Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 05:57:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sygnum hodowcy  (Przeczytany 7607 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE
Wiadomoci: 60

« : Wrzenia 30, 2013, 01:46:43 »

Jak w temacie. Co trzeba zrobić żeby mieć własne sygnum hodowcy CIH. Gdzie się zwrócić, jakie koszty, jakie przywileje i obowiązki.

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 30, 2013, 02:05:45 »

Zapisać się do stowarzyszenia.

Obowiązki:roczne oplacenie składek,ewentualne kary za brak uczestnictwa w wystawach,obecnoćś an walnych zebraniach no i to co w statucie poszczegolne stowarzyszenia maja .

Zglos sie do lokalnego stowarzyszenia hodowcow a tam Ci wszystko wyjasnia.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 30, 2013, 02:53:28 »

Jakie stowarzyszenie możecie polecić w Katowicach lub okolicach? Podejrzewam, że większość początkujących hodowców nie bardzo ma co wystawiać więc dziwi mnie fakt kar za brak uczestnictwa w wystawach. Co do zebrań czy są każdorazowo obowiązkowe?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 30, 2013, 05:45:11 »

Wejdź na stronę PFO i przejrzyj stowarzyszenia, na pewno coś znajdziesz w okolicy.
Co do kar za brak uczestnictwa w wystawach to są one rzadkością. Choć osobiście uważam, że powinny obowiązywać wszędzie. I rozróżniłbym 2 rodzaje uczestnictwa w wystawach:
1. prezentowanie dorobku hodowlanego
2. pomaganie w organizacji wystawy (przygotowanie pomieszczeń, sprzątanie po wystawie).
Za niedopełnienie punktu pierwszego powinna być kara, najlepiej finansowa - bo taka najbardziej boli, albo zawieszenie w prawach członka na 12 miesięcy. Kara ta powinna wg mnie być nakładana na członka stowarzyszenia, który 2 lata pod rząd nie wystawi ptaków na pokaz (nie do konkursu - to powinno być nieobowiązkowe). Dlatego 2 lata, bo nie każdy rok jest udany, ale nie wierzę również w to, że ktoś przez 2 lata nie ma żadnych młodych. Zresztą do pokazu nie trzeba przynosić ptaków tegorocznych, pokazywać można wszystkie ptaki, byle były zdrowe i w dobrej kondycji.
Za niedopełnienie punktu drugiego powinna być kara zawieszenia w prawach członka lub nawet wydalenia z szeregów stowarzyszenia.
Żeby takie kary miały sens, to do PFO powinna iść informacja o ewentualnych zawieszeniach w uprawnieniach członkowskich, żeby dany delikwent nie zapisał się do innego stowarzyszenia celem ominięcia kary.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 30, 2013, 06:47:28 »

Nieco surowe zasady przedstawiasz.
A jeśli ktoś zaczyna i ptaki chce wystawiać po 4-5 latach hodowli, jak już utrzyma swoją podstawową linię, to co?
Poza tym - jakby karą było zawieszenie to stowarzyszenia skończyłyby się baaardzo szybko.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 30, 2013, 08:27:56 »

Hodowca, który pracuje nad własną linią nie trzyma tylko jednej pary ptaków, żeby nie miał co wystawić na pokaz.

Fakt - ale wtedy w stowarzyszeniach pozostałyby tylko na praaaaaaawdę zaangażowane osoby. I tu wchodzimy też w kolejny drażliwy temat - legalność hodowli. Jeśli do legalności hodowli potrzebna byłaby przynależność do zarejestrowanego stowarzyszenia i posiadanie CIH, to nie byłoby wcale tak źle.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 30, 2013, 08:41:25 »

Jeśli do legalności hodowli potrzebna byłaby przynależność do zarejestrowanego stowarzyszenia i posiadanie CIH, to nie byłoby wcale tak źle.

Popieram. Ostrożnie, ale popieram.

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 30, 2013, 10:33:46 »

Nieco surowe zasady przedstawiasz.
A jeśli ktoś zaczyna i ptaki chce wystawiać po 4-5 latach hodowli, jak już utrzyma swoją podstawową linię, to co?
Poza tym - jakby karą było zawieszenie to stowarzyszenia skończyłyby się baaardzo szybko.

A ja jestem za. Logicznym jest ,ze duża część ludzi ma swoją pracę,szkołę, obowiązki, małe dzieci ale poświęcenia się na 3-4 dni na wystawę w ciągu roku to niedużo. Oczywiście powinni być zwalniani Ci ,którzy mieli w swoich hodowalach jakieś choroby itp. Myślę ,że z oczywistych względów.

Nikt nie wymaga wystawienie iles tam ptaków ale po prostu ,żeby to nie było tak,że jesteś w związki dla obrączek i tyle. Później są kwiatki ,ze ktoś bierze po 50-100 obrączek a później mówi ,że  nie ma czego na wystawę dać.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #8 : Padziernika 01, 2013, 05:53:19 »

A ja jestem za. Logicznym jest ,ze duża część ludzi ma swoją pracę,szkołę, obowiązki, małe dzieci ale poświęcenia się na 3-4 dni na wystawę w ciągu roku to niedużo. Oczywiście powinni być zwalniani Ci ,którzy mieli w swoich hodowalach jakieś choroby itp. Myślę ,że z oczywistych względów.

