|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopada 06, 2013, 07:32:18 » |
|
Radziłbym zwracać uwagę na to co i gdzie się kupuje. Fakt ja podawałem na przygotowaniu do lęgów mieszankę Frutti-Patee, Uni-Patee, Insect-Patee w peroporcjach 1:1:1 pisałem o tym wcześniej, do tego oczywiście drobniuteńko kruszone skorupy jaj kurzych, witaminy do wody jakie podawałem wcześniej, kiełkowany kanar, proso czerwone (na przygotowaniu do lęgów) i do dwóch poprzednich jeszcze zielone (w czasie wychowu młodych) - w równych ilościach oraz siekaną gwiazdnicę, proso senegalskie mają stale. Jako dodatek do mieszanki podstawowej ostropest kiełkowany dwa razy w tygodniu na zmianę z rozdrabnianym w blenderze. Dieta przygotowawcza powinna być dość dobrze urozmaicona i jednocześnie zapewniająca świetną kondycją pary rodzicielskiej, dieta w okresie wychowu młodych jeszcze bogatsza, szczególnie w okresie przepierzania się ich, bo wtedy bywa że dużo sztuk się traci przez niewłaściwą dietę i zły dobór par - to również ma wpływ na udane legi i jakość potomstwa oraz ich genetyczne uwarunkowania i witalność. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopada 21, 2013, 10:31:07 » |
|
Witam tu jest dobrana para samica odpowiada samcowi machaniem głowy i ogonka http://www.youtube.com/watch?v=ASMEILKI510Do mistrzów matematyki: Poza matematyką jest jeszcze fizyka i chemia  Jak równanie z "X" ma do gęstości substancji?? hmmm 1ml to pojemność, którą odmierzana np. strzykawką a 1mg to waga więc odmierza się wagą bądź mniej dokładnie miarkami (w tym przypadku np. miligramowymi łyżeczkami). Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopada 21, 2013, 10:52:29 » |
|
Witam Do mistrzów matematyki: Poza matematyką jest jeszcze fizyka i chemia  Jak równanie z "X" ma do gęstości substancji?? hmmm 1ml to pojemność, którą odmierzana np. strzykawką a 1mg to waga więc odmierza się wagą bądź mniej dokładnie miarkami (w tym przypadku np. miligramowymi łyżeczkami). Pozdrawiam Bez korepetycji to chyba się nie da?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopada 21, 2013, 11:19:17 » |
|
Jak równanie z "X" ma do gęstości substancji?? hmmm 1ml to pojemność, którą odmierzana np. strzykawką a 1mg to waga więc odmierza się wagą bądź mniej dokładnie miarkami Nijak. Założyłem, że masz witaminy w płynie i że mają gęstość podobną jak woda czyli 1g / cm3. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopada 22, 2013, 05:54:57 » |
|
Jak równanie z "X" ma do gęstości substancji?? hmmm 1ml to pojemność, którą odmierzana np. strzykawką a 1mg to waga więc odmierza się wagą bądź mniej dokładnie miarkami Nijak. Założyłem, że masz witaminy w płynie i że mają gęstość podobną jak woda czyli 1g / cm3.  Błędne założenie, proszę ze zrozumieniem przeczytać pytanie zawarte w odpowiedzi #27
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopada 22, 2013, 07:52:58 » |
|
w takim razie pokażcie w jaki sposób Wy ( hencho52, LaKi) obliczacie proporcje?? Tylko proszę bez złośliwej ironii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopada 22, 2013, 08:54:48 » |
|
w takim razie pokażcie w jaki sposób Wy ( hencho52, LaKi) obliczacie proporcje?? Tylko proszę bez złośliwej ironii.
