Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 82
|
 |
« : Stycznia 23, 2013, 10:34:21 » |
|
Witajcie, jakiś czas temu mój kanarek utracił pióra wokół szyi. Odpowiednio wcześniej to zauważyłem i udałem się w grudniu do weterynarza. Podał kanarkowi lek (wykropił go na szyi) i dał mi lek do samodzielnego aplikowania. Lek aplikowałem w odstępach 10 dniowych (do 6 stycznia). Udałem się do kontroli do dr Myszkowskiego. Sprawdził szyję i powiedział, ze wszystko jest już ok bo pojawiają się dutki. [Co za ulga]
Jednak dzisiaj zauważyłem, że wokół oczu zaczynają pojawiać się nieznaczne obszary bez piór. Do dr Myszkowskiego udam się dopiero w piątek. Czy możecie polecić jakiś domowy, sprawdzony sposób na zaradzenie problemowi. [Podejrzewam pojawienie się piórojadów, gdyż ostatnio kanarek był leczony ze względu na zmiany na workach powietrznych]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2013, 11:24:19 » |
|
Jeśli to piórojady to domowych sposobów raczej nie ma. Jeśli to nie piórojady to mogą być zaburzenia pierzenia z powodu braku mikroelementów. Był artykuł w którejś z ostatnich Egzot dotyczący utraty piór na głowie podczas pierzenia - podawali tam chyba jod na takie dolegliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2013, 12:58:20 » |
|
Ptak może też drapać się wokół oczu - np. z powodu zapalenia spojówek albo kataru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 24, 2013, 07:56:27 » |
|
Dzisiaj podałem obu kanarkom jod w wodzie. Minimalne stężenie. Dzisiaj nie zauważyłem wyraŹnego postępu w utracie piór wokół oczu wiec jutro ze spokojem skontroluje to u weterynarza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 27, 2013, 12:29:50 » |
|
Ptak może też drapać się wokół oczu - np. z powodu zapalenia spojówek albo kataru.
jestem tego samego zdania, pióra wypadają, a wręcz są wyrywane gdyż ptak przeciera oko które jest podrażnione przez zapalenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 28, 2013, 09:04:34 » |
|
Jutro ze spokojem skontroluje to u weterynarza.
Byłeś u weta? Co stwierdził?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 22, 2013, 11:41:32 » |
|
Z racji faktu, że w dniu w którym miałem się udać do dr Myszkowskiego była na urlopie, nakręciłem krótki filmik i rozesłałem go do kilku weterynarzy, których znalazłem w internecie. Filmik miał za zadanie zobrazować chociaż w minimalnym stopniu stan kanarka: https://www.youtube.com/watch?v=WcnvvrF0g_cOdpisał jedynie dyrektor warszawskiego zoo dr Andrzej Kruszewicz. Podał mi kilka przyczyn zaistniałego faktu. Jednak nie podjął się definitywnej oceny, ze względu na niezgodność z etyką lekarską (nie widząc ptaka można błędnie wystawić diagnozę). Wykluczył jednak piórojady, które u kanarków nie występują. Zalecił podawanie 1 kropli jodyny na 100 ml wody przez 5 dni (jest to stosunkowo silne stężenie, ale w tym przypadku konieczne - przed zastosowaniem u waszych kanarków lepiej poradzić się weterynarza). Ze względu na brak piór miałem zapewnić naczynie do kąpieli i trzymać ptaka z daleka od grzejnika. Dwa razy w tygodniu podawać mieszankę jajeczną.Po powrocie dr Myszkowskiego (6 dni później) zabrałem kanarka na wizytę. Weterynarz podał Iwermektynę. Na ten moment choroba nie postępuje, a 6 marca pod dziobem pojawiły się zaczątki piór, więc wszystko jest na najlepszej drodze, aby w wakacje powróciło pełne upierzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 22, 2013, 11:59:11 » |
|
Strasznie ten Twój boroczek wygląda, ale cieszę się, ze już jest lepiej. A jaką jodynę podajesz?
Ciekawa informacja, że piórojady nie występują u kanarków. W wielu miejscach są one opisane jako choroba, ale w internecie można znaleźć wszystko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 22, 2013, 12:20:43 » |
|
Do tamtego momentu też myślałem że istnieją piórojady u kanarków. Takie działanie mają bardziej świeżbowce. Dobrze, ze wiem to od autorytetu.
Stosuję "Spirytusowy roztwór jodyny" 10 g firmy Hasco-Lek
A wygląd kanarka tez mnie przeraził, a teraz już się przyzwyczaiłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 22, 2013, 12:53:57 » |
|
Spirytusowy?!? Nie lata po tym trochę dziwnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 22, 2013, 03:26:38 » |
|
Nie  nie było widać żadnego negatywnego wpływu. Preparat zakupiony był w aptece wiec jest to podstawowy lek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 23, 2013, 11:03:33 » |
|
ze względu na niezgodność z etyką lekarską (nie widząc ptaka można błędnie wystawić diagnozę). Raczej na RWD - wspomniana tu etyka to w tym wypadku raczej chyt marketingowy... Wykluczył jednak piórojady, które u kanarków nie występują. Ciekawa informacja... Swoją drogą - tu etyka nie przeszkadzała... A jaką jodynę podajesz? Jodyna to jodyna. Nie ma jodyny-bardziej lub jodyny-mniej. Spirytusowy?!? Nie lata po tym trochę dziwnie? No co ty! W tym stężeniu to tak, jakbyś Ty miał się zataczać po powąchaniu kieliszka po wódce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 25, 2013, 11:57:00 » |
|
O etyce mowa tutaj w odniesieniu do szczegółowego leczenia ptaków. Co dla mnie jest zrozumiałe. W końcu nie da się postawić w 100% dokładnej diagnozy bez obejrzenia ptaka w gabinecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 25, 2013, 07:55:22 » |
|
Nadal uważam, że niewiele to ma wspólnego z etyką  Ale najważniejsze, żeby diagnoza była trafna i terapia skuteczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 26, 2013, 10:39:05 » |
|
Stosuję "Spirytusowy roztwór jodyny" 10 g firmy Hasco-Lek
Dodałem wpis, który zniknął, a teraz nie mogę znaleźć źródła. W każdym razie było tam napisane, że spirytusowy roztwór jodyny może być stosowany zewnętrznie do odkażania, a stosowany wewnętrznie powoduje coś niedobrego (właśnie nie pamiętam co). Wewnętrznie powinno się stosować wodny roztwór jodyny, który jednak jest trudno dostępny i na receptę. Z Wikipedii: Jod rozpuszczony w etanolu ma ograniczoną trwałość. Reaguje z wodą obecną w roztworze (ok. 10%) dając jodowodór i kwas podjodawy, który z kolei utlenia etanol do aldehydu i kwasu octowego. Jodowodór działa drażniąco, dlatego też w celu zwiększenia trwałości preparatu stosuje się dodatek rozpuszczalnego jodku. W wyniku reakcji jodu cząsteczkowego z anionem jodkowym powstaje stosunkowo trwały anion trójjodkowy (...)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2013, 10:40:55 wysane przez klapuch »
|
|
|
|
|
|