Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:14:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: zdechł..  (Przeczytany 12421 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« : Marca 05, 2013, 08:56:05 »

Witam,
kanarek w ciągu dnia nie był taki jak zawsze (no może dużo mniej śpiewał, gdyż słońca jakoś tego dnia było mało..) no ale jadł, pił, skakał sobie, sluchał itd itd.
Ponoć o 1 spał normalnie na górnej żerdce (w kulke) a około 1:30 spojrzałem, a ten leżał na dnie - zdechł
Co się mogło stać? W ten dzień kanarek dostał kawałek jabłka, który normalnie zjadł, i uwielbiał je jeść od samego początku (około 4 lat)...
Czy jak kanarek podgryza środek chleba, bułki - jest to dla niego zabójcze?

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #1 : Marca 05, 2013, 10:03:59 »

Witam. Umiech
Może dostał zawału i serce mu pękło
Przestraszył się lub poprostu uderzył
Takie tylko sugestie miałem kiedyś taki przypadek
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Marca 05, 2013, 10:11:35 »

Może być wszystko, np. ostra niewydolność wątroby - też miałem taki przypadek.

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 05, 2013, 10:20:10 »

A jak wygląda z tym jedzeniem chleba, mogło zaszkodzić?
miał bardzo dużą ochotę zawsze na chleb, szalał za nim.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Marca 05, 2013, 10:29:50 »

Daj na sekcję zwłok, to się dowiesz. Inaczej to tylko wróżenie z fusów.

fupsja
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 05, 2013, 11:49:51 »

Nie wolno dawać ptakom chleba!!!!! ani bułek, ani bułki tartej!!!! W tych produktach jest za duża zawartość soli!!!
Na każdym kroku o tym trąbią. Nie wolno dawać również chrupek i czipsów z tego samego powodu.
Nerki ptaka, oprócz ptaków morskich nie są przystosowane do przetwarzania soli i jest to dla nich zabójcze!!!
Ptak nie padnie od razu, ale może to być po jakimś czasie, nawet po kilku latach.
SÓL JEST ZABÓJCZA DLA PTAKÓW!!!!
Można dawać biszkopty, ale w rozsądnych ilościach!
Ptaki zawsze będą szalały na punkcie słonego jedzenia, bo im to po prostu bardzo smakuje.
Mam papugę kompletnego niejadka, ale zauważyłam że jak jem chrupki, to ona jest przy mnie od razu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #6 : Marca 05, 2013, 01:52:57 »

No nie przesadzajmy... Jak ptak zje czasem trochę bułki albo nawet chleba, to nie padnie z minuty na minutę. Wielu hodowców daje bułkę (tartą) do mieszanki jajecznej i ptaki żyją i rozmnażają się. Nie wierzę, że to było przyczyną tego upadku.
Ale można by pisać o różnych rzeczach i wyciągać różne wnioski i przypuszczenia - ale bez sekcji to jak wróżenie z kurzych flaków...

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marca 05, 2013, 05:09:10 »

Ok, można usunąć post.
Dziękuję.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Marca 05, 2013, 05:22:35 »

Ok, można usunąć post.

Nie usuwamy tutaj postów - na pewno wiele osób nauczy się czegoś z Twojego pytania.

fupsja
Go
« Odpowiedz #9 : Marca 05, 2013, 05:27:22 »

Tak, to prawda, iż wielu hodowców daje chleb, czy bułkę i nic się nie dzieje... Dokładnie, właśnie napisałam, że nie spowoduje to nagłego padnięcia, ale powolne wyłączanie pracy nerek (niewydolność), a co za tym idzie szybszą śmierć zwierzęcia, które mogłoby dalej żyć, gdyby było prawidłowo żywione.
Jeśli chodzi o nagłą śmierć tego kanarka, to raczej było coś nagłego, czyli np. atak serca, jakiś wylew. Tego nie wiemy.
Jednak ja wykorzystałam tę sytuację, aby napisać o soli, bo ona naprawdę powoli zabija ptaki. Miałam zajęcia z fizjologii
i patologii narządów wewn. i wiem jakie spustoszenie czyni sól...
Można zrobić sobie takie doświadczenie: spróbować suchej bułki lub chleba na czczo i przekonać się jakie są słone. Ciało takiego
kanarka waży kilkanaście gramów, no powiedzmy ok.20g, to trzeba sobie uświadomić jaki wpływ na jego ciało będzie miał 1 mg
soli w stos. do masy ciała.
Jeszcze raz apeluję nie karmcie swych ptaków słonymi pokarmami!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Marca 05, 2013, 05:35:39 »

Fupsja, jak tak piszesz o soli - uważam temat za interesujący - czy mogła byś powiedzieć jak się to ma do faktu, że hodowcy, głównie gołębi, często dają ptakom sól do lizania? Nie dużo, ale w miarę regularnie. Wiadomo przecież, że sól posiada również pewnie mikroelementy. Wiem też, że na forum są hodowcy, którzy podawali sól. Czy znasz przypadki, w których podawanie soli może być wskazane?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #11 : Marca 05, 2013, 07:29:51 »

