Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:49:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: O co pytać sprzedającego ptaki?  (Przeczytany 2210 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 14, 2012, 09:25:31 »

W wątku Kanarki dla początkujących pojawił się post klapucha, w którym są informacje, o które powinno się pytać sprzedającego ptaki (http://kanarki.eu/index.php/topic,4233.msg24017.html#msg24017)

Moim zdaniem - taki hodowca. Podstawowe informacje, jakich powinien udzielić (bez proszenia) to:
- dane rodziców
- data klucia
- długość dnia i temperatura w hodowli w chwili zakupu
- rodzaj / skład karmy
- przebyte choroby
- podane leki / data

Czy są to wszystkie pytania jakie należy postawić sprzedającym (albo przekazać kupującym) czy tylko niektóre? Może należy pytać o coś jeszcze?

krzysiek opolskie
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Prudnik
Wiadomoci: 21

« Odpowiedz #1 : Grudnia 14, 2012, 09:31:31 »

Ja zadalbym jeszcze pytanko ile hodowca od którego chce kupic kanarki zajmuje sie rasa która mnie interesuje Umiech pozdrawiam

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Grudnia 15, 2012, 11:15:37 »

Należałoby najpierw zapytać o cenę Mrugnicie
"Wywiad:
Przy zakupie ptaka należy przeprowadzić wnikliwy wywiad z poprzednim właścicielem. Pytamy o: wiek ptaka (obrączki!), czy pochodzi z hodowli poprzedniego właściciela czy też został prze niego zakupiony, czy został wychowany przez naturalnych rodziców czy przez mamki, w jakich warunkach był przetrzymywany (klatka/woliera), w jakiej budce się wykluł, czym był karmiony, ulubione przysmaki, ewentualnie przebyte choroby (choć zapewne nikt się nie przyzna). Przy zakupie gatunku wymagającego rejestracji należy zawsze domagać się właściwych dokumentów. Nie należy zgadzać się na dosłanie dokumentów do domu, gdyż często one nigdy nie docierają."
cytat pochodzi z http://mojeptaki.info

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #3 : Grudnia 15, 2012, 11:39:36 »

To widzę że na swoim przykładzie mogę napisać podręcznik.. "jak nie kupować kanarka "   Z politowaniem

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!