Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:09:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica nie siada na jaja  (Przeczytany 3826 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« : Lutego 25, 2013, 03:12:59 »

Witam nie mogłem znaleśc podobnego wątku tak wiec pisze.
Samica zniosła w zeszłym tygodniu (piątek) 4 jajko i wymieniłem jej na prawdziwe jajka,ale od piątku samica jeszcze nie siadła do wysiadywania.Czym jest to spowodowane i co mam dalej robic ?.Z góry dziękuję za odpowiedŹ
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2013, 06:05:46 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Lutego 25, 2013, 06:08:45 »

Podejrzewam, że jeśli nie ma problemów w gnieŹdzie (np. insekty) to samica nie ma instynktu wysiadywania, albo nie jest jeszcze pobudzona. Jajka dać innej samicy i mieć nadzieję, że kolejny lęg przebiegnie bez problemów. Z tego co wiem samica po zniesieniu drugiego-trzeciego jajka zaczyna je wysiadywać - u mnie zaczęła po drugim.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 25, 2013, 06:43:12 »

robactwa nie ma żadnego. A mam trzy samice co wysiadują już jajka i wszystkie mają po 5 jaj. Jedne klują się 28 następne 3.03 i następne 5.03. To której bym mógł podłożyc.A tej samicy zabrac gniazdo jak tak to na ile.Zapomniałem powiedziec ze co drugi dzień daję jajko codziennie kiełki i owoce i warzywa raz dwa razy w tygodniu tak ze rozbudzone są wszystkie samice

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Lutego 25, 2013, 07:43:15 »

Mało informacji... Napisz ile ma lat, czy już lęgła, jak się zachowywała w stosunku do samca i jak się zachowywał i zachowuje samiec. Jeśli zauważyłeś jakieś inne zachowania, niż u innych samic, to też opisz.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lutego 25, 2013, 08:00:34 »

Z tego co mi hodowca mówił to są one ze stycznia samiec jest z taką koroną ale to nie gloster. Para zachowywała sie naprawdę nie nagannie na początku zauważyłem jak samiec karmi samicę ( w sumie to tylko ta para sie karmiła)Parzyły się po kilka razy dziennie.Nie wiem czy to ważne ale samica zrobiła gniazdo i dopiero po ok tygodniu złożyła pierwsze jajko i zawsze musiałem długo czekac wieczorem zanim wyłącze światło bo w sumie z czterech samic to ona siadała najpóŹniej

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #5 : Lutego 25, 2013, 08:05:52 »

Jeśli nie gloster to z ciekawości - jakie kanarki połączyłeś w pary?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #6 : Lutego 25, 2013, 08:07:42 »

Ja znam taktyke: samica zniesie pierwsze jajko, to przestajemy podawac pokarm jajeczny/kielki/zielenine.  Podejemy znowu minimalne ilosci na dwa dni przed wykluciem pisklat.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 25, 2013, 08:09:58 »

Ja nie łączyłem ja już takiego kupiłem.To jest harceński z glosterem tak mi sie wydaje widziałem już takie na allegro

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #8 : Lutego 27, 2013, 11:57:11 »

Samica może być niedojrzała do lęgu. Daj jej trochę czasu i dopuść ponownie do lęgów.

Ja znam taktyke: samica zniesie pierwsze jajko, to przestajemy podawac pokarm jajeczny/kielki/zielenine. (...)
A dlaczego tak? Dlaczego nie podawać wzbogaconego pokarmu do czasu zniesienia wszystkich jajek?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!