Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:37:43 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarek ze stermo, a nowy ptaszek w domu  (Przeczytany 5181 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Agatka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 7

« : Wrzenia 16, 2013, 11:04:03 »

Mam do szanownych forumowiczów dwa pytania:

1. Na ile da się wyleczyć sternostomatozę? I czy ta choroba (leczona) znacznie skraca życie kanarka?
2. Czy jest sens kupowania ptaszkowi, który był leczony na stermo, towarzysza?

Nie chciałabym, żeby zdrowy ptaszek został zarażony, tak samo, jak wolałabym uniknąć kupowania kolejnego chorego kanarka.

Będę baaaardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 16, 2013, 11:54:46 »

Samą chorobę da się wyleczyć jednak jeśli trwa za długo może uszkodzić drogi oddechowe.
Mam takiego kanarka, przez prawie rok od skończenia leczenia miał świszczący oddech, ale stopniowo ucichało i ucichało.
Żyje normalnie z innymi, ale długodystansowiec z niego nie będzie Umiech

A gdzie kupiłaś kanarka?

Agatka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 16, 2013, 12:09:38 »

W Kakadu w Arkadii w Warszawie.
Szczęście w nieszczęściu, oprócz "ciumkania" w nocy nie miał innych objawów. Przy ostatniej dawce Ivomecu weterynarz osłuchał go i powiedział, że oddycha czyściutko.
Co prawda czasami zdarzy mu się jeszcze pogadać przez sen, ale są to sporadyczne sytuacje i kiedy postawię przy klateczce wazon z parującą wodą, to żadnych dźwięków juz nie słyszę.

Zastanawiam się tylko, czy mógłby obecnie zarazić innego kanarka, gdyby takowy pojawił się w domu  Co?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 16, 2013, 12:16:06 »

Jak długo był leczony? Okres inkubacji pasożyta wynosi ok. 3 tygodni.
Po leczeniu według mnie powinien być poddany kwarantannie nawet przez 3-4 tygodnie.
Drugi kanarek, w osobnej klatce przez ten czas, w oddaleniu, osobna żywność i woda - nie powinien się zarazić. Po kwarantannie mogą być/latać razem.

Agatka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 16, 2013, 12:28:54 »

Był leczony przez cały czerwiec, także od ponad dwóch miesięcy mamy względny spokój Umiech
Tak sobie myślę, może by zrobić np. badanie kału, żeby potwierdzić, że jest OK?

A skoro już mam przy sobie eksperta, to mam jeszcze jedno pytanie Chichot
Otóż, kanarek strasznie długo mi się pierzy. To już 3,5 miesiąca odkąd gubi piórka! Czy to może mieć jakiś związek z chorobą, leczeniem i stresem z tym związanym?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 16, 2013, 12:47:49 »

Aż takim ekspertem to ja nie jestem  Mrugnicie
Z tego co wiem pajęczaki nie trafiają do odchodów więc takie badanie niczego nie powie.
Pierzy się rzeczywiście długo, ale może być to spowodowane chorobą. Zakładam, że karmisz go odpowiednio? (białko, pokarm jajeczny, sepia / inne wapno, pokarm podstawowy, pokarm zielony i kąpiele)

Czy masz możliwość nakręcenia filmiku jak kanarek się zachowuje w klatce? Wydaje mi się, że na zdjęciu jest trochę napuszony.

Agatka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 16, 2013, 01:46:51 »

Akurat tutaj na zdjęciu nadął się trochę do lusterka Umiech
Ale rzeczywiście, od paru dni częściej się puszy i zdarza mu się np. schować główkę w piórka na 10 minut w ciągu dnia.
Z tymże wygląda to tak, że siedzi i nic nie robi przez pół godziny, a później lata jak szalony po całej klatce przez kolejną godzinę. Zauważyłam też, że odkąd zrobiło się pochmurno i chłodno, to jest bardziej osowiały. Okryłam klatkę ręcznikiem, zapalam mu lampkę, żeby było mu cieplej, choć termometr w domu pokazuje niby 20 stopni.
Nie wiem za bardzo co robić, bo jednego dnia zachowuje się, jakby miał ADHD, a innego siedzi i nic nie robi. Nie chcę go niepotrzebnie ciągnąć do weterynarza, bo to dla niego duży stres, ale jednak martwię się i nie chcę czegoś przegapić.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!