Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ocena amadyny wspaniałej przez ekspertów  (Przeczytany 6098 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 28, 2012, 11:04:58 »

Zaciekawiła mnie wypowiedŹ yotana w wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,4215.msg24434.html#msg24434 o ocenie amadyny wspaniałej:

- barwne, wyraŹne ryciny naturalnej wielkości (sprawdzałem z linijką Duży uśmiech) - tylko gdzie my w Polsce takie ptaki znajdziemy... Nie rozumiem, dlaczego polskie ptaki są tak wysoko punktowane za "wielkość"...

Ponieważ niewiele wiem o tym gatunku ptaków i według mnie poza barwami niczym się one nie różnią. Wielkością są praktycznie jednakowe. Na czym więc polega owo wysokie punktowanie wielkości?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Grudnia 28, 2012, 11:16:47 »

Chodzi mi o to, że ptaki w naszych hodowlach są małe, nie spełniają kryteriów wielkości (wg najnowszych standardów Umiech: samiec >15cm, samica >13,5cm). Dlatego po zapoznaniu się ze standardami uważam, że przyznanie amadynom wspaniałym za wielkość 27 punktów (przy możliwej maksymalnej 30) jest nieporozumieniem. Ptaki w naszych krajowych hodowlach nie są aż takie duże.
Jutro zmierzę swoje ptaki, zobaczymy, jak dalece odbiegają od standardu... Ale na pewno nie są tak wielkie, jak te na rycinach, a uważałem dotychczas, że są spore.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #2 : Grudnia 29, 2012, 09:00:27 »

No i pomierzyłem... I się załamałem... Najpierw samice:
1. standard, jedna z największych, jakie mam - 12 cm;
2. niebieska - 12 cm;
i samce:
1. standard - 13,5cm, z czego na część "cienką" ogona przypada nieco ponad 2cm;
2. standard - 13cm/1,5cm
3. żółty (kupiony) - 13cm/1,5cm
4. żółty fwufaktorowy - 13cm/1,5cm
5. srebrny - 13cm/2cm
Ptaki w końcówce pierzenia, więc możliwe, że końcówki ogonów urosłyby o jakieś 2-3mm. Tak więc ptaki nie spełniające standardów, ale 2 lata temu samiec nr 1 dostał 27 punktów za wielkość. Mam jeszcze jedną parę, ptaki największe, ale chwilowo nie mogę ich zmierzyć. W każdym razie ptakie cienkie, a generalnie uważałem, że są dość duże, jak na polskie hodowle...
Mierzyłem w ręce linijką, mierząc długość od czubka głowy do końca sterówek.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #3 : Grudnia 29, 2012, 10:54:14 »

Witam
Według mojej wiedzy Amadyniec (amadyna wspaniała) łac.Chloebia gouldiae posiada zróżnicowaną długość ciała i zawarta jest
pomiędzy 11,5- 14 cm.Yotan ważne aby Twoje ptaki posiadły dobrą budowę ,kolor ,rysunek,upierzenie,postawę są to
elementy  które będą oceniane a wielkość powinna być zawarta w pozycji typ,budowa .
Pozdrawiam

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Grudnia 29, 2012, 11:10:24 »

Co prawda to prawda. Ale jeszcze nie miałem możliwości pokazać moich ptaków na jakimś większym konkursie poza związkową rywalizacją. Może w tym roku uda mi się pojechać do Czeladzi. Odstrasza mnie co prawda odległość i czas trwania mistrzostw, ale inaczej nigdy się nie dowiem, jaką wartość hodowlaną mają moje ptaki.

P.S.: W książce "Handbuch fuer Vogelpflege Prachtfinken Australien, Oceanien, Suedostasien" (wyd. 3 poprawione) autorzy podają, że amadyna wspaniała (w naturze) jest długości 15cm, z czego ok. 4 cm przypada na ostro zakończone sterówki - wymiary dotyczą samca. O wymiarach samicy nic nie piszą. Natomiast samica jest od samca cięższa.
Zgodnie z powyższym moje ptaki nie są najgorsze: 15-4=11, a mój największy samiec jest podobej wielkości, nie licząc końcówki ogona oczywiście.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #5 : Stycznia 15, 2013, 11:07:45 »

Amadyniec (amadyna wspaniała) łac.Chloebia gouldiae posiada zróżnicowaną długość ciała i zawarta jest pomiędzy 11,5- 14 cm.
To samo wyczytałem w niemieckich standardach, z tym że minimalna długość bez ostrych końców sterówek to 12cm. Natomiast długość cienkich końców sterówek może się wahać od 1cm (u samic) do nawet 5cm (u samców).

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #6 : Stycznia 26, 2013, 09:03:00 »

a mierzy się od czubka głowy czy też od dziobka ??
w załącznikach mierzenie samca Gouldy i samicy zeberki Umiech jednej z lepszych

* 046_cr1.jpg (51.02 KB, 256x400 - wywietlony 606 razy.)

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Stycznia 26, 2013, 09:03:34 »

zeberka

* 040_cr1.jpg (33.08 KB, 279x240 - wywietlony 479 razy.)
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2013, 05:26:16 wysane przez Jacky » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Stycznia 27, 2013, 01:16:22 »

Dobry sposób na mierzenie ptaków! Dziś u mnie kolejne mierzenie - postaram się uwiecznić je na zdjęciach.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #9 : Stycznia 27, 2013, 03:26:21 »

Witam!
http://kanarki.eu/index.php/topic,2353.0.html w tym temacie jest o sposobie mierzenia ptaków. Takie mierzeni LaKi jak na Twoich zdjęciach jest chyba jednak nieprawidłowe Mrugnicie
Pozdrawiam

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Stycznia 28, 2013, 09:19:26 »

Tymm to jak proponujesz mierzyć ptaki?? bo z tego co wiem to w ornitologi wykorzystuje się specjalne linijki. U niektórych ptaków mierzy się pierwsze lotki ze skrzydła (np. szczygły majora) tak hodowcy określają wielkość ptaków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!