Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:14:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wodnotoki a harceny  (Przeczytany 11419 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 03, 2012, 10:41:32 »

Czy wodnotoki wyprą kanarki harceńskie w Polsce? Czy raczkująca obecnie w naszym kraju hodowla kanarków wodnotokowych rozwinie się w niedługim czasie? Czy będzie to szybki rozwój? Czy rozwój hodowli wodnotoków jest w stanie zagrozić hodowli kanarka harceńskiego w naszym kraju? Czy hodowcy harcenów zainteresują się wodnotokami?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #1 : Stycznia 10, 2013, 11:33:41 »

na zachodzie podobno już jest więcej wodnotoków niż harcenów, wiec pewnie taki trend i do nas dotrze

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Stycznia 11, 2013, 06:06:11 »

Starsi hodowcy kanarków harceńskich może nie koniecznie się przekwalifikują, ale młodsi, którzy będą rozpoczynać hodowle kanarków śpiewających, będą raczej hodować kanarki wodnotokowe.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 12, 2013, 12:37:46 »

Starsi hodowcy kanarków harceńskich może nie koniecznie się przekwalifikują, ale młodsi, którzy będą rozpoczynać hodowle kanarków śpiewających, będą raczej hodować kanarki wodnotokowe.
Nie obrażając nikogo ale dla mnie kanarek który ma śpiew jak bym słyszał wodę w kiblu spuszczaną to nie śpiew tylko gulgoty, moje indyki podobnie się odzywały.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Stycznia 12, 2013, 08:15:49 »

Hihi - niezłe porównanie! Ja mam harcena, któy śpiewa jak wodnotok: przepaja się i gulgocze jak stary indor. Jak mu wodę odstawię, to po kilku godzinach śpiewa jak harcen.

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #5 : Stycznia 17, 2013, 06:06:51 »

Mam takie pytanie z ciekawości (bo hoduję kanarki harceńskie) jaki ma związek podawanie wody bądŹ też jej nie podawanie na rodzaj tur jakie wykonuje samczyk? Czy może woda lub jej brak pobudza kanarka do śpiewu jak wodnotok?

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #6 : Stycznia 17, 2013, 06:58:46 »

jaki ma związek podawanie wody bądŹ też jej nie podawanie na rodzaj tur jakie wykonuje samczyk? Czy może woda lub jej brak pobudza kanarka do śpiewu jak wodnotok?

na logikę biorąc to żaden, woda lub jej brak na mój rozum nic nie zmienia

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #7 : Stycznia 17, 2013, 07:46:34 »

Na chłopski rozum brak wody drastycznie wpływa na jakość śpiewu  Mrugnicie

Może chodzi tutaj o "puszczanie" wody tzn. żeby kanarek słyszał strumyk lub wodospad.
Z tego co wiem jest to jedna z technik pobudzania kanarków do śpiewu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Stycznia 17, 2013, 07:57:24 »

Tylko żeby się przy tym nie posikał  Duy umiech

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #9 : Stycznia 17, 2013, 08:22:12 »

Witam na hodowle wodnotkow przede wszystkim trzeba miec odosobnione pomieszczenie, nie wyobrazam sobie 40-stu samcow w regale w mieszkaniu w bloku lub piwnicy.Mozna sobie wyobrazic ile jeden potrafi zrobic halasu a co dopiero wieksza ilosc.Moim zdaniem to moda tak jak kiedys byla na glostery a za pare lat bedzie na timbradory i inne kanarki.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #10 : Stycznia 17, 2013, 09:37:17 »

kanarek2012  aby kanarek wodnotokowy  poprawnie wykonywał swoje tury nie ma nic do rzeczy czy dasz mu dużo wody do picia, czy mniej. Podstawową turą tego kanarka jest tura wodnotokowa. Co do głośności śpiewu, to trzeba najpierw posłuchać, choćby na you Tube, a póżniej pisać. Tam też można znależć filmik   analiza śpiewu, są pokazane poprawne tury i woda jest też. Jakby co, to miłego słuchania.

Chiara
Go
« Odpowiedz #11 : Marca 17, 2013, 07:31:32 »

Zapytam z ciekawości- bo nie planuję hodowli k. śpiewających- czy prawdą jest że ptaki te niezmiernie łatwo wyłapują odgłosy z otoczenia i dlatego ważne jest, by miały odosobnione miejsce do ćwiczenia śpiewu?(Chodzi mi o młode samce).
Czy ptaki dorosłe-z ustaloną już melodią- mogą również nabrać jakichś nawyków słysząc powtarzające się dźwięki?

Osobiście nie zgodzę się że śpiew malinoisa (flandryjskiego na żywo nie słyszałam) jest podobny do odgłosu spuszczanej wody Chichot Z politowaniem... Miałam czystej krwi malinoi, teraz mam kundelka- 50% harcena i 50% malinoisa i obydwa ptaki śpiewały pięknie- choć ten rasowy malinois o wiele ciszej.

fupsja
Go
« Odpowiedz #12 : Marca 18, 2013, 12:13:49 »

Tak, te kanarki trzeba wręcz chronić przed niepożądanymi dźwiękami, szczególnie gdy są młode.
Jeśli ojciec jest doskonałym śpiewakiem, to młody powinien słyszeć tylko ojca, lub innego doskonałego
nauczyciela. Nie może słyszeć np. dzwonka telefonu, alarmu lub innych ptaków.
Ja jestem zakochana w śpiewie kanarków rosyjskich, które to były uczone na śpiewie sikor i trznadli
(w czasach carskiej Rosji) Następnie ustawiano np. 10 kanarków w jednym pomieszczeniu,
każdy w osobnej klateczce... i powstawał chór, który śpiewał jednocześnie tę samą przepiękną pieśń.
Wrażenia dla słuchających - niebiańskie. Jest to śpiew bardzo melodyjny, miękki i niezwykle miły dla ucha.
Teraz to już są pokolenia kanarków rosyjskich, ale nie wiem dokładnie jakiej rasy kanarków używano do nauki
za dawnych czasów. To tak jako ciekawostka, bo ludzie raczej nie wiedzą, że kanarki potrafią tak śpiewać...

Chiara
Go
« Odpowiedz #13 : Marca 18, 2013, 02:57:24 »

Z tego co wiem, śpiew kanarków rosyjskich wzorowano na śpiewie trznadla. Więcej o kanaku rosyjskim- oraz innych śpiewających- znalazłam tutaj (obszerny artykuł o rosyjskim śpiewaku):
http://kanarek.net.pl/index.php?option=rasy

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!