Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Spuchnięta nóżka  (Przeczytany 6275 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mycha
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« : Lipca 15, 2013, 08:23:43 »

Witam,

Moja kochana kanarzyca ma spuchniętą łapkę. Zauważyłam, że podnosi ją do góry jak sieci na żerdce  Poza tym zachowuje się zupełnie zwyczajnie. Dopiero co przestała wysiadywać maluszka, więc nie miałam zbytnio dostępu do oglądania jej nogi. Małego wciąż dogląda i dokarmia.
Przesunęłam jej obrączkę wyżek, bo wygladała, jakby chciała wrosnąć, zresztą tak łatwo nie dała się przesunąć, trochę ją trzymała ta opuchlizna.
Czy macie pomysł co to może, czy moge jakoś pomóc swojej kanarzycy? Jutro wybiorę się z nią chyba do lekarza, choć nie wiem, czy na etapie karmienia malucha powinnam ją zabierać.

Tak to wygląda:

Proszę o porady,
Marzena.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #1 : Lipca 15, 2013, 08:46:36 »

ile mlody ma dni?

Na poczatek wtarlabym jej te nozke oliwke, cokolwiek tlustego wlasciwie.
W ten sposob mozna uniemozliwosc oddychanie pasozytom, ktore sa czesto powodem takich opuchnietych lapek i podniesionych lusek naskorka.  

Mycha
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipca 15, 2013, 09:14:23 »

Młody na 18 dni, jeszcze siedzi w gnieździe, ale już ze 2 noce spał bez mamy, tylko przychodzą z ojcem, na zmianę go dokarmiać.

Dziękuję za odpowiedź.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Lipca 15, 2013, 10:20:56 »

Ja bym zaczął od zdjęcia obrączki. Nie próbowałbym wcierać nic tłustego, bo może to powodować zsuwanie się obrączki i nasilanie obrzęku. Zdjęcie słabe, ale wygląda to na obrzęk z powodu ciasnej obrączki.

fupsja
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 16, 2013, 12:54:34 »

Poszukaj kogoś, kto już zdejmował obrączkę. Nie może tego robić ktoś, kto robi to pierwszy raz. Weterynarz, który zajmuje sie ptakami! Inni nie mają o tym zielonego pojęcia, nawet sami się do tego przyznają Smutny
W ten sposób jednego ptaka straciłam / nieumiejętnie zdejmowana obrączka /, a drugi jest bez nogi - nie było już ratunku.
Teraz, gdy słyszę o problemach z obrączką, to zimno mi się robi. Nie wiem, czy to tak trudno zakupić na Allegro cążki do usuwania obrączek, trochę się doszkolić i być profesjonalistą w swoim fachu? Może nie wszyscy weterynarze są tacy, ale ja trafiałam do tej pory na ignorantów. Działaj szybko, dopóki nie ma martwicy. Powodzenia! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i kanarzycę. Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Lipca 16, 2013, 07:08:55 »

Każdy kiedyś ściąga obrączkę pierwszy raz. Sama też możesz - trzeba być po prostu delikatnym.
fupsja: łatwo tak krytykować i narzekać... Ale czy Ty myślisz, że każdy wet ma być alfą i omegą? Są specjaliści od psów, są i od ptaków - tylko mniej. Jak masz problemy "kobiece" to idziesz do kardiologa czy do ginekologa?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #6 : Lipca 18, 2013, 09:25:10 »

Mycha, udalo sie cos zdzialac?

Plastikowe obraczki potrafie sama odciac i zdjac.  Sa w koncu specjalne nozyczki do tego.  Podczas zabiegu trzeba trzymac ptaka nie za nozke, a za obraczke - zeby odcinana obraczka nie odskoczyla, bo wtedy uraz gotowy.

Alumionowe obraczki potrafia byc dosc ciezkie do usuniecia. 

Ja bym jednak jeszcze nie zdejmowala - sprobowala 1 dzien choc cos konkretnie zadzialac.  Ale to zelazy od subjektywnej oceny stanu lapki.

Juz pisalam jak ja robie w przypadki zaczrwienionej lub podkurczanej i chowanej nozki, bez oznak zlamania:

Najpierw kapiel w wodzie z sola do kapieli (dla ptakow).
Jak ptak nadal kuleje/skubie - wylapuje go i nasaczam zaczerwienione miejsce propolisem za pomoca wacika.
Moze to powiekszone foto tak robi, ale luski wydaja sie odstajace i pogrubione - tu bym pewnie natluscila. ALE wtedy ptak moim zdaniem nie powinien skakac po piachu - czyli inna sciolka albo sam papier lub ruszt.  Yotan - obraczka powinna sie wtedy wlasnie lepiej slizgac i nie zakleszczac.  W koncu ptak sobie ja dziobem przesuwa i tak.
Trzeciego dnia bez choc malego polepszenia siedzialabym juz w poczekalni u weta.  Ale wlasnie dobranego - takiego, co ma specjalizacje z ptakami.  Mozna zapytac przez telefon. 

Obraczke aluminiowa zdejmowalabym u kolegi-hodowcy.  Doswiadczonego.  Mrugnicie  Po co placic za to wetowi.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 05, 2013, 10:22:08 »

mnie to wygląda na uraz stawu, bo spuchnięty jest głównie staw, na skoku nie widać zbytnio opuchlizny. Być może to wina kiepskiego zdjęcia, ale mimo wszystko obrączka wygląda na dosyć ciasną, jaki jest rozmiar obrączki

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!