|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopada 19, 2013, 11:30:54 » |
|
klapuch jak to nie ma co startowac  Jesli w kolekcji ptaki uzyskaja na MŚ 89-90 pkt to masz piekny wynik. Tylko co innego dostac 90 na oddzialowce a co innego za granica. Niektore klasy MŚ zwyciezaja juz kolekcje po 364 pkt czyli rapte 90,90,90,89 plus 5 za harmonię.Te najlepsze ptaki zdarzaja sie przewaznie w pojedynkach i tam faktycznie jesli zalezy Ci tylko wylacznie na medalach to 91-92 ptak musi miec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopada 19, 2013, 12:47:33 » |
|
Tylko co innego dostac 90 na oddzialowce a co innego za granica.
Aaaa, i może tu jest główny problem. Ja, być może naiwnie, myślę, że jak w Pcimiu Dolnym dostanę ocenę 86 pkt to na mistrzostwa PL czy świata nie mam co iść, bo dostanę 86 pkt. No, +-1 pkt. Innymi słowy jak w biegach - jak mam 8 s/100m to mam te 8 sek niezależnie od tego czy startuję od domu na przystanek czy na stadionie MŚ. Jeśli 90 pkt na wystawie oddziałowej to gdzieś szary koniec MŚ (np. 84 pkt) to ... to ja chyba nie mam już nic do powiedzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 18
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopada 19, 2013, 01:30:04 » |
|
Granos nie ma co się wdrażać w rozmowe z Klapołuchem, chłopak ma zerowe doświadczenie jedynie w czym jest naprawde dobry, za to ukłony niskie- za fotografie ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopada 19, 2013, 01:41:17 » |
|
Granos nie ma co się wdrażać w rozmowe z Klapołuchem, chłopak ma zerowe doświadczenie jedynie w czym jest naprawde dobry, za to ukłony niskie- za fotografie ptaków.
Eee tam, fotografie też mi czasami nie wychodzą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopada 19, 2013, 04:08:19 » |
|
Takim podejsciem nic nie zyskamy rafcio181. Jesli bedziemy "olewac" tych ,ktorzy zaczynaja to napewno dobrze na tym wyjdziemy.
Napewno nie jest tak jak mowi klapuch ,ze na oddzialowej dostaniesz 90 a na MŚ 84. Wszystko zależy od sędziego,jaki przyjął poziom na dany konkurs itp. Równie dobrze mozesz dostać tyle samo na oddzuialowej co na Mistrzostwach Świata. Tylko ,ze to czego niektorzy nie rozumieja. Kiedys o tym wspomnial RNA. Sedziowie czesto patrza najpierw na ogolna stawke ptakow i np. odejmuja jakiemus kanarkowi punkt ,zeby np. 3 pierwsze ptaki nie mialy takiej samej ilosci punktow. Taki prowizorycznie nazwijmy "punktowany system angielski" :p. Nie da sie tez ukryc ,ze poszczegolne panstwa czy obszary maja troche inny sposob podejscia do punktowania poszczegolnych pozycji. Widac to np. u czerwono czarnych gdzie nasza czesc europy ma stosunkowo waskie paski melaniny w porownaniu z poludniem europy.
