Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:10:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Płeć hodowców  (Przeczytany 11631 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 13, 2012, 05:07:35 »

Zauważyłem, że znacznie więcej mężczyzn niż kobiet zajmuje się hodowla ptaków. Z czego może to wynikać? Czyżby kobiety nie lubiły ptaków? Nie wierzę!

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2012, 09:59:43 »

Z moich skromnych doświadczeń wynika raczej, że lubią...  Chichot

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #2 : Grudnia 13, 2012, 11:45:41 »

yotan nie o takie chodziło ;P

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #3 : Grudnia 14, 2012, 07:58:19 »

aha..... Duy umiech

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #4 : Grudnia 14, 2012, 08:25:50 »

MężczyŹni....   i wszystko jasne Duy umiech

W pierwszej chwili pomyślałam że to prozaiczny  powód jest , jak rozmawiam z kumpelami,  kobiety z rodziną, maja po swojej pracy zawodowej, dodatkowo tyle obowiązków domowych, przy dzieciach, że po prostu nie są często w stanie wygospodarować dodatkowego czasu na zajmowanie się ptakami, nie maja siły na w ogóle jakieś zainteresowania , a sami zapewne wiecie że to jednak zajmuje sporo czasu, a im więcej ptaków tym dłużej. Ogólnie jak obserwuję z mojej kobiecej perspektywy , bardzo wiele kobiet  koncentruje się na domu, dzieciach i odmawia sobie w ogóle prawa do jakiegoś hobby.. często dlatego " bo nie wypada"  odbierać godziny czasu na swoje zainteresowania. Dodatkowo hodowla ptaków, to hobby, którego nie można uprawiać w wolnych chwilach od czasu do czasu - to już jest podjęcie zobowiązań  codziennych i systematycznych- nie każda kobieta może/chce sobie na to pozwolić.

Z drugiej strony  mam sporo znajomych Hodowczyń kotów,  domena niemal kobieca dla odmiany Umiech Nie powiem żeby w hodowli kotów było mniej pracy. Też a to szamponiki , a to witaminki, a to takie mięsko, a to suplementy, a taki żwirek nie inny, a to kąpanie , a to czesanie, a to odżywka, .. w dodatku wystawy cały rok, trochę inny system, kociaki trzeba socjalizować, żeby nie wyrosły na dzikusów. grzebanie w rodowodach  żeby  dobre linie ze sobą skojarzyć...

Może to dlatego że ptaki to jednak "zewnętrzna hodowla" - bo najlepiej jakby miały swoje osobne pomieszczenie, odpowiednie oświetlenie, własny rytm życia dostosowany do  etapu rocznego hodowli i pasuje to do męskiego hmmm "atawizmu" ?  - "wychodzenia na polowanie ", potrzeby czasem pobycia w samotności ( jak chodzenie na ryby -tez bardziej "męskie" hobby ) , a koty "są w środku"  uczestniczą w życiu domu ( przynajmniej w Polsce, bo za granicą to są już często zewnętrzne hodowle klatkowe )  są w samym centrum domowego ogniska i pasuje to do dla odmiany do kobiecego "atawizmu" - gromadzenia przy sobie wszystkich  i pielęgnowania ogniska domowego?  

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #5 : Grudnia 14, 2012, 09:50:18 »

Pięknie napisane, a jak pouczająco. Z przyjemnością przeczytałem te dywagacje. I jest coś w tym. Gratuluję

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #6 : Grudnia 15, 2012, 07:51:18 »

Zgadzam się zupełnienz Sarenzir że kobiety są bardzo zabiegane troszczą się o rodzinę itd. a my męszczyżni mamy jakby trochę więcej luzu w codziennym szarym życiu .Bardzo pięknie to opisałaś Sarenzir.PozdrawiamRR. Chichot

R038
JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #7 : Grudnia 15, 2012, 08:18:26 »

Dodałbym tu jeszcze jeden aspekt dlaczego mniej Pań zajmuje się hodowlą kanarków, a wyniką moim zdaniem to z tego, iż Panie bardziej lubią zwierzaki, które można pogłaskać, czy przytulić, a nie tylko podziwiać

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #8 : Grudnia 15, 2012, 08:53:07 »

Zgadzam się zupełnienz Sarenzir że kobiety są bardzo zabiegane troszczą się o rodzinę itd. a my męszczyżni mamy jakby trochę więcej luzu w codziennym szarym życiu.

Piękny stereotyp Umiech
A co z rodzinami gdzie mąż zajmuje się domem, a kobieta pracą? Wtedy pani po pracy może spokojnie zająć się kanarkami.

Panie bardziej lubią zwierzaki, które można pogłaskać, czy przytulić, a nie tylko podziwiać
Popieram

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #9 : Grudnia 16, 2012, 10:24:45 »

Zobaczymy jak będziesz zajmował się domem a twoja żona będzie znikać do pracy na 12godz.i hodować ptaki-myślę że to nie stereotyp tylko rzeczywistość i szara codzienność.

