Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Odrobaczanie młodych  (Przeczytany 11679 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 35

« : Lutego 02, 2013, 12:56:49 »

Witam,

Ile minimum muszą mieć młode, żeby można ich było bezpiecznie odrobaczyć?

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #1 : Lutego 02, 2013, 01:43:28 »

Witam nie rozumiem w jakim celu tak Ci zależy na szybkim odrobaczeniu młodych? Ptaki to nie psy aby bardzo młode szczepić. Wystarczy w zupełności że dorosłe przed lęgami są odrobaczone, a młode profilaktycznie jak się upierasz możesz zaszczepić po odłożeniu gdy się usamodzielnią.

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #2 : Lutego 02, 2013, 01:50:59 »

Wieczorami na młodych siedzą ciemne tak jakby wszy z tym, że nie skaczą, są dość miekkie bo zabijam je w palcach, oczywiscie pełne krwi

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz

« Odpowiedz #3 : Lutego 02, 2013, 01:58:10 »

Powinieneś zaopatrzyć się w oprysk Ardap np. tu: http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=825 wyjąć młode na chwile z gniazda i porządnie spryskać całe gniazdo, a potem wsadzić spowrotem młode chociaż najlepiej byłoby podmienić całe gniazdo na identyczne nowe a tamto zdezynfekować. Szkoda że nie spryskałeś gniazda przed lęgiem.

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #4 : Lutego 02, 2013, 02:06:05 »

Nie spryskałem bo nie wiedziałem, że do tego dojdzie (mam to pierwszy raz) młode są już dość duże mają po 2-3 tygodnie, chciałem wyparzyć klatki, wsadzić nowe gniazdka i odrobaczyć wszystkie kanarki

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz

« Odpowiedz #5 : Lutego 02, 2013, 02:09:56 »

Skoro młode mają już 2-3 tygodnie i wygląda na to że to jest pilna sprawa zakup ivomec od weta i zapodaj wszystkim ptakom po kropelce na gołą skórę (szyja lub pod skrzydło) i i powtórz to za 10 dni.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz

« Odpowiedz #6 : Lutego 02, 2013, 02:12:50 »

Jeśli szybko nie zareagujesz młode prawdopodobnie szybko zdechną.

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #7 : Lutego 02, 2013, 02:17:34 »

byłem dzisiaj u weterynarza dał mi w strzykawce jakiś preparat i zrobiłem tak jak piszesz, z tym, że tylko z dorosłymi ptakami, boje się ze jak podam to młodym to padną.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz

« Odpowiedz #8 : Lutego 02, 2013, 02:23:13 »

Nie wiem co ci sprzedał ,ale jeśli to ivomec lub pochodne tego preparatu (zawierające ivomektyne), bo są rożne nazwy w zależności od producenta to napewno nie zaszkodzi młodym. Najlepiej byłoby gdybyś zapytał co Ci sprzedał i jeśli to coś innego czy możesz zaaplikować młodym.

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #9 : Lutego 02, 2013, 02:28:54 »

okej ale czy wystarczy, to że sparze klatki i umyje je w ludwiku? czy ten preparat w spreyu jest konieczny?

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz

« Odpowiedz #10 : Lutego 02, 2013, 02:41:02 »

Do dezynfekcji klatek możesz zakupić w jakimś sklepie z artykułami dla gołębi ,,Nobactal' środek do dezynfekcji  i mycia pomieszczeń hodowlanych,gołębników, klatek, rusztów, koszy transportowych,poideł ,karmideł urządzeń mających kontakt z ptactwem oraz klatek dla gryzoni i zwierząt tropikalnych.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #11 : Lutego 02, 2013, 06:58:02 »

Środek się nazywa "nobactel" - http://www.nobactel.pl/
ja mogę polecić Virkon (niebieski) - osobiście stosuję.
Klatki teoretycznie można zalać wrzątkiem, ale nie zrobisz tego tak dokładnie. Moim zdaniem kup preparat.

A na teraz - preparat na kark, ardap do spryskania gniazd i młodych ptaków (skoro nie wiesz i nie spytałeś co dostałeś), a na przyszłość - zrób to przed lęgami.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #12 : Lutego 02, 2013, 08:24:38 »

Daj preparat na skóę młodym, nic im się złego nie stanie. Starym też. Albo daj do wody pitnej, to jeśli stare karmią młode, to im ją przekażą.
Jak nie dasz leku, to je stracisz. A gniazdo na 10 minut do piekarnika na 180 stopni i po sprawie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!