Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:09:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Niepokojące kwilenie, kwękanie u kanarka  (Przeczytany 5836 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
andere
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 13

« : Lipca 03, 2013, 09:26:28 »

Mojemu kanarkowi stuka już trzeci rok, jest jedynakiem i praktycznie od godziny 11 do 20 czas  spędza  poza klatką w kuchni, pokoju przy oknach na krześle, telewizorze itd. Pokarm jaki mu podaje to mieszanka ziaren, węgiel, algi, murzynek, jajko ze zmielonymi skorupkami, biszkoptem, marchewką, osobno sałatę, ogórek do tego basenik z wodą z kropelkami jodyny. Życie spędza bezstresowo , bo w domu oprócz niego nie ma żadnego zwierzaka. Zdarzyłem już zauważyć że największe zmiany w zachowaniu towarzyszą mu w okresie wiosenno- letnim (maj, czerwiec ) pierzenie, przestaje śpiewać, ale w ostatnim okresie od początku czerwca doszło niepokojące kwilenie , kwękanie ( coś w rodzaju piii, piii, piii,.....), tak jest cały dzień szczególnie w nocy, kiedy główkę ma wtuloną w piórka i robi się z niego kulka. Muszę zamykać drzwi od kuchni, bo ciężko zasnąć. Niepokoi mnie to zachowanie, bo już jakiś czas to trwa i mam wrażenie że coś go boli, coś mu dolega,... a może jestem tylko przewrażliwiony, dlatego proszę o radę jak sobie z tym poradzić. Z góry dziękuję Andrzej

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Lipca 03, 2013, 10:15:02 »

Podejrzewam problemy z oddechem, może pajęczaki, może coś innego. Skąd jesteś?

andere
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipca 03, 2013, 10:20:56 »

Witam, jestem z Pabianic

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Lipca 03, 2013, 10:27:52 »

Nie znam nikogo z tamtych okolic, może Yotan coś podpowie albo chociaż znajdziesz jakiegoś hodowcę z okolic.
Złap kanarka, przyłóż ucho do dzioba - jak słyszysz oddech (świsty, pykania, trzaski itp) to jest problem (między innymi) z drogami oddechowymi. Rozdmuchaj mu piórka na brzuchu i sprawdź jaki brzuch ma kolor.
Sądząc po opisie i po tym, że słyszysz to od czerwca i jest takie głośne, że się nie da spać - choroba jest mocno zaawansowana.
Innymi słowy - jedź do weta. Od razu mówię, że jeśli mam rację to kanarek jest w ciężkim stanie i sama ivomektyna raczej nie pomoże, ale bez oglądania to takie sobie gdybanie. Jak masz możliwość - wstaw filmik, ale do weta jedź w miarę szybko.

andere
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 04, 2013, 12:10:11 »

Wielkie dzięki tzw.(świsty, pykania, trzaski itp),  nie zaobserwowałem, raczej jest to płynne w odstępach półsekundowych z głośnością to też pojęcie względne, bo w nocy to i lot komara przeszkadza  Umiech,...z tego wszystkiego wybudziłem go, bronił się rzucał dziobał palca, ale brzuszek normalny bez zabarwień  trochę stracił piórek, świstów, pykań nie słyszałem,...ale napewno udam się do weterynarza,....
Znalazłem temat o który mi chodziło _ http://kanarki.eu/index.php?topic=1931.0 _ , także mona mój scalić, aby aby nie powodować rozproszenia, bo objawy są identyczne,...przydałaby się jeszcze tylko świeża porada od yotan- a....

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Lipca 04, 2013, 09:45:32 »

Idź do weterynarza. W Łodzi jest świetny fachowiec w Ogrodzie Zoologicznym:
Tomasz Jóźwik, tel. 665 70 84 89, klinika@zoo.lodz.pl (dane z wizytówki).
To mogą być stare dane, świeższe masz tutaj: http://www.zwierzetarnia.pl/nasi-lekarze/
Inne informacje: http://www.vetopedia.pl/profil/31067/Tomasz_Jozwik

(klapuch, połaczysz to? dzieki i pozdro!)

andere
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lipca 04, 2013, 09:59:03 »

Sprawę wziąłem w swoje ręce na podstawie wnikliwej internetowej lektury wątków, postów, porad, linków. Bronek, bo takie imie ma moja pociecha dostał o 17, pół kropelki IWERMEKTYNY między kark, a skrzydełka i co dziwne od razu przestał kwilić  i jak do tej pory (jest 21.50 ) jest spokój. Nim do tego doszło próbowałem wcześniej kupić medykamenty z mojej nocnej lektury, poszedłem do apteki i tak; IVOMEC nie ma w spisie komputerowym, tak samo IWERMEKTYNA, DECTOMAX, a SERINOL tylko w sklepach zielarskich,...więc pozostał mi weterynarz do którego udałem się niezwłocznie, tam miłe Panie lekarki od razu powiedziały że nie są specjalistkami od takich małych pacjentów, więc podałem kartkę z moimi lekami, była IWERMEKTYNA za która zapłaciłem 6 zł (5 kropelek ), resztę wcześniej napisałem, dodam tylko że kropelkę kapnąłem na spodek i wziąłem z niego na palec 1/4, następnie zamknąłem Bronka w klatce, gdzie wcześniej w poidełku miał przygotowany rumianek z miodem...zobaczymy co będzie jutro ?....

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #7 : Lipca 05, 2013, 08:03:02 »

Straszne kombinacje Umiech
Iwermektyna to nazwa substancji czynnej, występuje w różnych preparatach. Ważne jest, że ta sama substancja czynna.
W aptece tego nie kupisz, to jest lek weterynaryjny. Serinol raczej w sklepach dla ptaków np. http://animal.sosnowiec.pl.
Serinol to taki dodatek do wody w celu zapobiegania, lekarstwo to nie jest.
Nie baw się w branie na palec 1/4 - kropla to kropla - na kark albo pod skrzydło.

andere
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipca 14, 2013, 09:58:05 »

Mija drugi tydzień leczenia Bronka, za namową klapuch- a, drugą kroplę (pełną) przyśpieszyłem i dostał po 5 dniach (9.07), oprócz tego codziennie dostaje herbatkę z rumianku z dodatkiem kilku kropel syropu z prawoślazu, poprawa jest ale lekka, dalej popiskuje w rytm oddechu, klatke sprzątam raz dziennie z całą zawartością, następna kropelka iwermektyny w środę (17.07)....

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!