Co, egzamin z proporcji a kiedy to było??? ale niech tam. W zależności od zapisu: - wyrazy skrajne i środkowe - reguła trzech - metoda krzyżowa coś po głowie się kołacze,że metoda 2 i 3 są tożsame tylko inne nazewnictwo, ale po tylu latach to i pamięć nie ta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopada 22, 2013, 09:11:36 » |
|
Co, egzamin z proporcji a kiedy to było??? ale niech tam. W zależności od zapisu: - wyrazy skrajne i środkowe - reguła trzech - metoda krzyżowa coś po głowie się kołacze,że metoda 2 i 3 są tożsame tylko inne nazewnictwo, ale po tylu latach to i pamięć nie ta proszę czytać ze zrozumieniem!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopada 22, 2013, 09:25:52 » |
|
Co, egzamin z proporcji a kiedy to było??? ale niech tam. W zależności od zapisu: - wyrazy skrajne i środkowe - reguła trzech - metoda krzyżowa coś po głowie się kołacze,że metoda 2 i 3 są tożsame tylko inne nazewnictwo, ale po tylu latach to i pamięć nie ta proszę czytać ze zrozumieniem! inaczej, Jeśli producent zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji Ty rozpuścisz w 400 ml wody? Podaj tylko wynik, metode obliczeń zachowaj dla siebie. wielkie dzięki z góry za wynik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopada 22, 2013, 09:33:59 » |
|
Witam dawno tu nie zaglądałem, tak jakoś wyszło. Moje amadyny przedstawiają się następująco: -jedna para ma 4 jajka dziś po raz drugi popatrzyłem do budki. 14 zniosła pierwsze jajko -druga para coś tam próbuje działac to znaczy samiec tokuje coś tam znosi do budki tylko że nie widzę zainteresowania ze strony samicy -trzecia para nic. Wydaje mi się że nie sparowały się, albo są za młode samiec nie tokuje i jest nieco mniejszy od pozostałych samców
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopada 22, 2013, 10:21:40 » |
|
Jeśli producent zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji Ty rozpuścisz w 400 ml wody?
Nadal 1,6 grama 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopada 22, 2013, 02:44:10 » |
|
Jeśli producent zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji Ty rozpuścisz w 400 ml wody? Podaj tylko wynik, metode obliczeń zachowaj dla siebie. wielkie dzięki z góry za wynik. [/quote] Jeżeli pod podane metody podstawisz dane to wyliczysz wynik. Jeśli masz kłopoty to mogę Ci udzielić korepetycji, na pewno nie na wortalu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopada 22, 2013, 02:59:40 » |
|
Jeśli producent zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji Ty rozpuścisz w 400 ml wody? Podaj tylko wynik, metode obliczeń zachowaj dla siebie. wielkie dzięki z góry za wynik. Jeżeli pod podane metody podstawisz dane to wyliczysz wynik. Jeśli masz kłopoty to mogę Ci udzielić korepetycji, na pewno nie na wortalu. [/quote] i taka jest rozmowa z Tobą. Nie odpowiadasz stricte na pytania tylko cwaniakujesz!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopada 22, 2013, 03:44:29 » |
|
Jeśli producent zaleca 1 gram substancji rozpuścić w 250 ml wody, to ile gram substancji Ty rozpuścisz w 400 ml wody? Podaj tylko wynik, metode obliczeń zachowaj dla siebie. wielkie dzięki z góry za wynik. Jeżeli pod podane metody podstawisz dane to wyliczysz wynik. Jeśli masz kłopoty to mogę Ci udzielić korepetycji, na pewno nie na wortalu. i taka jest rozmowa z Tobą. Nie odpowiadasz stricte na pytania tylko cwaniakujesz! [/quote] Piotrze jeżeli kłopoty z podstawieniem danych pod metodę to napisz na pw spróbuję wyjaśnić. I po co się tak irytujesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopada 22, 2013, 03:57:19 » |
|
Coś dużo sprzeczek ostatnio na wortalu, pewnie się lęgi zbliżają  To może wyjaśnię, dla "potomnych": 1 gram na 250 ml wody, ile na 400 ml wody? 1 g / 250 ml - x g / 400 ml zapisujemy dla wygody: 1 x ---- = ---- 250 400 i rozwiązujemy (na krzyż): 1 * 400 = x * 250 czyli 1 * 400 / 250 = 400/250 = 1,6 g =============================================== 3 ml lekarstwa na pół szklanki wody, ile lekarstwa na pół litra? (szklanka, przypominam, 250 ml) 3 x ---- = --- 125 500 3*500 = x*125 -> 3*500/125 = 12 ml lekarstwa na pół litra wody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|