Dobry dzień
Mam na imię Michał, studiuję w Katowicach, mam 22 lata. Moja przygoda z kanarkami zaczęła się w sobotę wielkanocną a mianowicie na balkonie znalazłem przemarzniętą samiczkę(mieszanka). Po około tygodniu dokupiłem jej samca(wodnotokowy) i już po dwóch tygodniach przystąpiły do lęgu czego owocem były jajka, aż 5

ale tylko 4 zalężone. Niestety jeden zdechł na kokocydiozę(baykox był podany od razu po stracie), Jeden ma połamaną nóżkę gdyż samica mu zwichrowała chcąc zdjąć obrączkę ale jakoś sobie radzi. Dwa młode są całkowicie zdrowe. Dokupiłem po kilku tygodniach intensywną samiczkę czerwoną, która właśnie siedzi na czterech jajkach(klucie w środę). Samca ma Czarno czerwonego nie wybarwionego. Niestety z powodu zbyt małej wiedzy skrzyżowałem nieintensywna z nieintensywnym samcem(wg mnie po oględzinach jest on jednak intensywny). Książek przeczytałem już na prawe wiele tak samo jak zaczerpnąłem dużo wiedzy z internetu w tym z waszego forum. Bardzo mi pomogły porady na Waszym forum więc postanowiłem się przywitać. Moja wiedza wciąż się poszerza. Chciałbym poznać hodowców ze śląska najlepiej Katowice i okolice. Na razie bardzo mi zależy aby nauczyć się odróżniać płeć po kloace czy strukturze ptaka(mam taką cichą nadzieję, że poznam kogoś kto mi pomoże). Aktualnie przypuszczam, że z młodych mam 2 samce i 1 samicę. Na przyszły rok zamierzam po lęgach sprzedać wszystkie ptaki prócz jednej sprawdzonej parki w razie draki i dokupić rasowe dwie parki, zastanawiam się nad Czarno-czerwonymi, czerwonymi albo glosterami. Niebawem wrzucę fotki moich ptaków do galerii.
Pozdrawiam, Michał