Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ZOLTY INTENSYWNY BIALE SKRZYDLA  (Przeczytany 6424 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« : Padziernika 02, 2013, 11:13:30 »

Przegladajac klasyfikacje ornitologicznych mistrzostw Polski 2012 zauwazylem ze istnieja tylko dwie kategorie dla kanarkow zoltych intensywnych 1 zolte intensywne 2 zolte nieintensywne gdzie za granicami kraju sa cztery 1 zolty intensywny 2 zolty nieintensywny 3 zolty intensywny biale skrzydla 3 zolty nieintensywny biale skrzydla . Mysle ze w Polsce jak najszybciej trzeba wprowadzic te dwie kategorie. Z mojego doswiadczenia wiem ze im szybciej hodowcy zaczna selekcjonowac pary legowe w tych dwoch liniach tym latwiej bedzie im konkurowac z zagranicznymi rywalami. Tym bardziej ze hodowla i wyodrebnienie tych cech u kanarkow wymaga czasu i scislej kontroli jadlospisu naszych ptakow.

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 02, 2013, 11:51:54 »

RNA07TE,sorry ale to co Ty piszesz ostatnio to się w głowie nie mieści.

Zółte i żółte białoskrzydłe to są dwie odrębne rasy,podobnie jak czerwone i czerwone białoskrzydłe. U nas ich poprostu nie ma i tyle.To stosunkowo nowa odmiana barwna.

Aha i oprócz tych klas "macie" także we Wloszech na większych wystawach klasy nie farbowanych ale tego chyba juz nie zauwazyles Mrugnicie.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Padziernika 03, 2013, 12:10:48 »

niefarbowanych ! mylisz pojecia. A te kategorie sa juz na wystawach miedzynarodowych juz od kilku latek. A to z tymi niefarbowanymi to gdzie widziales Duy umiech

Granos mozesz mi wytlumaczyc o co chodzi z tymi farbowanymi ?

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Padziernika 03, 2013, 10:42:38 »

farbowane-czyli wszystie ,które zobaczysz u nas,wybarwione barwnikami;kantaksatyna....
niefarbowane-kolor zyskuja poprzez podawanie naturalnego karotenu zawartego w roslinach,warzywach
Takie trochę wyjscie na przeciw hodowcom,którzy chca hodować np.czerwona ale nie chcą ,jakby nie bylo podrtruwac,barwnikiem.

Wiem,ze białoskrzydłe są od kilku lat ale to nie zmienia faktu,ze to młoda rasa.

Kategorie niefarbowanych widzialem w Reggio oraz wiele razy znajomi z Wloch informowali mnie o takich kategoriach,wysylali filmiki z wiekszych wystaw gdzie była katogoria non colorata.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #4 : Padziernika 03, 2013, 12:23:07 »

Hey, nie slyszalam o tych niebarwionych.  Bardzo na czasie - ekologiczne - podejscie.  Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Padziernika 03, 2013, 01:02:16 »

Dokładnie,ale moim zdaniem powinne być te klasy bo nie kazdy jest jednak milosnikiem barwnika Umiech. Tak samo jak się zdziwiłem  zpapużkami falistymi- nie WPF na wystawie. COM wprowadzilo je jako kolorowa papuzka falista .

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Padziernika 03, 2013, 02:09:40 »

We Wloszech kategorie te nazywaja sie giallo con ali colorati znaczy zolty ze skrzydlami pokolorowanymi. Kategorie te nazywaja takze ali dal nido co w wolnym tlumaczeniu znaczy ze skrzydlami w naturalnym kolorze. A juz od tamtego roku zauwazylem ze juz nawet nie wpisuja ali colorati tylko samo giallo intenso. Nazwy te wcale nie oznaczaja ze kanarek musial przyjac jakis pigment zeby osiagnac taki kolor. Kategorie taka mozna osiagnac poprzez planowany system parowania i naturalna alimentacje ptakow ktory pozwala wydobyc cechy genetyczne z pokolenia na pokolenia. Oczywiscie przy uzyciu kolorantow jest to latwiejsze i o wiele szybsze Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Padziernika 03, 2013, 02:43:10 »

Mam prośbę,nie pisz o czymś jeśli dokładnie nie wiesz ok?

Logiczne ,ze nie jest podane w nazwie kategorii nic o farbowaniu . Zaden kanarek czerwony się nie wybarwi bez podawania barwnika,to nie jest gil.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #8 : Padziernika 03, 2013, 02:55:04 »

Z falistymi to tez piekne posuniecie.  Mi sie bardzo te puchate standardy nie podobaly.  A wlasnie zwykle smukle i mniejsze faliste - bardzo.  Teraz te ladne mozna hodowac jako kolorowe.  Swietna sprawa!

Ale zolte z niezabarwionymi skrzydlami?  Bialoskrzydle to jasne - jest taka odmiana.  Ale wystawiac zolte i czerwone ze specjalnie niezafarbowanymi skrzydlami albo wyselekcjonowane?  Nie wiem po co... Mozliwe, ze jednak o cos inengo chodzi w tych kategoriach - jak bede miala okazje porozmawiac z kims kompetentnym, to sie dopytam.  Rozumiem, zeby wystawiac takie, co dostaja tylko naturalny barwnik - to ma glebsza mysl, jak pisalam wyzej.   Spoko

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Padziernika 03, 2013, 03:14:56 »

A mi akurat WPF się podobaja hehe Chichot.. Ale kategorię kolorowych jak najbardziej popieram.

Ale zolte z niezabarwionymi skrzydlami?  Bialoskrzydle to jasne - jest taka odmiana.  Ale wystawiac zolte i czerwone ze specjalnie niezafarbowanymi skrzydlami albo wyselekcjonowane?  Nie wiem po co... Mozliwe, ze jednak o cos inengo chodzi w tych kategoriach - jak bede miala okazje porozmawiac z kims kompetentnym, to sie dopytam.  Rozumiem, zeby wystawiac takie, co dostaja tylko naturalny barwnik - to ma glebsza mysl, jak pisalam wyzej.   Spoko

Myślę ,że tutaj RNA07TE zamieszał sytuację myląc kompletnie rasę białoskrzydłą i wadę wystawową u "normalnego" kanarka żółtego czy czerwonego.To jest poprostu błąd ptaka wynikający albo z niedobarwienia albo wady fenotypowej.Hodowcy przeważnie prowadzą selekcję pod kątem eliminacji z hodowli ptaków o wadzie białych lotek,sterów. Nie należy jednak tego mylić z odmienną rasą-kanarek kolorowy białoskrzydły.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Padziernika 03, 2013, 03:32:01 »

a wiec zrozumiales
a i dzieki za zmiane reputacji

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: