Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:21:32 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nowe gatunki i rasy  (Przeczytany 4669 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Stycznia 19, 2013, 09:59:11 »

Kiedy do hodowli można wprowadzać nowy gatunek czy nową rasę ptaków? Używając określenia "nowa" mam na myśli gatunek czy rasę, której dotychczas nie hodowaliśmy? Czy jest jakaś optymalna ilość gatunków/ras, które można jednocześnie hodować? Kiedy Wy wprowadzacie nowy gatunek/rasę do swej hodowli?

zaba89
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 20, 2013, 12:46:25 »

Moim zdaniem zalezy wszystko od warunkow jakie posiada hodowca do hodowli kanarkow:) Np. Ja mam male pomieszczenie hodowlane i nie mam opcji trzymac wiecej niz 15 samic wiec narazie moja hodowla ogranicza sie do jednej rasy: czerwona mozaika.Jak zmienie pomieszczenie to mam w planach kupno "nowej" rasy bo wiekszosc osob chce miec kilka ras i patrzec sobie na kilka gatunkow Umiech przynajmiej ja:P

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Stycznia 20, 2013, 02:11:21 »

Oprócz pomieszczenia zależy to także od grubości portfela, ilości czasu i celu, który chcemy osiągnąć w hodowli.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Stycznia 20, 2013, 05:35:20 »

Myślę, że trzeba zacząć od rozróżnienia, co to jest gatunek, a co rasa...

zaba89
Go
« Odpowiedz #4 : Stycznia 21, 2013, 03:59:00 »

To to napisz prosze Panie PRo.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #5 : Stycznia 23, 2013, 09:08:47 »

(to chyba do mnie...)

Gatunek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_(biologia)
Rasa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasa

Tak więc nie da się
miec kilka ras i patrzec sobie na kilka gatunkow

Co to znaczy
PRo.
  Co? Bo nie wiem, czy sobie żartujesz, czy próbujesz mnie obrazić... Jzyk

Generalnie temat chyba został wyczerpany przez zaba89 i tymma.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Stycznia 24, 2013, 11:21:26 »

Co to znaczy
>PRo.
Bo nie wiem, czy sobie żartujesz, czy próbujesz mnie obrazić... Jzyk

Właśnie, zaba89, ja też nie wiem. A obrażania kolegów z forum nie będę tolerował.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #7 : Stycznia 24, 2013, 11:35:44 »

Czyli warunki lokalowe, środki finansowe, wolny czas i cele hodowlane decydują o rozpoczęciu hodowli nowego gatunku/rasy. To chyba jednak stanowczo za mało. A wiedza hodowcy o nowym gatunku/rasie? Dopiero wówczas się uczycie jak macie już ptaki? A pewna specyfika hodowli (np. niektóre gatunki gniazdują tylko w stadach, a Wy kupujecie tylko 1 parę i co wówczas)? A jakieś specjalne wymagania nowych gatunków (duża woliera, przetrzymywanie w ogrzewanych pomieszczeniach, nietypowa aranżacja przestrzeni pomieszczenia)? Robicie to dopiero póŹniej? A pozwolenia na hodowlę nowych gatunków? Staracie się o takowe czy hodujecie bez pozwoleń? A pokarmy? Kupujecie wcześniej czy wychodzicie z załóżenia, że trochę nowe ptaki przeżyją na byle czy, a potem dokupicie co potrzeba?

A jak to jest z tą ilością ras? Im więcej tym lepiej? Hodowca trzymający kilka gatunków/ras cieszy się większym prestiżem od hodowcy trzymającego jednen gatunek/rasę? Można hodować 5-10 ras? A może 20-30? Zakładam, że hodowca ma sporo czasu na ptaki.

Lepiej jest hodować stale te same gatunki/rasy czy lepiej zmieniać np. co 2-3 lata? Czy iść w stronę specjalizacji czy też nie ulegać rutynie i iść w stronę ciągłego poznawania nowych gatunków/ras?

