Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:12:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: wyrywanie piór przez kanarka  (Przeczytany 6967 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
leon
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« : Czerwca 25, 2013, 05:10:06 »

Witam,
mój kanarek od ponad miesiąca wyrywa sobie piórka po jednej stronie ciała. Zaczął od nogi, ostatnio wyrywa je sobie z okolic między brzuchem a szyją. Poza tym ptaszek zachowuje się normalnie. Weterynarz powiedział, że może być to oznaką stresu (jak u człowieka obgryzanie paznokci, czy u królika wyrywanie sierści). Co o tym sądzicie? Jak mogę mu pomóc?

sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« Odpowiedz #1 : Czerwca 25, 2013, 05:31:23 »

Witaj,
A czy twój kanarek nie ma piorojadow czy jakiejś wszy ptasiej? Chociaż skoro byleś u weterynarza i nie zauważył to może nie mieć...
Spróbuj postawić klatkę w zaciszne i ciepłym  miejscu (oczywiście nie na słońcu na tarasie) znajdź gdzieś w domu jakiś kątek gdzie będzie miał spokój.  Podawaj dużo wapna minerałów  tj. muszla mątwy zmielone skorupki jaj drobny grysik trzeba ptakowi dostarczyć tego żeby mogły się wytworzyć nowe zdrowe piórka. Pasowało by tez podać jakieś witaminki na wzmocnienie (multiwitaminę na przykład).  U mnie kiedyś samica wyrywała sobie pióra i to dość intensywnie ale to dlatego ze w legi chciała iść a ja nie dostarczyłem jej materiału na gniazdko.   Jest jeszcze taki sposób ze młodym w lotce wiesza się kawałek materiału jakiejś szmatki gdy sobie pióra wyrywają żeby się ta szmatka zajęli  i nad nią się wyżyli ale czy to pomoże jak kanarek sam sobie wyrywa to nie wiem możesz sprawdzić nie zaszkodzi.  A powiedz jeszcze co to za kanarek dokładniej? Wiek? Plec? Mial legi w tym roku?  Jakieś witaminy czy inne dodatki podajesz? Mial dostęp do wapna i minerałów  Morze to jakaś prosta przyczyna tego zachowania która wyniknie jak podasz więcej info.  Pozdrawiam

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Czerwca 26, 2013, 11:09:50 »

Mało informacji... Widziałeś, jak sobie te pora wyrywa? Jak długo masz ptaszka? Zmieniałeś mu ostatnio warunki (pomieszczenie, lokalizację klatki, klatkę, inne ptaki w hodowli)? Ile lat ma ptak? Po której stronie (na którym boku) ptak wyrywa sobie pióra?

leon
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Czerwca 29, 2013, 08:43:15 »

Weterynarz nie postawił jednoznacznej diagnozy, nadal szuka odpowiedzi. Wspomniał coś o piórojadach, ale to sprawdzimy przy kolejnej wizycie. Na razie dostałam witaminy i minerały w płynie, które podaję codziennie ptakowi. Być może ma po prostu zbyt suchą skórę. Dziwne jest to, że wyrywa sobie piórka tylko po jednej stronie - prawej.
Mój kanarek jest samcem, ma dwa lata (u mnie jest od roku), nie znam się na rasach więc powiem tylko, że jest ptakiem brązowym, podobnym do wróbla. Klatka jest w spokojnym miejscu. Nie wprowadzałam żadnych zmian, nie posiadam innych zwierząt. Ma stały dostęp do wapna oraz witamin, owoców (jabłka) i warzyw (marchew, od czasu do czasu czerwona papryka). Kąpie się 1-3x dziennie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Czerwca 29, 2013, 08:55:44 »

jak się kąpie to nie ma za suchej skóry, a witaminy to nie lekarstwo.
Zobacz jaki ma kolor brzucha - odwróć go delikatnie i dmuchaj w brzuch aż piórka go odsłonią.
Napisz czy jest żółty, taki jak skóra, czerwony czy np. ciemno-czerwony

leon
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lipca 07, 2013, 09:39:58 »

Próbowałam odsłonić brzuch, ale nie udało mi się nic dojrzeć. Ma sporo piór, trudno było cokolwiek zobaczyć. A co oznaczają poszczególne kolory?

Kanarek nie miał wiosennego pierzenia, może to jest powodem takiego zachowania. Stare opierzenie może przeszkadzać powodując np. świąd?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lipca 07, 2013, 10:23:57 »

Trzeba dmuchać w pióra i w końcu odsłonią brzuch. Interpretacja "kolorów" jest trudna, na razie powiedz co widzisz.
Skąd jesteś? Może jest ktoś w okolicy kto popatrzy i pomoże.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!