Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:31:42 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozbudzone samica a samiec nie  (Przeczytany 6727 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE
Wiadomoci: 60

« : Stycznia 11, 2013, 09:22:36 »

Witam. Mam poblem z moim samcem. Mimo, że rozbudzanie samca rozpocząłem dużo wcześniej, samice dopiero w połowie grudnia to samiec nadal nie jest dostatecznie pobudzony zaś samica już dziś zniosła jajko. Prosze o radę co z tym fantem zrobić? Z góry dziękuję i jednocześnie zaznaczam, że są to moje początki w hodowli, dlatego prosze o wyrozumiałość. Umiech
Dodam jeszcze, że by nie poszło wszystko na marne wpuściłem samca do samicy. Ale niestety nic z tego samica przybiera pozycje i zachęca samca a on nic. Co zrobić by nie obciążać samicy.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Stycznia 11, 2013, 09:28:41 »

A jak rozbudzasz ptaki?

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #2 : Stycznia 11, 2013, 09:38:06 »

Stopniowe wydłużenie dnia świetlnego tak do ok 11 godzin. 3-4 razy pokarm jajeczny skiełkowane nasiona pszenicy lub rzepiku. Tarta marchew dodawana do pokarmu jajecznego badŹ oddzielnie. Pozwalam się też samczykowai wylatać w lotówce( podobno to poprawia apetyt, wzmacnia mięśnie.

zaba89
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 11, 2013, 09:51:18 »

zmien moze samca na innego jak masz?

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #4 : Stycznia 11, 2013, 09:55:15 »

To właśnie problem bo samca mam 1. NARAZIE

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Stycznia 11, 2013, 10:01:01 »

Stopniowe wydłużenie dnia świetlnego tak do ok 11 godzin.
11 godzin to trochę mało do lęgów. Potrzeba 12 godzin na odpowiednie pobudzenie i 14 godzin do prawidłowego karmienia piskląt.

3-4 razy pokarm jajeczny skiełkowane nasiona pszenicy lub rzepiku.
3-4 razy w tygodniu? W ogóle?

A jakie masz kanarki? Z jakich okolic Katowic jesteś?

Jak nie masz innego samca pozostaje tylko czekać. Pierwszy lęg będziesz miał nieudany, ale kolejne powinny się udać.
Samicy teraz nie ochłodzisz - złoży jajka i będzie je wysiadywać. Możesz ten czas poświęcić na pobudzanie samca.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #6 : Stycznia 11, 2013, 10:14:48 »

Tak 3-4 razy w tygodniu albo więcej. A jestem z południowych dzielnic. Rozumiem, że lepiej oddzielić samca spowrotem do osobnej klatki dalej rozbudzając. Co do samicy pozwolić jej złożyć jajka i poczekać aż z nich zejdzie wtedy wstawić nowe gniazdo i wpuścić rozbudzonego już samca? A jak kwestia żywienia samicy w tym czasie?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #7 : Stycznia 11, 2013, 10:20:15 »

Zostawiłbym parkę razem.
Nie napisałeś jakie to kanarki.

Samicy nie zabronisz składania jajek - niech je złoży i jak nie zejdzie po 15 dniach to zabierz - i tutaj możesz:
1) Jak samiec będzie pobudzony zostawić gniazdo
2) Jak samiec nadal nie będzie pobudzony zabrać gniazdo w nadziei, że samica poczeka trochę z kolejnym lęgiem.

Karmiłbym ich razem bogatym pokarmem lęgowym. Według mnie nie ma sensu samcowi podawać bogaty pokarm, a samicy - ubogi.
Ale niech się inni wypowiedzą.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #8 : Stycznia 11, 2013, 10:34:47 »

Parka borderów (chyba) i samiczke koroniaka. Planuje jeszcze jakiś zakup.Ale wszystko w swiom czasie. Tak na marginesie jeszcze 1 pytanie: powiedzmy, że kiedyś hodowla się rozwinie... Co z obrączkami z sygnum hodowcy? Wiem, że trzeba być hodowcą zrzeszonym. Jak to wygląda w praktyce? Czytałem o ogolnych zasadach o składkach rocznych, zjazdach itd. Ale wiadomo nie każdy dysponuje czasem żeby być na wszystkich zjazdach, czy wystawianie swoich kanarków jest obowiązkowe i które stowarzyszenie hodowców możecie polecić?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #9 : Stycznia 12, 2013, 09:29:43 »

Zakup sobie jeszcze witaminy z dużą zawartością witaminy E podawaj samcowi szybciej będzie rozbudzony. Podawaj witaminę codziennie samiec szybko się rozbudzi.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Stycznia 12, 2013, 10:06:40 »

Co z obrączkami z sygnum hodowcy?

Jak chcesz mieć obrączki hodowlane - zapisujesz się do wybranego związku (najbliższe - Katowice, Sosnowiec), opłacasz składkę i związek przyznaje Ci (w uproszczeniu pisząc) CIH, bo tak się to teraz nazywa.
Na zebraniu co jakiś czas warto się pojawić, chociażby po to, żeby odebrać obrączki. Wystawianie nie jest obowiązkowe, to przywilej Chichot

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #11 : Stycznia 12, 2013, 12:23:51 »

Jeśli mieszkasz na Śląsku, to nie będzie problemu z nabyciem drugiego, rozbudzonego lęgowo, samczyka. Skontaktuj się tylko z hodowcami jakiegoś pobliskiego stowarzyszenia. Ptaszka możesz też wypożyczyć.
Podejrzewam, że w ciągu 2-3 tygodni nie pobudzisz swego samczyka, żeby drugi lęg zakończył się sukcesem. Będziesz miał stracony cały sezon.

Karmiłbym ich razem bogatym pokarmem lęgowym. Według mnie nie ma sensu samcowi podawać bogaty pokarm, a samicy - ubogi.
Ale niech się inni wypowiedzą.
Wręcz przeciwnie: samica powinna otrzymywać bardziej bogaty pokarm.

powiedzmy, że kiedyś hodowla się rozwinie... Co z obrączkami z sygnum hodowcy? Wiem, że trzeba być hodowcą zrzeszonym. Jak to wygląda w praktyce? Czytałem o ogolnych zasadach o składkach rocznych, zjazdach itd. Ale wiadomo nie każdy dysponuje czasem żeby być na wszystkich zjazdach, czy wystawianie swoich kanarków jest obowiązkowe i które stowarzyszenie hodowców możecie polecić?
żeby zakupić obrączki pozwalające w przyszłości na udział Twoich ptaków w wystawach trzeba zapisać się do jakiegoś stowarzyszenia. Obowiązkowo musisz tam płacić jedynie składkę. Twój udział w pracy stowarzyszenia jest praktycznie dobrowolny. Warto jednak od czasu do czasu pojawiać się na zebraniach i utrzymywać kontakty z innymi hodowcami, bo można się sporo rzeczy o hodowli ptaków dowiedzieć. Najlepiej poszukać jakiegoś stowarzyszenia blisko miejsca zamieszkania, bo po co odbywać podróże na drugi koniec Polski, choć oczywiście możesz zapisać się do dowolnego stowarzyszenia. Największą sieć oddziałów ma od lat Polski Związek Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych (zobacz: http://www.pzhkipe.org/oddzialy-pzhkipe), ale decyzja czy i gdzie się zapiszesz należy do Ciebie.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #12 : Stycznia 12, 2013, 04:39:30 »

Proponujesz tak jak poprzednik zostawić już samca u samicy, czy może tak jak się to robi często wyciągnąć samca w momencie, gdy samica zniesie 3 jajko i pobudzać go w osobnej klatce? Czytałem, że szpinak i brokuł zawierają dużo witaminy E więc podejrzewam, że teżmogą się nadać do robudzania? Jeśli się mylę to mnie poprawcie ;P

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #13 : Stycznia 12, 2013, 05:29:25 »

Nie masz co wyjmować samca jak i tak trafi do tej samej samicy. Wyjmuje się samca jak ma iść do innej samicy.
Szpinak i brokuł ok, ale tej wit. E mają jednak mało. Podaje się kiełki i ewentualnie wit. E w preparatach, chyba najwygodniej w płynie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #14 : Stycznia 12, 2013, 08:14:30 »

Szpinak i brokuł zawierają dużo wit. A, dodatkowo szpinak zawiera dużo żelaza (dlatego lepiej nie dawać go za dużo miękkojadom).
żeby zwiększyć podać witaminy E podawaj kiełki. Jak je będziesz dawał to nie będziesz musiał dawać sztucznych witamin, które mogą zaszkodzić ptakom.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!