Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« : Grudnia 28, 2012, 11:04:58 » |
|
Zaciekawiła mnie wypowiedŹ yotana w wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,4215.msg24434.html#msg24434 o ocenie amadyny wspaniałej: - barwne, wyraŹne ryciny naturalnej wielkości (sprawdzałem z linijką Duży uśmiech) - tylko gdzie my w Polsce takie ptaki znajdziemy... Nie rozumiem, dlaczego polskie ptaki są tak wysoko punktowane za "wielkość"... Ponieważ niewiele wiem o tym gatunku ptaków i według mnie poza barwami niczym się one nie różnią. Wielkością są praktycznie jednakowe. Na czym więc polega owo wysokie punktowanie wielkości?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 28, 2012, 11:16:47 » |
|
Chodzi mi o to, że ptaki w naszych hodowlach są małe, nie spełniają kryteriów wielkości (wg najnowszych standardów  : samiec >15cm, samica >13,5cm). Dlatego po zapoznaniu się ze standardami uważam, że przyznanie amadynom wspaniałym za wielkość 27 punktów (przy możliwej maksymalnej 30) jest nieporozumieniem. Ptaki w naszych krajowych hodowlach nie są aż takie duże. Jutro zmierzę swoje ptaki, zobaczymy, jak dalece odbiegają od standardu... Ale na pewno nie są tak wielkie, jak te na rycinach, a uważałem dotychczas, że są spore.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 29, 2012, 09:00:27 » |
|
No i pomierzyłem... I się załamałem... Najpierw samice: 1. standard, jedna z największych, jakie mam - 12 cm; 2. niebieska - 12 cm; i samce: 1. standard - 13,5cm, z czego na część "cienką" ogona przypada nieco ponad 2cm; 2. standard - 13cm/1,5cm 3. żółty (kupiony) - 13cm/1,5cm 4. żółty fwufaktorowy - 13cm/1,5cm 5. srebrny - 13cm/2cm Ptaki w końcówce pierzenia, więc możliwe, że końcówki ogonów urosłyby o jakieś 2-3mm. Tak więc ptaki nie spełniające standardów, ale 2 lata temu samiec nr 1 dostał 27 punktów za wielkość. Mam jeszcze jedną parę, ptaki największe, ale chwilowo nie mogę ich zmierzyć. W każdym razie ptakie cienkie, a generalnie uważałem, że są dość duże, jak na polskie hodowle... Mierzyłem w ręce linijką, mierząc długość od czubka głowy do końca sterówek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 29, 2012, 10:54:14 » |
|
Witam Według mojej wiedzy Amadyniec (amadyna wspaniała) łac.Chloebia gouldiae posiada zróżnicowaną długość ciała i zawarta jest pomiędzy 11,5- 14 cm.Yotan ważne aby Twoje ptaki posiadły dobrą budowę ,kolor ,rysunek,upierzenie,postawę są to elementy które będą oceniane a wielkość powinna być zawarta w pozycji typ,budowa . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 29, 2012, 11:10:24 » |
|
Co prawda to prawda. Ale jeszcze nie miałem możliwości pokazać moich ptaków na jakimś większym konkursie poza związkową rywalizacją. Może w tym roku uda mi się pojechać do Czeladzi. Odstrasza mnie co prawda odległość i czas trwania mistrzostw, ale inaczej nigdy się nie dowiem, jaką wartość hodowlaną mają moje ptaki. P.S.: W książce "Handbuch fuer Vogelpflege Prachtfinken Australien, Oceanien, Suedostasien" (wyd. 3 poprawione) autorzy podają, że amadyna wspaniała (w naturze) jest długości 15cm, z czego ok. 4 cm przypada na ostro zakończone sterówki - wymiary dotyczą samca. O wymiarach samicy nic nie piszą. Natomiast samica jest od samca cięższa. Zgodnie z powyższym moje ptaki nie są najgorsze: 15-4=11, a mój największy samiec jest podobej wielkości, nie licząc końcówki ogona oczywiście. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 15, 2013, 11:07:45 » |
|
Amadyniec (amadyna wspaniała) łac.Chloebia gouldiae posiada zróżnicowaną długość ciała i zawarta jest pomiędzy 11,5- 14 cm. To samo wyczytałem w niemieckich standardach, z tym że minimalna długość bez ostrych końców sterówek to 12cm. Natomiast długość cienkich końców sterówek może się wahać od 1cm (u samic) do nawet 5cm (u samców).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 26, 2013, 09:03:00 » |
|
a mierzy się od czubka głowy czy też od dziobka ?? w załącznikach mierzenie samca Gouldy i samicy zeberki  jednej z lepszych
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 26, 2013, 09:03:34 » |
|
zeberka
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2013, 05:26:16 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 27, 2013, 01:16:22 » |
|
Dobry sposób na mierzenie ptaków! Dziś u mnie kolejne mierzenie - postaram się uwiecznić je na zdjęciach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 28, 2013, 09:19:26 » |
|
Tymm to jak proponujesz mierzyć ptaki?? bo z tego co wiem to w ornitologi wykorzystuje się specjalne linijki. U niektórych ptaków mierzy się pierwsze lotki ze skrzydła (np. szczygły majora) tak hodowcy określają wielkość ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|