Czy doświadczenie zdobyte w hodowli innych gatunków procentuje czy nie ma to istotnego znaczenia? Ciągle trzeba zaczynać od zera przy nowym gatunku czy przeciwnie startuje się już z wyższego poziomu, jeśli ma się już hodowlę innych ptaków?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #8 : Stycznia 24, 2013, 11:38:43 »

To to napisz prosze Panie PRo.

Rozumiem, że "PRo" to jakiś młodzieżowy skrót od "profesora". Jest to zatem rodzaj uznania dla wiedzy yotana. Tylko tego wyrazu "Panie" nie trawię.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Stycznia 24, 2013, 01:27:07 »

A dziękuję, dziękuję! Duy umiech Mi się to bardziej skojarzyło z uznaniem mojego "zawodowstwa", bo mój brat jeŹdzi na desce i jest "pro" (czyli profesjonalista - zawody, sponsoring itp.), w przeciwieństwie do amatorów (czyli tylko deska i 4 kółka + zapał) hihi

Jacky, to, o czym piszesz, to zamyka się właśnie w pojęciach: warunki lokalowe, środki finansowe, wolny czas i cele hodowlane. Jeśli wprowadzasz jakiś nowy gatunek do hodowli, to - zakładam - że przygotowujesz się do tego, czyli: zbierasz informacje o tym gatunku, szykujesz odpowiednie warunki (pomieszczenie, temp., pokarm itd.), szukasz materiału hodowlanego, nawiązujesz kontakt z hodowcą i kupujesz ptaki.
Co do ilości gatunków/ras w hodowli, to można mieć i 100 różnych, jeśli się ma warunki, bo - przyjmując, że hodowla to minimum 2 pary - wystarczy, że masz miejsce na 400 ptaków + ewentualny przychówek, stać Cię na pokarm i te 100 gatunków i gotowe.
Co do tego, czy hodowcy jednej rasy są bardziej poważani od innych - trudno na to pytanie odpowiedzieć. Myślę, że to wiąże się bardziej z osobą hodowcy (temat szerzej omawiany w dziale: znany hodowca"). Ale wydaje mi się, że jakbym miał kupić jakiś konkretny gatunek, to wolałbym kupić od kogoś, kto się w nim specjalizuje.
Doświadczenie zdobyte w hodowli innych gatunków procentuje zawsze. Co prawda są pewne stałe wiadome w hodowli ptaków (np. odpowiedni dobór pary, spokój w okresie lęgowym, okresowe i określone zmiany w diecie ptaków), utrwalone poprzez lata doświadczeń hodowlanych. Jednak są też czynniki, wpływające na osiągnięcia hodowlane, które są ściśle powiązane z danym gatunkiem czy rasą i o tym wypadałoby wiedzieć.
Co do zmian w hodowli, to też zależy od gatunku, jaki się hoduje i od celu hodowlanego. Hodowca kanarków harceńskich nie będzie co 2-3 lata zmieniał gatunku na inny, bo zapewne zależy mu nie tyle na rozmnożeniu gatunku, co na uzyskaniu śpiewaka idealnego, a tego w 2-3 lata się nie załatwi. Z kolei hodowca dużych papug, które uzyskują dojrzałość płciową w wieku np. 4 lat i których hodowla potrafi się zwrócić (w aspekcie finansowym) też nie będzie zmieniał gatunku co kilka lat. Ale hodowcy astryldów robią to często z kilku powodów: większość astryldów lata świetności rozpłodowej przeżywa w wieku 2-5 lat, potem ptaki tracą na wartości hodowlanej. poza tym wśród astryldów są gatunki, które uchodzą za "łatwiejsze" (mewki, zeberki, amadyńce) i trudniejsze (mniszki, kropliki, amarantki). Hodowcy często rozpoczynają od tych pierwszych, aby po zdobyciu doświadczenia spróbować sił z tymi drugimi. Czasami jest to też spowodowane chęcią specjalizacji w danym gatunku czy też rodzinie - tacy hodowcy zrzeszają się w specjalistyczne kluby hodowlane (powoli dorastamy do tego i my, Polacy - przykładem są Sekcje w PZHKiPE).

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!