Klapuch musisz sie liczyc z tym ze na malej oddzialowce sedziemu latwiej przyjdzie przyjac lagodniejsze kryteria oceny niz na wystawach swiatowych i miedzynarodowych. To jest normalne. Oczywiscie wszystko zalezy tez od poziomu sedziego np. podam rzeczywisty przyklad. Zeszloroczny mini border p.Swierczka. Wystawiany jako pojedynka,w Czeladzi dostal 90 pkt. To byl zdecydowanie najlepszy mini border jakiego przez te lata widzialem w Polsce. Wszyscy czolowi hodowcy rasy byli nim zachwyceni,gratulowali p.Adamowi podczas gdy jego ocena nie wskazywaloa na az tak wysoki poziom.Tej klasy mini bordery widzialem tylko na najwiekszej wystawie na jakiej bylem-w Reggio. Jestem przekonany ,ze tam ten ptak dostalby 92-93 pkt na bank. Czasem mam wrazenie,ze nasi sedziowie boja sie dac powyzej 91 pkt. A powyzej 92 to juz w ogole. Gloster p.Zawadzkiego w zeszlym rok uw Łaziskach dostal 93 pkt-w Czeladzi juz 91. Oczywiscie,wystawy byly od siebie oddalone,mogo sie zdarzyc takie odstepstwo ale to nie pierwszy taki przypadek. I ostatnia rzecz,sedzia czesto przyjmuje lagodniejsze kryteria dla ptakow lipochromowych niz dla melaninowych co wynika z tego ,ze ladnego ksztaltnego lipochroma wiele trudniej otrzymac. Dlatego podstawa hodowli sa ptaki zielone. Gloster zielony i bialy oceniany przez tego samego sedziego moze dostac tyle samo punktow,mimo ze lipochrom bedzie troche gorszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopada 19, 2013, 07:26:28 » |
|
Granos ma racje. Według mnie nie można się za bardzo sugerować ocenami na wystawach oddziałowych chyba, że wiesz, że ekspert, który te ptaki ocenia jest w danej rasie specjalistą. W zeszłym roku zielony gloster consort kolegi na oddziałówce dostał 87 pkt. a na MP 93 pkt. Dosyć duża różnica punktów i chyba w obu przypadkach ocena przesadzona. Ja osobiście namawiam kolegów do wystawiania ptaków na MP, bo jak wynika z powyższego przykładu nigdy nic nie wiadomo. Niekiedy też kanarek na jednej wystawie prezentuje się gorzej a na drugiej lepiej. Czym to jest spowodowane? Rożnicą temperatur w domu i na sali, obyciem z telewizorkiem i hałasem, ilością tkanki tłuszczowej, stopniem pobudzenia... Dobry ptak zawsze będzie dobry ale ocena nie zawsze to potwierdzi. Panowie warto wystawiać swoje kanarki, gdyż dzięki temu można się bardzo dużo nauczyć. A na Mistrzostwach Świata czy w Reggio tylko garstka ptaków jest naprawdę wybitna. Za granicą tak jak i w Polsce bardzo dobrych hodowców jest zapewne proporcjonalnie tyle samo tylko, że w Polsce hodowców ogólnie jest mniej. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopada 19, 2013, 10:36:43 » |
|
Czasem mam wrazenie,ze nasi sedziowie boja sie dac powyzej 91 pkt. A powyzej 92 to juz w ogole. Gloster p.Zawadzkiego w zeszlym rok uw Łaziskach dostal 93 pkt-w Czeladzi juz 91.
Granos w zeszłym roku na OMP w Czeladzi Pan Kamiński ustalił maksymalną liczbę punktów jaką mógł otrzymać ptak to 92 pkt. Zapytałem się dlaczego "tylko" 92 pkt maksymalnie mogą dostać u nas ptaki. Jako odpowiedz otrzymałem że "...to nie mistrzostwa świata..."
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopada 20, 2013, 10:35:26 » |
|
Tak nie powinno być. Ptak doskonały, wybitny powinien otrzymywać tyle samo punktów na Mistrzostwach Świata i na wystawie w przysłowiowym Pcimiu. Ograniczenie not spłaszcza tylko ocenę i hodowcy których ptaki przegrały 1 punktem z tym wybitnym ptakiem myślą, że mają super ptaki, a faktycznie tak nie jest.
Analogicznie ptak słaby powinien otrzymywać tyle samo punktów na Mistrzostwach Świata i na wystawie w przysłowiowym Pcimiu. Hodowca takiego ptaka musi poczuć, że do czołówki ma jeszcze długi dystans.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopada 20, 2013, 12:14:34 » |
|
Nie no to jest kompletnie bez sensu. Rozumiem,ze zakladamy ,ze w Polsce nie da sie wyhodowac znakomitych ptakow i to 92 wystarczy ? Nie mam slow,tego az sie nie chce komentowac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|