dobre pytanie, niejednokrotnie zadawałem je hodowcom kiedy zaczynałem "przygodę" z lizardem - niesety do dziś nie znam jednoznacznej odpowiedzi Umiech Czyżby ilu hodowców tyle szkół żywienia?
Oglądając zagraniczne strony i zdjęcia z wystaw widać jak na dłoni, że niektórzy podają rzepik, a inni nie. Więc co takiego tajemniczego jest w tym ziarnie?
Teoretycznie jest to jedno z podstawowych ziaren, które znajduje się w mieszance.
W sezonie 2011 nie podawałem rzepiku lizardom wcale (nawet kiełek) i nie zauważyłem nic nadzwyczajnego.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #4 : Grudnia 01, 2012, 12:37:20 »

Ten Niemiecki hodowca nie podawał swoim lizardą w mieszance ziaren rzepiku, czy dawał to ziarno skiełkowane to nie wiem. Wiem, że kiełkował pszenice. Temat ten był już opisywany na forum. A co do ciemnych nóg to jest też taka pewna roślinka, która podobno pomaga uzyskać tą czerń, ale nie wszystkie jego lizardy miały takie czarne nogi. Myślę, że najważniejsza jest dobra genetyka, a słońce, karma itp. to tylko dodatki, które pomagają uzyskać zamierzony efekt.

Wiadomo, że ilu hodowców tyle opinii. Słuchać i dyskutować można z każdym ale uważam, że uczyć najlepiej jest się od najlepszych. Warto też trochę kombinować i ekserymentować, bo człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach   Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Grudnia 11, 2012, 05:14:37 »

Długo szukałem tego tematu. Znalazłem w exocie 2010 ciekawą wypowiedż byłego mistrza świata w czerwono-czarnych,Fabio Perriego odnośnie rzepiku.

,, Włosi podają swoim kanarkom mieszankę ,której 99,9% stanowi kanar-pozostałe 0,1% to murzynek dodawany jedynie dla ,,zachęty":rzepiku i konopi nie podają wcale,a proso jedynie w formie kolb! W kraju mojego pochodzenia twierdzi się ,że wszystkie rodzaje ziaren tłustych bardziej szkodzą ptasim wątrobom niż kantaksatyna! Natomiast przymuszone do zjadania kanaru ptaki nie mają żadnych problemów z trawieniem i z nadwagą i ciągle są w dobrej kondycji. Osobiście nie postępuję aż tak radykalnie i mieszanki,które skarmiam,mają w swym składzie prócz kanaru kilka rodzajów ziaren, ale generalnie i ja jestem bardzo ostrożny z podowaniem konopi czy murzynka ,a rzepiku nie skarmiam wcale.Rzepik i rzepak są w mieszance ziaren na kiełki i tylko w tej formie podaję go ptakom podczas legów i w czasie wymiany upierzenia".

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Grudnia 15, 2012, 09:59:08 »

Oglądając zagraniczne strony i zdjęcia z wystaw widać jak na dłoni, że niektórzy podają rzepik, a inni nie. Więc co takiego tajemniczego jest w tym ziarnie?

Oglądałeś ptaki już po pierzeniu. W zależności od warunków trzymania ptaków niektórzy wracają do karmienia rzepikiem, a nawet słonecznikiem. Trzeba zauważyć, że ptaki trzymane w zimnych pomieszczeniach wymagają nasion oleistych. W bardzo zimne dni podaje się również słoninę lub sadło.
Długo szukałem tego tematu. Znalazłem w exocie 2010 ciekawą wypowiedż byłego mistrza świata w czerwono-czarnych,Fabio Perriego odnośnie rzepiku.

,, Włosi podają swoim kanarkom mieszankę ,której 99,9% stanowi kanar-pozostałe 0,1% to murzynek dodawany jedynie dla ,,zachęty":rzepiku i konopi nie podają wcale,a proso jedynie w formie kolb! W kraju mojego pochodzenia twierdzi się ,że wszystkie rodzaje ziaren tłustych bardziej szkodzą ptasim wątrobom niż kantaksatyna! Natomiast przymuszone do zjadania kanaru ptaki nie mają żadnych problemów z trawieniem i z nadwagą i ciągle są w dobrej kondycji. Osobiście nie postępuję aż tak radykalnie i mieszanki,które skarmiam,mają w swym składzie prócz kanaru kilka rodzajów ziaren, ale generalnie i ja jestem bardzo ostrożny z podowaniem konopi czy murzynka ,a rzepiku nie skarmiam wcale.Rzepik i rzepak są w mieszance ziaren na kiełki i tylko w tej formie podaję go ptakom podczas legów i w czasie wymiany upierzenia".
To prawda. W ciepłym klimacie karmienie nasionami oleistymi przynosi więcej szkód niż pożytku. Ptaki karmione w cieple nasionami konopia, słonecznika oraz wszystkimi nasionami oleistymi cierpią na obtłuszczenie wątroby i mimo ciągłego apetytu padają.
Jest jedna ważna zasada-ptaki karmimy w zależności od warunków w jakich są trzymane oraz w jakim okresie aktualnie się znajdują (lęgi, spoczynek).
Ponowię jednak pytanie.
Z jakiego powodu w trakcie pierzenia lizardom oraz mozajkom nie podajemy rzepiku?
Dodam, że zadane pytanie dotyczy również wszystkich ras barwionych.