Hmm... Myślę, że wiele zależy od rodzaju pieczywa... Są bułki słone i są - w większości - te nie przesolone. Jestem osobą nie lubiącą i unikającą soli, potrawy, które dla innych nie są słone dla mnie są często zbyt słone, żebym je jadł ze smakiem. Jednak jedząc pieczywo (które bardzo lubię, zwłaszcza białe) nie odczuwam dyskomfortu spowodowanego nadmiarem soli.
A co doradzisz osobom, które karmią kaczki i łabędzie pieczywem, zwłaszcza zimą? I tym, którzy do tego nawołują, a wśród nich również leśnikom?

fupsja
Go
« Odpowiedz #12 : Marca 05, 2013, 08:35:27 »

Leśnikom mam coś doradzać? Względem czego? Lizawek dla jeleni, saren i innych ssaków? Myślę, że ptaki dość mocno różnią się od ssaków. Jeśli chodzi o karmienie dzikich kaczek, czy gęsi, to co rusz słyszę (w radiu, czy tv), że lepiej wcale nie karmić, jak mają być karmione chlebem. Ludzie pytają, a czym..., a co ptasie jedzą w naturze? Każdy wie, tylko pewnie za drogo...
Myślę, że jak hodowca ptaków (również gołębi), nie może podać soli mineralnych w inny sposób - naturalny dla zwierząt, czyli zielonki, warzywa, owoce...,wszystko to, co zjadałyby w naturze - to najprościej podać sól. Pewnie, że jak jest to sporadyczne i w bardzo małych ilościach, to nie zaszkodzi. Sól dla ludzi w dużych ilościach również bardzo szkodzi. Choroby nerek, krążenia, nadciśnienie... Ile wystarczy soli kuchennej w ludzkiej diecie? 2g na dobę, a ile człowiek spożywa? 5, 10, a może nawet 15g dziennie. Czy jest to zdrowe? Wiadomo, że nie. Dla niektórych nawet zabójcze, po latach okazuje się, że nerki nie dają rady, piasek, kamica i inne schorzenia. Jeszcze gorzej, jeśli ktoś ma skłonności do takich schorzeń. Dlatego uważa się, że jak dieta składa się ze zdrowych produktów, które dostarczają nam soli mineralnych, to nie potrzeba soli kuchennej używać wcale. Natomiast nerki ptaków w ogóle
nie są przystosowane do przetwarzania jej, gdyż nie mają dostępu do soli kuchennej w naturze. Dlatego nie bądźmy dla naszych podopiecznych katami i nie skracajmy im życia...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Marca 05, 2013, 09:08:38 »

Dlatego nie bądźmy dla naszych podopiecznych katami i nie skracajmy im życia...
No cóż... W naturze 50% młodych nie dożywa następnego roku. W naszych hodowlach te statystyki wyglądają nieco inaczej... Również mediana długości życia w hodowli jest dłuższa, niż w naturze...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Marca 05, 2013, 10:08:34 »

Jeśli chodzi o karmienie dzikich kaczek, czy gęsi, to co rusz słyszę (w radiu, czy tv), że lepiej wcale nie karmić, jak mają być karmione chlebem. Ludzie pytają, a czym..., a co ptasie jedzą w naturze? Każdy wie, tylko pewnie za drogo...
Nie tyle za drogo co po prostu nie ma. Szukałem tej zimy pokarmu dla kaczek i łabędzi i jedyną informację, jaką udało mi się zdobyć to taka, że mam ugotować warzywa i rozłożyć je na brzegu. Nie znalazłem ani granulatu ani mieszanki dla ptaków wodnych. No, w miarę dostępnych miejscach, może w specjalistycznych hurtowniach coś bym znalazł.

Dlatego uważa się, że jak dieta składa się ze zdrowych produktów, które dostarczają nam soli mineralnych, to nie potrzeba soli kuchennej używać wcale.
Wtrącę swoje 3 grosze - tak jest tylko w teorii albo jak ktoś ma własne pole i gospodarstwo w nieuczęszczanej części globu, a do tego odpowiednie nasiona. W np. Katowicach, gdzie mieszkam, nie ma zdrowych produktów, nie ma nawet zdrowej wody, który to fakt lekko zaszokował Yotana (pamiętasz zdjęcie zlewu? Umiech ) Poza tym sedno jest w fakcie używania, a nie nadużywania i tak samo nadmiar jak i brak soli szkodzi. Zresztą ze wszystkim tak jest, nawet ze "zdrową żywnością", w sposób jaki ogół społeczeństwa ją postrzega tzn. jako produkty ze znaczkiem "ekologicznym".

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!