Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:57:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Filozoficznie o ekonomii  (Przeczytany 4340 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Kwietnia 23, 2013, 08:55:35 »

Czy Waszym zdaniem stowarzyszenia hodowców ptaków (czy zwierząt) powinny wypracowywać zyski?

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 23, 2013, 10:33:48 »

Dobre pytanie ,ale czy nie trzeba  by bylo zalorzyc dzialanosci gospodarczej? nie wiem jak w Polsce do ilu zlotych mozna robic zyski bez  opodatkowania.Anajwarzniesze pytanie jak tombola na wystawach i sprzedaz wypiekow?

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 23, 2013, 11:30:04 »

Na pewno powinny mieć się z czego utrzymać - na to są składki. Mówisz o zyskach w sensie zarobkowym, np. ze szkoleń, pokazów?
Według mnie owszem - pozwoli to na rozszerzenie działalności i ewentualne obniżenie składek.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 24, 2013, 09:51:14 »

Zgodnie z polskim prawem stowarzyszenie może "wyrabiać" zyski. Moim zdaniem jest to nawet wskazane. W ten sposób można poprawić estetykę i organizację wystaw i konkursów, "zamawiać" lepszych i /lub droższych sędziów (np. zagranicznych), organizować wyjazdy na międzynarodowe imprezy (giełdy, mistrzostwa). Za obniżaniem składek nie jestem, chyba że są rzeczywiście zaporowe. Ale generowanie zysku np. za organizowanie wykładów (zrzeszeni taniej, niezrzeszeni 100% płatności za udział) czy za wystawy uważam za jak najbardziej konieczne i stosowne. Dawno już minęły czasy "judyzmu", teraz za wszystko trzeba płacić, więc i wymagać zapłaty też należy.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 24, 2013, 12:45:28 »

Pytanie jest trochę przekorne.
Zgadzam się z Wami, że wystawy, czy seminaria, czy jakieś inne przedsięwzięcia powinny być zyskowne. Może nie wszystkie, ale z pewnością większość.
Znam jednak stowarzyszenia (polskie), gdzie corocznie powstają niemałe zyski i nic z tych zysków nie ma dla hodowców. Jest jakaś symboliczna działalność i zbieranie składek i dochodów na koncie. Czy to ma sens? Czy nie lepiej te środki zaangażować w rozwój hodowli? Ot choćby sprowadzić nowe gatunki ptaków i dofinansować taką akcję.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 24, 2013, 01:01:30 »

Pisałem już, jak można wykorzystać takie zyski.
Co do inwestowania w rozwój hodowli - rozumiem to dwojako:
1. to o czym już pisałem, czyli szeroko pojęta poprawa organizacji wystaw i konkursów oraz organizowanie wyjazdów na imprezy międzynarodowe, zwiedzanie parków ornitologicznych bądź odwiedzanie zagranicznych hodowli, organizację spotkań międzynarodowych z innymi stowarzyszeniami;
2. dotacje dla poszczególnych hodowców w celu np. nabycia nowego materiału bądź poprawy warunków hodowli.
O ile pierwszy punkt nie budzi moich zastrzeżeń ani wątpliwości, to drugi punkt nie powinien być brany pod uwagę. Powody:
- "dlaczego on dostał kasę, a nie ja?"
- "dlaczego on dostał więcej?"
- "dlaczego on pierwszy wybierał ptaki/klatki?"
- co, jeśli przywieziony ptak zdechnie - będzie to rozpatrywane jako wina hodowcy (z roszczeniem zwrotu kosztów przez stowarzyszenie) czy też jako wina poprzedniego właściciela (znowu roszczenia) czy też może jako niezawiniona (lub zawiniona - w zależności od punktu widzenia) strata finansowa albo defraudacja przez stowarzyszenie?
- na jakich zasadach będą przydzielane środki na zakupy nowego materiału genetycznego: koleżeństwa, doświadczenia, wieku, warunków hodowlanych?
Nie da się wypracować obiektywnych i sprawiedliwych zasad finansowego wspomagania hodowców przez stowarzyszenia. Poza tym może powstać zarzut "niestatutowego" spożytkowania środków finansowych.

serinus.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« Odpowiedz #6 : Maja 08, 2013, 12:31:37 »

W stowarzyszeniach nie ma "zysku" jest kategoria nadwyżki bilansowej, która powinna być albo przekazana na fundusz statutowy albo na przychody przyszłych okresów. Tu z kolei z PPO można je przekazywać na realizację celów statutowych. Inna sprawa jak stowarzyszenie prowadzi działalność gospodarczą to ma zyski, zazwyczaj jest wpisane w statucie, że mogą być przeznaczone tylko na realizację celów statutowych. Tyle z teorii, natomiast w praktyce to wygląda nie najlepiej, gdyż świadomość osób zarządzających stowarzyszeniami hodowców na tematy związane z kwestiami podatkowo-prawnymi tych stowarzyszeń jest, nie ubliżając nikomu, znikoma. Przez szereg ostatnich lat były (i są dalej) organizowane szkolenia właśnie dla zarządzajacych NGO na tematy księgowe, prawne etc. Do czasu, jak ci zarządzający nie zrozumieją 2 kwestii, czyli, że te szkolenia są właśnie dla nich (bardzo często nieodpłatnie) oraz po drugie, nie zrozumieją, że potrzebują wiedzy w tym zakresie, to takie tematy jak ten pozostaną jedynie w sferze filozoficznych rozważań. Na stronie PFO został zawieszony artykuł o fundamentalnych obowiązkach każdego stowarzyszenia. Z tego co się orientuję nie wszystkie stowarzyszenia mają te fundamentalne wymagania spełnione. 

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.serinus.pl
Michał Horzela
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!