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Grudnia 15, 2012, 10:33:38 »

Nie mam ani lizardów ani ras barwionych ale może ujemnie wpływa na nasycenie kolorów?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #8 : Grudnia 17, 2012, 11:47:12 »

Co do lizardów nie wiem bo nie hodowałem nigdy tych ptaków, jeśli jednak chodzi o mozaikę (w moim przypadku czerwoną) nie podaję rzepiku podczas pierzenia aby lotki tych ptaków nie dostały żółtego, bądŹ zbliżonego do kości słoniowej zabarwienia co jest błędem u tej rasy ptaków.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Grudnia 18, 2012, 09:47:17 »

Nie mam ani lizardów ani ras barwionych ale może ujemnie wpływa na nasycenie kolorów?
Podawanie owsiku wpływa na rozjaśnienie kolorów.
Co do lizardów nie wiem bo nie hodowałem nigdy tych ptaków, jeśli jednak chodzi o mozaikę (w moim przypadku czerwoną) nie podaję rzepiku podczas pierzenia aby lotki tych ptaków nie dostały żółtego, bądŹ zbliżonego do kości słoniowej zabarwienia co jest błędem u tej rasy ptaków.
Blisko. Luteina powstająca na lotach kanarków mozajkowych jest efektem podawania innego preparatu. Jakiego?  Połączenie tego "preparatu" z ziarnami rzepiku daje taki efekt jak opisał pigmej-żółte lota.
Może inaczej postawię pytanie.
Jaki wpływ ma podawanie rzepiku na rysunek lizarda?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #10 : Grudnia 18, 2012, 10:03:51 »

Nie wiem, strzelam, może obwoluta końców piór staje się większa albo bardziej żółta przez co psuje się rysunek u lizarda??

Zielonki zawierają luteinę i może one w połączeniu z rzepikiem dają żółte zabarwienie na lotkach?? Znowu strzelam, ale chętnie bym się dowiedział jak jest na prawdę?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #11 : Grudnia 18, 2012, 10:29:51 »

Norwik24, odnoszę wrażenie, że ten wątek dąży donikąd. Zadawanie kolejnych pytań, kiedy na poprzednie nie zostały udzielone odpowiedzi spowoduje wyłącznie zniechęcenie i bałagan, a nie - jak rozumiem - chęć dążenia do wiedzy.
Jeśli chcesz nas czegoś nauczyć musisz też dać kilka odpowiedzi, a nie tylko pytania.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Grudnia 20, 2012, 10:56:50 »

Norwik24, odnoszę wrażenie, że ten wątek dąży donikąd. Zadawanie kolejnych pytań, kiedy na poprzednie nie zostały udzielone odpowiedzi spowoduje wyłącznie zniechęcenie i bałagan, a nie - jak rozumiem - chęć dążenia do wiedzy.
Jeśli chcesz nas czegoś nauczyć musisz też dać kilka odpowiedzi, a nie tylko pytania.
Szanowny kolego,
Napisałem na wstępie, że moim zdaniem najlepsza nauka to poszukiwanie/ćwiczenia-więcej zostaje w głowie. Mogę zrobić wykład, wątek zostanie zapomniany i już. Osoby które będą chciały poszerzyć wiedzę zapewne skorzystają z takiej formy przekazu.
Odpowiem jeszcze krótko na zadane pytanie odnośnie stawianych zadań/pytań. Zamieszczam odpowiedzi na pytania które nie dotyczą tematu i zmierzają w innym kierunku. Tak było z Granosem. Pozostałych pytaniach zadanych w inny sposób próbuję umieszczać podpowiedŹ.
Z podpowiedzi skorzystał już Tymm pisząc poprawnie, że podawanie rzepiku psuje rysunek lizarda. Pozostaje jeszcze odp. Z jakiego powodu?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!