Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:52:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: początki hodowli amadyny wspaniałej  (Przeczytany 56465 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #60 : Listopada 22, 2013, 05:15:30 »

Jeśli producent  zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji  Ty rozpuścisz w 400 ml wody?

Podaj tylko wynik, metode obliczeń zachowaj dla siebie.

wielkie dzięki z góry za wynik.
Jeżeli pod podane metody podstawisz dane to wyliczysz wynik. Jeśli masz kłopoty to mogę Ci udzielić korepetycji, na pewno nie na wortalu.

i taka jest rozmowa z Tobą. Nie odpowiadasz stricte na pytania tylko cwaniakujesz!

Piotrze jeżeli kłopoty z podstawieniem danych pod metodę to napisz na pw spróbuję wyjaśnić. I po co się tak irytujesz.
[/quote]

a kto Ci powiedział, że się irytuję?  chcę tylko żebyś podał wynik, bo wysyłasz mnie na korepetycje, a sam nie potrafisz napisać kilku cyfr tylko nadal cwaniakujesz. Czy przypadkiem nie wychodzi Ci wynik taki jak w #32?

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #61 : Listopada 22, 2013, 06:21:39 »

"chcę tylko żebyś podał wynik, bo wysyłasz mnie na korepetycje, a sam nie potrafisz napisać kilku cyfr tylko nadal cwaniakujesz. Czy przypadkiem nie wychodzi Ci wynik taki jak w #32?"
Gdybyś poprosił o wynik to byś dostał wyliczenie w dwóch metodach ale ty chcesz ( żądasz ), ja mogę ale nie muszę. O cwaniakowaniu nie będę się wypowiadał bo bym musiał zejść do Twojego poziomu. Tym postem kończę dyskusję z Tobą w tym temacie.

cytuj poprawnie
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2013, 07:57:33 wysane przez klapuch » Zapisane

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #62 : Listopada 22, 2013, 07:30:02 »

klapuch w odpowiedzi #62 to nie jest mój cytat. Proszę to poprawić.
klapuch w odpowiedzi #62 to nie jest mój cytat. Proszę to poprawić.
błąd, winno być "w odpowiedzi #61"

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #63 : Listopada 22, 2013, 08:52:22 »

"chcę tylko żebyś podał wynik, bo wysyłasz mnie na korepetycje, a sam nie potrafisz napisać kilku cyfr tylko nadal cwaniakujesz. Czy przypadkiem nie wychodzi Ci wynik taki jak w #32?"
Gdybyś poprosił o wynik to byś dostał wyliczenie w dwóch metodach ale ty chcesz ( żądasz ), ja mogę ale nie muszę. O cwaniakowaniu nie będę się wypowiadał bo bym musiał zejść do Twojego poziomu. Tym postem kończę dyskusję z Tobą w tym temacie.

cytuj poprawnie

Przepraszam Henryku drogi, że Cię nie poprosiłem. Biję się w pierś.
Do każdego masz jakieś "ale", a sam nie potrafisz udzielić jasnej i klarownej odpowiedzi na zadawane Ci pytania.
Kończę, bo nie ma sensu wdawać sie z Tobą w polemikę.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #64 : Listopada 23, 2013, 08:52:30 »

Witam. Chyba sie pochwalilem ta para co siadla na jajkach poniewaz wczoraj wracam do domu po.drugiej zmianie a tu jak i samica tak i samiec nocuja poza budka. Czy juz jest po jajkach ? Moze ktos znajdzie chwile miedzy tymi wzorami zeby mi odpowiedziec

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #65 : Listopada 23, 2013, 09:48:10 »

Jak siedziały dzień to jeszcze nic straconego pod warunkiem że siądą na noc normalnie. Miałem taką sytuację z amadynami kilka razy ptaki w nocy się czymś przestraszą i wyskakują z budki. Jeśli nie masz oświetlenia na noc to ci się może przytrafić znowu. Ja po tych incydentach zamontowałem pasek diod led zasilany 3,5V. Było to za silne światło więc ledy przesłoniłem kartką przez co uzyskałem takie mdłe światło na klatkę. Teraz ptaki śpią spokojnie a jak się w nocy obudza to nie wpadają w panikę od razu bo jest ciemno tylko się rozglądają po klatce.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #66 : Listopada 23, 2013, 10:22:36 »

Dziwne dla mnie bylo to ze dwie noce samiec siedzial na jajach nie samica. Mysle ze samica zabardzo nie ma instyktu wysiadywania. Przez dzien tez nie siedza jak np. kanarki tylko co chwile. wylatuja z budki. Dodam jeszcze ze maja w miare spokuj, obserwuje je z salonu aon e siedza na lodowce w kuchni tak ze dzieci im tez nie przeszkadzaja

CarIvan
Go
« Odpowiedz #67 : Listopada 24, 2013, 08:47:43 »

siedza na lodowce w kuchni
Na lodówce i w kuchni to raczej średnio dobre miejsce do hodowli amadyn. Lodówka się włącza i wyłącza, w nocy może to płoszyć ptaki i schodzą z jaj. Jeśli siedziały dwie pełne noce a w dzień samica nie siedzi wogóle to marne szanse, te jaja są już pewnie zaziębione. Powinna samica siedzieć 24 h na dobę z przerwami do 5-10 minut na posiłek a tym samym przewietrzenie jaj. W nocy często samiec siedzi w budce razem z samicą, za dnia będzie go wyganiała z budki. Tak czy inaczej narazie jaj nie zabieraj. Zobaczysz po 6-7 dniach od rozpoczęcia wysiadywania, prześwietlisz jaja i będziesz wiedział. Jak są zalężone zostawisz niech dosiedzą cykl jeśli będą chciały może coś się wykluje, jak nie będą siedziały wcale po 4 dniach zabierz bo nic z nich nie będzie. Kuchnia jako pomieszczenie też średnio dobre miejsce bo tam gotujesz, stukasz, pukasz garnkami, bijesz schabowe na obiad, unoszą się opary od gotowania, jak w takich warunkach chcesz by amadyny miały spokój?  Mrugnicie