Nikt nie wymaga wystawienie iles tam ptaków ale po prostu ,żeby to nie było tak,że jesteś w związki dla obrączek i tyle. Później są kwiatki ,ze ktoś bierze po 50-100 obrączek a później mówi ,że  nie ma czego na wystawę dać.

Powiem szczerze, że też jestem za. Bycie w związku dla obrączek nie powinno mieć racji bytu. Nawet jeśli nie wystawia się ptaków powinno się uczestniczyć w życiu grupy i sama pomoc w organizacji wystawy ( jeżeli naprawdę nie ma się co wystawić) powinna wystarczyć. Z drugiej zaś strony czy może być aż tak ciężko żeby nie móc wystawić chociażby jednego ptaka? Być może zdarzają się sytuacje ekstremalne i taka sytuacja powinna zwalniać z "przymusu" wystawienia kanarka na wystawie, ale nie z bycia jej członkiem.

Ponawiam pytanie co do grup. Czy możecie polecić jakieś stowarzyszenie w Katowicach lub bardzo bliskich okolicach? Poczytałem już o nich. Zawsze jednak lepiej poznać opinie kogoś z samego stowarzyszenia odnośnie atmosfery, osób będących członkami i o wszystkich za/przeciw Jzyk
« Ostatnia zmiana: Padziernika 01, 2013, 08:28:10 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Padziernika 01, 2013, 08:29:42 »

Proponuję Egzotę w Sosnowcu. http://www.egzota.pl

Miła atmosfera, można otrzymać pomoc w razie potrzeby.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #10 : Padziernika 01, 2013, 05:47:10 »

Ponawiam pytanie co do grup. Czy możecie polecić jakieś stowarzyszenie w Katowicach lub bardzo bliskich okolicach? Poczytałem już o nich. Zawsze jednak lepiej poznać opinie kogoś z samego stowarzyszenia odnośnie atmosfery, osób będących członkami i o wszystkich za/przeciw Jzyk

Podobnie jak klapuch zapraszam do Egzoty.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #11 : Padziernika 01, 2013, 11:06:42 »

Poczytałem sobie stronę www.exota.pl i jestem pod wrażeniem przedsięwzięć organizowanych przez to stowarzyszenie. Bardzo mi to imponuje, tym bardziej, że sam próbowałem kiedyś zwerbować na wykład dla swojego związku specjalistę od ochrony środowiska i weterynarza, specjalistę chorób ptasich i bez skutku. A spotkanie z dzieciakami to wg mnie sprawa nieosiągalna.
Niestety znalazłem tam też trochę drobnych "głupotek", ale są nieważne w stosunku do całokształtu.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #12 : Padziernika 02, 2013, 08:51:04 »

Nadal mam dylemat. Czy zapisać się teraz, żeby moje młode już miały moje sygnum i iśc do przudu w kwesti linii hodowlanej? Czy może najpierw rozbudować stado przynajmniej troszeczkę, a potem się zapisać. Jedno wiem napewno: Priorytet to zakup nowych kanarków. Planuje hodować kanarki kolorowe ( nie wiem dokładnie jeszcze jakie) i być może glostery. Jakby ktoś wiedział o sprzedaży kanarków w fajnej cenie to prosze o info. Najlepiej żeby to było w okolicach listopada z wiadomych powodów Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Padziernika 02, 2013, 09:09:39 »

Nie rozumiem dylematu: zapisz się już, wszystkie Twoje młode będą wtedy oznakowane. To, czy mają obrączki, czy też nie, nie powinno zaważyć na linii hodowlanej. Nie żałuj tej kasy na składkę. Jak nie będziesz miał zaobrączkowanych ptaków, to nikt z szanujących się hodowców nie wymieni się na materiał hodowlany. 
Zakup nowych kanarków nie powinien przesłaniać odpowiedniej selekcji wśród obecnego stada i ewentualnych młodych. Co do ceny, to najczęściej koreluje ona z jakością ptaków, więc nie nastawiaj się, że za grosze ulepszysz hodowlę.
Poza tym jak chcesz się dowiedzieć, czy Twoje ptaki są już gotowe do wystawy, skoro nie będą zaobrączkowane? Przecież ptaki bez obrączek nie mogą uczestniczyć w konkurencjach i nie mogą otrzymywać ocen.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Padziernika 02, 2013, 09:35:32 »

Zapisz się teraz, tak uważam.
Z kanarkami jednak wybierz sobie jeden rodzaj. Dwa rodzaje na początek - pogubisz się i nie znajdziesz tyle czasu żeby przestudiować biologię / wymagania dwóch rodzajów na raz.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!