Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: śpiew kanarków - genetyczny czy wyuczony?  (Przeczytany 14321 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Wrzenia 22, 2013, 01:06:39 »

Pytanie moje odnosi się do Glosterów, ale myślę, że tak samo można rozpatrywać kanarki kształtne i kolorowe.
Czy młode uczą się śpiewu od rodziców czy też śpiew jest uwarunkowany genetycznie?
Pytam z ciekawości, bo rodzice po wypierzeniu stwierdzili, że nie będą śpiewać, a młodzieży śpiew wychodzi coraz lepiej.

I tutaj od razu drugie pytanie - czy puszczając młodym kanarkom śpiew innych ptaków można spowodować zmianę ich melodii (i czy może to wpłynąć na przyszłe lęgi?) czy też młode i tak będą śpiewać "po swojemu"?

Jako ciekawostkę dodam, że kanarek gloster, samiec oczywiście, zaczął ćwierkać jak sikorki po spędzeniu lata na balkonie. Może nie całkiem zmienił swój śpiew, ale były wyraźne różnice. Po zimie, na przyszłą wiosnę śpiewał już jak Gloster.

I ostatnie pytanie - wiadomo, że śpiew ma na celu zwabienie samicy. Czy kanarki śpiewają w zimie? A jeśli śpiewają czy jest to naturalny objaw czy raczej błędy w rocznym cyklu hodowlanym?

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 22, 2013, 01:58:47 »

Czy młode uczą się śpiewu od rodziców czy też śpiew jest uwarunkowany genetycznie?

Oczywiście i jedno i drugie.

I tutaj od razu drugie pytanie - czy puszczając młodym kanarkom śpiew innych ptaków można spowodować zmianę ich melodii (i czy może to wpłynąć na przyszłe lęgi?) czy też młode i tak będą śpiewać "po swojemu"?

Mogą. Kanarek rosyjski był szkolony przy dzikich ptakach. Zresztą hodowcy harcenów,wodnotoków itp. nie trzymają tych ptaków z kolorowymi,kształtnymi itp. żeby młode nie przyjęły wadliwych tur niewłaściwych dla rasy.

I ostatnie pytanie - wiadomo, że śpiew ma na celu zwabienie samicy. Czy kanarki śpiewają w zimie? A jeśli śpiewają czy jest to naturalny objaw czy raczej błędy w rocznym cyklu hodowlanym?

Większość hodowców zaczyna rozbudzać samce do lęgów zimą więc brak śpiewy byłby fatalnym objawem.
Wielokrotnie te tematy były poruszane na forum wiec wystarczy trochę poszukać.

http://kanarki.eu/index.php?topic=2751.0

Już pierwsze zdanie jest pełną odpowiedzią na pytanie nr.1.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 22, 2013, 02:05:32 »

A co w sytuacji kiedy rodzice już nie śpiewają?

Większość hodowców zaczyna rozbudzać samce do lęgów zimą więc brak śpiewy byłby fatalnym objawem.
W zimie "hodowlanej", a nie za oknem.

Wielokrotnie te tematy były poruszane na forum wiec wystarczy trochę poszukać.
Tak, czytałem zanim umieściłem wpis. Nie znalazłem tam jednak informacji np. o problemach w przyszłych lęgach, jeśli samiec nauczy się melodii innego gatunku.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 22, 2013, 02:16:01 »

A co w sytuacji kiedy rodzice już nie śpiewają?

Genetyczne dziedziczenie śpiewu....

W zimie "hodowlanej", a nie za oknem.

Szczerze mówiąc nie słyszałem ,żeby hodowcy swoje samce hodowlane trzymali w zimowych warunkach. Samice zimuje a samce najczęściej zostają z tylko trochę obniżoną temperaturą. Te samce ,które widziałem na dworze zimą śpiewały będą zarówno w niekorzystnej temperaturze jak i z większą grupą ptaków.

Tak, czytałem zanim umieściłem wpis. Nie znalazłem tam jednak informacji np. o problemach w przyszłych lęgach, jeśli samiec nauczy się melodii innego gatunku.

Klapuch ale my mówimy tylko o częściowej nauce od innego gatunku-pojedynczych tur. Nie bój się,kanarek posiedzi na dworze to sobowtór sroki się z niego nie zrobi Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 22, 2013, 02:18:29 »

A skąd taki podział, że samce zimują, a samice raczej nie? Nie skraca im się dnia? Czemu ma to służyć?

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 22, 2013, 02:25:06 »

Oczywiście ,że się skraca dzień ale nie ma potrzeby aż tak obniżać temperaturę. Samice nabierają w zimie delikatną warstwę tłuszczową co służy przy odchowie młodych i oczywiście szybko można je rozbudzić na lęgi po podwyższeniu temperatury. Samce są zbyt wrażliwe. Otłuszczenie,wychłodzenie....nietrudno się domyślić jak może wpłynąć to na płodność i chęć do śpiewu a w konsekwencji wydajność hodowlaną,zpłodnione jaja,wychowane młode....

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 22, 2013, 03:32:41 »

wychłodzenie....nietrudno się domyślić jak może wpłynąć to na płodność

A o jakich temperaturach tutaj mówimy?

JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 35

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 23, 2013, 01:21:37 »

Temat bardzo aktualny. Osobiście stwierdziłem u moich ptaków śpiew dziedziczony genetycznie, oraz wyuczony. Teraz pytanie czy wyuczony pozostaje trwale czy po kolejnej zmianie upierzenia
zaniknie? Dziedziczenie genetyczne stwierdziłem na bastardach szary śpiewak x kanarek
[miniatura hiszpanska], młode samce śpiewały  kanarkiem i szarym śpiewakiem. Wyuczony stwierdziłem na kanarkach samczykach [szczególnie jeden] miniatur hiszpańskich że młode będąc   
we wspólnym pomieszczeniu z szarym śpiewakiem przyswoiły sobie także tury sz.śpiewaka.

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 23, 2013, 01:23:06 »

Dla mnie pojęcie ,,chów zimowy" zarezerwowane jest do temperatury +5 stopni.Gdy mamy powyzej 5 powiedzmy do 15 to dla mnie to tylko lekkie wychlodzenia a powyzej tych 15 no raczej nie mozemy mówić już o jakimkolwiek zimowaniu ptakow.
Różne są metody. Osobiście znam hodowców ,którzy trzymają ptaki w wolierach na dworze całą zimę dbając tylko o nie zamarzanie wody. Nie ważne ile jest na minusie. Woliery są osłonięte od wiatru roślinnością,schowane za budynkami które też daja ciepło . Całość osłonięta grubą folią. Oczywiście nie zimują tak np.importowane samice z Włoch,Portugalii itp poniwaz tam sa zupelnie inne warunki. Osobiście aktualnie nie mam wielkiego pola manewru w zimowaniu kanarków. 3-4 tygodnie z temperatura 13 stopni to maksymalnie co moge osiagnac w swoich warunkach.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 23, 2013, 01:45:19 »

Dla mnie pojęcie ,,chów zimowy" zarezerwowane jest do temperatury +5 stopni.Gdy mamy powyzej 5 powiedzmy do 15 to dla mnie to tylko lekkie wychlodzenia a powyzej tych 15 no raczej nie mozemy mówić już o jakimkolwiek zimowaniu ptakow.

Dlatego pytałem. Z wielu opinii wiem, że glostery nie powinny być w temperaturze poniżej 10 stopni, nie wiem jak inne.

Granos
Go
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 23, 2013, 01:58:21 »

klapuch,naprawdę musisz popytać. Hodowca o ,ktorym wspominałem miał w takich warunkach bordery mini,glostery,lizardy,garbusy japońskie,kolorowe. Strat nie miał żadnych,legi bardzo dobrze poszły.Od wielu lat w ten sposób zimuje swoje ptaki. Dodam ,ze to bardzo doświadczony, utytułowany hodowca w tym były Mistrz Polski w dwóch różnych rasach. Mam kilka ptaków od niego,wszystkie w znakomitej kondycji.

Sam jestem ciekaw dlaczego niby nie gloster.....wkońcu z jego bujnym upierzeniem nie powinno być kłopotów.
Aha,no i oczywiście nie zimujemy w ten sposób kanarków kędzierzawych.

Pozdrawiam

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 24, 2013, 10:16:40 »

oczywiście nie zimujemy w ten sposób kanarków kędzierzawych.
Dlaczego?

Glostery mogą źle znosić niskie temperatury z powodu ich małych rozmiarów. No i może z tego powodu, że hodowcy nie dają kanarkom tłustych ziaren. Ale mogę się mylić - to takie gdybanie...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 24, 2013, 10:56:37 »

Dlaczego?
Śnieg im zlepia piórka Duy umiech

Glostery mogą być w całorocznej wolierze, ale zbyt szczęśliwe to nie są.
Nie powinny być w zbyt niskiej temperaturze bo zmienia im się upierzenie, które nie jest pożądane na wystawach, przynajmniej tak słyszałem.

Granos
Go
« Odpowiedz #13 : Wrzenia 24, 2013, 11:23:56 »

Cytat: Granos  Wczoraj o 01:58:21
Dlaczego?

Kędzierzawe mają wielę większą utratę ciapła niż ptaku gładko upierzone. Nie są w stanie tak zatrzymywac ciepla jak "normalny" ptak.

Glostery mogą być w całorocznej wolierze, ale zbyt szczęśliwe to nie są.
Nie powinny być w zbyt niskiej temperaturze bo zmienia im się upierzenie, które nie jest pożądane na wystawach, przynajmniej tak słyszałem.

Nie rozumiem co mają do tego wystawy. Przecież w takich warunkach przebywaja ptaki albo ,które nei uczestnicza juz w wystawach i są zostawione do hodowli albo ptaki starsze. Nie wiem ,ja bym upatrywal albo w ich mniejszej ruchliwości albo w upierzeniu ,które przez swą strukturą może zbyt łatwo chłonąć wilgoć.

Chociaż dla mnie większym problemem w takim zimowaniu uwydają sie martwice na skutek przylegania do nogi metalowej obrączki

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 24, 2013, 09:27:26 »

Chociaż dla mnie większym problemem w takim zimowaniu uwydają sie martwice na skutek przylegania do nogi metalowej obrączki
Ja bym to nazwał odmrożeniami Umiech

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!