R038
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #10 : Grudnia 16, 2012, 11:12:33 »

Zobaczymy jak będziesz zajmował się domem a twoja żona będzie znikać do pracy na 12godz.i hodować ptaki-myślę że to nie stereotyp tylko rzeczywistość i szara codzienność.

Też uważam że to żaden stereotyp i właściwie nie szara codzienność, tylko takie nasze uwarunkowania kulturowe i biologiczne ( przynajmniej w niektórych okresach życia ) w dużej mierze też. W większości rodzin, moich znajomych  albo oboje pracują i oboje zajmują się domem -po równo, albo  pracuje mężczyzna, a domem zajmuje się kobieta, mało jest odwrotnych sytuacji.  Na szczęście mamy takie czasy ,  że każda para może sobie wybrać własny sposób na życie Umiech Tyle że ja pisałam o bardziej powszechnym wzorcu, który jest u nas. Tak na marginesie- żaden nie jest zły ,pod warunkiem, że nikogo się do niego nie przymusza Umiech  Ale to już odbieganie od tematu Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #11 : Grudnia 16, 2012, 03:46:58 »

Hmm, popatrzmy, żona pracuje i chodzi na studia. Wychodzi o 7:15, wraca 19:45.
Ja pracuję na dwa etaty i zajmuję się hodowlą. W przerwach zajmuję się domem, gotuję, trochę sprzątam itp.
Jak widać wszystko jest możliwe Umiech

A analizując Twój post, trochę zbaczając z tematu - czemu kobieta nie może chodzić do ośmiogodzinnej pracy?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #12 : Grudnia 16, 2012, 06:01:14 »

Hmm, popatrzmy, żona pracuje i chodzi na studia. Wychodzi o 7:15, wraca 19:45.
Ja pracuję na dwa etaty i zajmuję się hodowlą. W przerwach zajmuję się domem, gotuję, trochę sprzątam itp.
Jak widać wszystko jest możliwe

A jak żona zapatruje się na Twoją hodowlę? Pomaga czasem czy wręcz przeciwnie?

Owca
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

żona Redaktora :))

« Odpowiedz #13 : Grudnia 16, 2012, 07:23:22 »

Czuję się wywołana do opowiedzi. Umiech
Na początek moje zdanie (Mąż mi kazał napisać, hih). Wydaje mi się, że to, iż kanarki hodują głównie mężczyŹni może wynikać z kilku faktów:
- kobiety podchodzą do tego bardziej emocjonalnie. Nie mogłabym hodować kotów, ponieważ nie byłabym w stanie wydać z domu ani jednego kociaka (więc taka "hodowla" mija się z celem). Mimo tego, co napisała Sarenzir (że hodowla kotów to z kolei żeńska domena) wiem jak "radzą" sobie hodowczynie i wiem, że ja bym nie dała rady. Z tego samego powodu nie mogłabym hodować kanarków. Dlatego kanarki hoduje Klapuch i to on weŹmie na siebie również wydawanie z domu kanarząt.
Z tego co wiem, to większość hodowców nie nadaje imion swoim WSZYSTKIM kanarkom i nie planuje tego, jak będą nazywać ich małe kanarzątka. A w sytuacji, w której kanarek nie nadaje się do rozmnażania też nie ma sentymentów - jest na przykład sprzedawany.
No właśnie...
- być może z braku czasu. Nie będę tu powielać stereotypów ("baba" do garów, a "chłop"... do klatek?), bo w tym wypadku w naszym domu panowałby bezład, nieporządek, chaos, głodne ptaki i koty, byłoby zimno, głodno i okropnie. A nie jest. MIMO żE przez kilka dni w tygodniu wspomnianej "baby przy garach" nie ma. Umiech
- tylko częściowo się zgadzam z tym przytulaniem i głaskaniem. Umiech To oczywiście prawda, ale - od głaskania i przytulania (jeśli chodzi o zwierzyniec Mrugnicie ) mam koty. Ptaszki są od podziwiania. I mówię to z całym przekonaniem. Nie muszę ich ani przytulać, ani głaskać (choć widziałam, że i tak - w niektórych hodowlach - można), mogę sobie postawić stołeczek przed regałem, usiąść i patrzeć. I słuchać. I rozmawiać z moimi śpiewającymi "chłopcami" i podziwiać moje piękne "dziewczynki".

A na koniec odpowiem na pytanie zadane Klapuchowi. Umiech
żona nie pomaga w hodowli, ale też nie "wręcz przeciwnie". Wspiera werbalnie i emocjonalnie, zachwyca się nowymi "nabytkami". Smuci się, kiedy jakiś Pierzasty jest "nie w formie". Czasem nabywa w formie prezentu jakiś kanarczy "okaz" do hodowli. Umiech
Ale to Klapuch ogarnia całość. Karmienie, sprzątanie, wizyty u weta, wiedzę niezbędną do hodowania kanarków.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #14 : Grudnia 16, 2012, 09:45:33 »

I tak o to już wiemy, że temat założony  przez Jacky  był tematem "podstępnym" w celu zwabienia nowych kobiet  na forum  Duy umiech  Chichot  Duy umiech
Ja mam nadzieję Owco droga, że zostaniesz z nami co? Umiech

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!