Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:32:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dziwne umaszczenie amadyny wspaniałej  (Przeczytany 6809 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« : Stycznia 10, 2013, 12:10:43 »

Witam, wyhodowałem w tym roku samiczkę amadyny wspaniałej o dziwnym umaszczeniu. Pióra na brzuchu nie są całkowicie żółte tak jak u rodziców, każde z nich ma czarną obwódkę co sprawia że ptaszek wygląda jak by miał łuski. Natomiast na piersi wystąpiły trzy kolory fioletowy, granatowy i niebieski, nie które piórka na piersi są jednego koloru np. fioletowe niektóre dwu kolorowe fioletowe i granatowe albo fioletowe i niebieskie. Czy u was też występują amadyny o takim dziwnym umaszczeniu? Co mogło być powodem takiego umaszczenia? Dodam jeszcze ze stare to dwa standardy samica czarnogłowa filoetowopierśna samiec czerwonogłowy fioletowopierśny (wszystkie ptaki na zdjęciach).

slawko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 10

« Odpowiedz #1 : Stycznia 10, 2013, 07:53:13 »

Witam, myślę że po następnym wypierzeniu będzie miał już jednolite upierzenie, a to ze teraz jest taki to musiał odziedziczyć w genach, ale to jest moje zdanie. Może ktoś z większym doświadczeniem powie coś mądrzejszego .

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Stycznia 10, 2013, 10:09:29 »

Witam, myślę że po następnym wypierzeniu będzie miał już jednolite upierzenie, a to ze teraz jest taki to musiał odziedziczyć w genach, ale to jest moje zdanie. Może ktoś z większym doświadczeniem powie coś mądrzejszego .
Jeśli po kolejnym pierzeniu będzie miałą prawidłowe barwy, to nie będzie genetyka tylko najpewniej jakieś zaburzenie metaboliczne. Jeślie miałaby być genetyka, to po pierzeniu ptak będzie taki sam. Pozostaje czekać na efekty następnego pierzenia.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Stycznia 11, 2013, 07:40:34 »

No ciekawe na efekty będzie trzeba czekać dość długo bo samiczka dopiero kończy pierwsze pierzenie:) Puki co nie spotkałem się w internecie z takim zdjęciem amadyny.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #4 : Stycznia 19, 2013, 01:05:43 »

....................... Puki co nie spotkałem się w internecie z takim zdjęciem amadyny.
bo mało kto się chwali Źle spierzenymi ptakami Umiech

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Stycznia 20, 2013, 05:27:13 »

Ale ona nie jest Źle spierzona wszystkie piórka zostały wymienione poza tym w gnieŹdzie było ich 5 sztuk wszystkie dostawały to samo kiełki, witaminy, proso, węgiel, zielonki, piasek itp. i tylko ta jedna spierzyła się inaczej a reszta była normalna.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Stycznia 21, 2013, 09:50:29 »

i tylko ta jedna spierzyła się inaczej a reszta była normalna.

Na amadynach się nie znam ale może to jakaś mutacja?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 06, 2013, 11:51:05 »

lolek, i jak teraz wygląda ta amadyna? Zmieniło się coś?

fupsja
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 19, 2013, 01:42:38 »

Widzialam juz takie amadyny. Nie jest nieprawidlowo spierzona. To jest szek. Cena za takiego ptaka jest wyższa, pewnie podobnie jak u amadyn zebrowatych, czy u ryżowców. Pozdrawiam!

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 19, 2013, 06:46:36 »

pfff prosimy autora o informację i zdjęcia tego ptaka po przepierzeniu Umiech
dla informacji też kupiłem kiedyś takie amadyny wspaniałe i miałem też ciekawą Cerese, po przepierzeniu niestety były już normalnie upierzone Umiech

* 010.jpg (54.66 KB, 600x450 - wywietlony 728 razy.)

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 05, 2013, 04:52:53 »

niestety nie posiadam już tej samiczki ponieważ musiałem zmniejszyć hodowlę z powodu przeprowadzki, mam parkę która wydała tą samiczkę zobaczymy czy trafi się jeszcze jakiś ptak o podobnym umaszczeniu.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!