Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:07:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: chora samica w gniezdzie  (Przeczytany 2778 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
martek13
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« : Marca 12, 2013, 09:08:51 »

czy ktos moze mi poradzic ,co mam zrobic?mam  samiczke na jajkach ktora ma zapalenie spojowki  rumianek nie pomaga .jak transportowac ja do weta ?czy jest jeszcze jakis inny sposob na wyleczenie tego?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 12, 2013, 10:01:48 »

Pierwsze primo - rumianek uszkadza oko, nie można go stosować do przemywania oczu ptakom.
Drugie primo - idź do weta i poproś o maść/krople do oka. Kiedyś dostałem chyba neomycynę, ale nie jestem pewien.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Marca 13, 2013, 07:55:39 »

Idź do weta. Nie wiesz, czy to jest zapalenie spojówek, czy może zatok - czasami wygląda to bardzo podobnie. Może być na tle wirusowym, bakteryjnym lub innym - wet powinien obejrzeć i zadecydować o leczeniu. Najprostsza sprawa byłaby, gdyby to było zapalenie bakteryjne - wtedy podałbym odpowiedni antybiotyk do picia - najmniej inwazyjna metoda podania, samiczka schodzi na pewno z gniazda w celu uzupełnienia energii i płynów, poza tym biorąc pod uwagę, że rzadziej pije, to pewnie pije więcej i przyjęłaby od razu większą dawką antybiotyku na raz.

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 13, 2013, 09:47:45 »

Zgadzam się że powinieneś iść do weta- pewnie martwisz się tylko o pozostawione jajka?
Jeśli chodzi o pozostawione na ten czas jaja- jeśli samiec nie zastępuje samiczki na gnieździe (ja mam samca takiego który siada na gniazdo zaraz po zejściu jego partnerki, a z kolei inny tylko przynosi swojej jedzenie- więc z tym jest różnie) na czas jej nieobecności pozostaw jaja pod w miarę silną lampką- żeby zarodki nie zamarły (tylko nie taki "piekarnik"- ważna jest też wilgotność powietrza).

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Marca 13, 2013, 09:50:42 »

Pod lamką bym nie zostawiał. Jajka do 4h powinny wytrzymać bez ogrzewania. A jeśli nie - to trzeba sobie przewartościować, co ważniejsze - samiczka, która może dać kolejne lęgi, czy jeszcze nie wyklute młode, które jeśli samiczka jest chora i padnie to i tak nie będą odchowane.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!