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #68 : Listopada 24, 2013, 02:42:49 »

Dobrze mówi BreederGoulda kuchnia nie jest najlepsza. Najlepiej w pokoju żeby był dostęp do światła i pamiętaj nie nad kaloryferem bo wysuszy jajka. A samica wygląda ok nie jest napuszona, jak wyglądają jej odchody? To że samiec siedzi w budce świadczy że jest zaabsorbowany w lęgi, mam takiego samego samca. Raz nawet uratował lęgi bo samiczka coś zjadła niezbyt dobrego i dostała biegunki na noc nie siadała ale za to samiec siadł i jajka były dobre.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #69 : Listopada 24, 2013, 09:42:53 »

Witam. Też doszedłem  do tego wniosku ze kuchnia to zły pomysł i w sumie lepsza będzie już ta kotłownia, bo jestem tam 2-3 razy na dobę i mają tam spokój. Nawet nie wiedziałem kiedy a para z kotłowni ma już 3 jaja. Jak nic nie wyjdzie z tych w domu to przeniose je do kotłowni. Wielkie dzięki za wypowiec

CarIvan
Go
« Odpowiedz #70 : Listopada 25, 2013, 07:13:17 »

Patryk30 a jak w tej kotłowni masz rozwiązane trzy rzeczy: oświetlenie dla ptaków, które powinno być w granicach 12-14h na dobę w okresie lęgowym czyli powiedzmy od 7 do 21, jak z stałą temp. na poziomie ok 20-25°C i jak z wentylacją?. W tej kotłowni nie będzie jakichś nikłych oparów czadu od pieca czy też nie ulotni się dym podczas jakiegoś dokładania itp.  Ja osobiście mam ptaki w domu, w pokoju, mają ledowe oświetlenie od 7 do 21, stałą temp. powietrza 24°C i powietrze jakim sam oddycham. Nie chcę negować tego stanowiska dla twoich ptaków w kotłowni bo nie znam warunków.  Mrugnicie

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #71 : Listopada 25, 2013, 08:42:07 »

Witam. Zaczne moze tak od ok 5 lat mam tam kanarki i powiem ze maja sie tam dobrze, a jeszcze jedno one maja taki regal 2m szer. 1.5m wys. i to jest wszystko za szybami. Dokladam do pieca raz dziennie i nie powien czasami sie minimalnie cos mi tam wyleci z pieca ale jest wietrzone odrazu. Do ptakow nie dochodziy. Oswietlenie jest u amadynow ledy i jeszcze poza tym lampka 3 watowa. Swiece od 5.30 do 18. Wlasnie dzis mi sie cos zawiesil ten programator do wlanczania swiatla. Co do temp jest 22-23 stopnie. Jak cos zle piszs to sorki bo na telefonie w pracy Umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #72 : Listopada 25, 2013, 09:00:24 »

Patryk30 od 5.30 teraz to za wcześnie bo szarówka robi się ok 7 rano, przestawiłbym to raczej na 6.30 - 7 rano by się światło zapalało a do tej 20.30 czy 21 by świeciło i gasło. Pomyśl o czujniku zmierzchowym (przez godzinę rozpala ledy od włączenia pomału do pełnej świetności i tak samo wygasza do całkowitego zgaśnięcia sprawiając wrażenie rozpoczęcia się i kończenia dnia) bo w przypadku amadyn jak zgaśnie nagle światło mogą się porozbijać w klatkach nim się ustawią na szczeblach do snu. Jak masz u amadyn ledy to dodatkowe światło jest niekonieczne chyba że faktycznie ledy dają mało światła lub nie ma wogóle dziennego padającego przez jakieś okno. Reszta wydaje się ok.  Mrugnicie

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #73 : Listopada 25, 2013, 09:14:51 »

Ledy mam przyklejone u amadynów w klatkach a tamto światło jest w kotłowni dla kanarów Umiech docelowo chce zrobic cały regał w ledy. Mam w planach jeszcze dorobic jeszcze regał pod tym co jest tak na 3-4 klatki szer 50-60cm wys tak samo. chce tam przeniesc amadyny tylko teraz nie chce im przeszkadzac

CarIvan
Go
« Odpowiedz #74 : Listopada 25, 2013, 10:08:04 »

Mam w planach jeszcze dorobic jeszcze regał pod tym co jest tak na 3-4 klatki szer 50-60cm wys tak samo. chce tam przeniesc amadyny tylko teraz nie chce im przeszkadzac
Jak będziesz robił lęgówki dla amadyn to zrób sobie 60 cm długie, 50 cm wysokie, i 40 cm głębokie, takie wymiary starczą dla jednej pary amadyn zapewniając im zarówno swobodę lotu jak i odpowiednią przestrzeń gdy pojawią się młode. Ja swoje lęgówki mam 70 na 60 na 40 i za duże nie są. Wyglądają tak

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!