Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:55:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kąpielisko  (Przeczytany 5241 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« : Stycznia 15, 2013, 11:28:16 »

Mam problem z kąpaniem ptaków.Daje im miseczke, kąpią się, problem w tym, że wszędzie po takiej kąpieli znajduje się woda.

Czy obicie regału tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu czerwoną linie, jakąś tkaniną, da rade?żeby nie gniło i szybko wysychało?

...

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Stycznia 15, 2013, 11:42:02 »

Nie bardzo rozumiem - zawieszasz kąpidełko na drzwiach klatki czy dajesz do góry?
Tkanina raczej nie - nasiąknie i będzie długo schnąć. A jakbyś dał coś w rodzaju szuflady z plastiku?
I tak po kąpieli trzeba będzie wytrzeć tył i górę.

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pozdrawiam

« Odpowiedz #2 : Stycznia 15, 2013, 11:58:12 »

myslalem o czyms takim, zeby obic regał tam gdzie są czerwone linie tkanina, a miske do kąpieli bym stawiał na górnej podstawie klatki.

teraz robie tak:

i ta tkanina szybko wysycha, ale z drugiej strony wszystko mokre.

a chcialbym tak:

i obic to ze wszystkich stron jakas tkanina, zostawiajac miejsce zeby sobie ptaszki wchodzily

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Stycznia 15, 2013, 12:40:31 »

Rozumiem. Obawiam się, że tkanina może się nie sprawdzić. Nie wiem tylko co Ci doradzić,
bo najwygodniejsze byłoby jakieś "pomieszczenie" plastikowe, a w środku pojemnik z wodą.
Tak przy okazji - Twój wydaje mi się trochę za głęboki, ale jak już się do niego przyzwyczaiły to ok.
Już wiem - cerata. WeŹ ceratę i zrób takie C - dół, tył i góra z jednego kawałka. Przód zawiń na kątówkę (listwę, cokolwiek) np. 15 mm - zrobi się taki "przód" i woda nie będzie się wylewać. Jak potem będzie trzeba to zrób też boki.
Przy miseczce możesz dodatkowo rozłożyć ręcznik papierowy - zależy jak Twoje chlapią. Możesz też kupić basenik:

wtedy będą chlapać trochę mniej - przynajmniej teoretycznie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Stycznia 15, 2013, 02:05:15 »

A nie prościej wstawiać małą miskę w dużą i wtedy to, co wychlapią, zostanie w tej większej? Obojętnie, czy będzie to miseczka, czy basenik...
Klapuch, ja wstawiam swoim ptakom głęboką i dużą podstawkę do kwiatków (średnica ok. 40cm, głębokość 6cm) i one uwielbiają do niej wskakiwać, nawet kiedy jest tam wody po brzegi. Potem tylko mają problem z lataniem...

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pozdrawiam

« Odpowiedz #5 : Stycznia 15, 2013, 02:23:24 »

OK dzięki, mniej więcej już wiem co zrobię Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Stycznia 15, 2013, 04:03:44 »

A nie prościej wstawiać małą miskę w dużą i wtedy to, co wychlapią, zostanie w tej większej?...
Na moje kanarki to nie działa. Ochlapany jest nawet sufit klatki wysokiej na 50 cm.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Stycznia 15, 2013, 08:04:46 »

To tak jak u mnie Umiech. Najgorzej chlapały melby - aż mi klatka zgniła.
Ale właśnie dlatego używam baseników - wtedy chlapią tylko w jednym kierunku.

Catura
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 14

« Odpowiedz #8 : Stycznia 16, 2013, 12:04:29 »

Ja pozwolę sobie na taki mały off top, chciałam tylko przestrzec przed dawaniem na dno klatki gazet - farba drukarska jest trująca dla ptaków, najlepiej dać niezadrukowane kartki ksero lub papier pakowy Mrugnicie

Co do kąpieli, no cóż możesz jedynie zmienić miejsce i wyścielić okolice ręcznikiem kąpielowym, nie ma rady na pryskanie podczas kąpieli. Mój pyrek kąpie się na komodzie pod miseczką ma ręcznik lecz i tak ściana zawsze opryskana Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!