Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:32:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: boli noga  (Przeczytany 7917 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 32

« : Lipca 02, 2013, 01:45:42 »

Witam. Kanarka boli noga. Nie może stać na tej łapce. Jest opuchnięta. Obrączka nie przesuwa się swobodnie, ale jednak się przesuwa. Cała stopa jest większa i nieco ciemniejsza od drugiej. Kanarek cały czas podkurcza nogę zwijając paluszki. Podpiera się skrzydełkiem. Nie wiem co mam zrobić? Okłady z rumianku, szałwii, krwawnika? Na dnie klatki dałam mu wody i ziarna. Skacze po patykach ale dlatego, że nie może utrzymać równowagi. Czasem na chwilę uda mu się usiąść na dłużej. To wtedy opiera się o patyk brzuszkiem. Trzyma kurczowo zdrową nogą, a na chorej opiera swoje ciało. Stopa chorej nogi nie jest wtedy zaciśnięta. Jeszcze wczoraj wszystko było w porządku. Proszę o pomoc i radę.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Lipca 02, 2013, 03:01:01 »

Szybko ściągaj obrączkę

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Lipca 02, 2013, 03:12:42 »

Albo jeszcze szybciej. Całe leczenie potem.
Uzupełniając - jeśli opuchlizna będzie się powiększać to obrączka zatamuje przepływ krwi, a jak się teraz ją da jeszcze przesunąć to łatwiej będzie ją przeciąć. Do tego służą specjalne nożyczki. Jedź do weta lub hodowcy który ma takie. Pewnie lepiej do weta, bo poradzi co dalej z nogą.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2013, 03:23:22 wysane przez klapuch » Zapisane

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #3 : Lipca 02, 2013, 03:21:50 »

On ma 3 lata. Nie da się szybko ściągnąć obrączki. Musiałabym ją piłować, albo czymś przeciąć u weterynarza najlepiej. Mam głupi pomysł. Mam balsam kapucyński z ziół i kitu pszczelego. Nalałam na spodek i poczekałam aż alkohol wyparuje, a potem patyczkiem do ucha smarowałam mu stopę. Zrobiłam to raz. (Mi po 2 dniach smarowania dziur na piętach pomogło.) On nie skubie tej nogi. Siedzi teraz spokojnie. Chyba posmaruję mu jeszcze raz. Bo w Rzeszowie są weterynarze od psów, ale nie od ptaków. Czy znacie jakiegoś?

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #4 : Lipca 02, 2013, 05:11:59 »

wygląda ze są w Rzeszowie:

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=rzesz%C3%B3w+weterynarz+ptaki&oq=rzesz%C3%B3w+weterynarz+ptaki&gs_l=hp.3..0i8i30.989.10601.0.10875.44.34.10.0.0.4.679.6213.6j19j6j1j0j2.34.0...0.0...1c.1.18.psy-ab.w5zBcWND9yQ&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48572450,d.ZWU&fp=662ac02b7a5552f8&biw=1366&bih=581

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #5 : Lipca 02, 2013, 07:50:56 »

Normalnie cud. Posmarowałam tą nalewką 3 razy stopę kanarka i już siedzi normalnie. Zachowuje się jak zawsze. Już nie podkurcza nóżki. Drugim razem jak smarowałam mu nogę to było strasznie. Baliśmy się oboje. Ale trzecim razem już się tak strasznie nie stresowałam. A Gustaw obserwował co robię. Był spokojny w miarę. Opuchlizna zeszła. Obrączka już obsuwa się tak jak wcześniej. Jeszcze jutro mu posmaruję łapkę. Przepraszam za panikę i dziękuję za wsparcie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lipca 02, 2013, 10:13:27 »

Cieszę się, że pomogło. Ciekawe co to za cudowna nalewka...

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!