Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« : Listopada 15, 2013, 02:33:04 » |
|
Ostatnio dużo czytam o narzekaniach na organizację wystaw, na złe przygotowania, na przebieg wystawy, na ocenę ekspertów itd.
Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć II Mistrzostwa Podhala w Nowym Targu. Przyzwyczajony do rutynowej szarzyzny zaskoczony byłem już po samym przyjeździe do tego miasta.
Jak większość ceprów powitałem Nowy Targ wizytą na rynku. Przepychając się wśród nieprzebranych tłumów kupujących i sprzedających dostrzegłem kilka plakatów, reklamujących wystawę.
Około południa dotarłem wreszcie do szkoły, gdzie odbywała się wystawa.
Przed szkołą wielkie kolorowe banery z ptakami. Zaraz po wejściu do środka zaskoczyły mnie setki różnorodnych prac plastycznych o tematyce ornitologicznej. Nie były to jednak zwykłe rysunki czy malunki ale prace tematyczne z góralskim akcentem i góralskimi motywami.
Do sami wystawowej trafiało się bezproblemowo. Podziwiając prace nawet nie zauważyłem jak znalazłem się w sercu ptasiego show. Celowo piszę show, bo nie była to zwykła wystawa z ekspozycją ptaków w klatkach, ale swoisty spektakl góralszczyzny z ptakami w roli głównej.
Regały, masywne, drewniane, malowane po staropolsku, przetarte celowo lub ze starości. Dużo dekoracji świerkowo-leśnych. Rozmieszczenie ptaków na sali takie, żeby wędrować ptasim szlakiem.
Wstęp na wystawę za free. Sporo odwiedzających, wystawcy zadowoleni, uśmiechnięci, mała giełda przykuwająca wzrok i uwagę dzieci.
Była to druga już w tym roku wystawa organizowana przez oddział PZHKiPE Nowy Targ. 19 hodowców wystawiło blisko 400 ptaków. Ptaki nie były może jakieś super wybitne, ale z pewnością górale już teraz mają się czym pochwalić.
Wśród hodowców sporo młodych, nowych twarzy, którzy już za niedługo będą prawdopodobnie sięgać po tytuły na różnych wystawach w kraju i za granicą. Widać, że mają smykałkę do ptaków, bo są już pierwsze efekty. Biorą się za najtrudniejsze rasy i uczą się hodowli. Jeśli okrzepną, nabiorą doświadczenia i zdobędą dobry materiał hodowlany to z pewnością stać ich będzie na wiele.
Z niecierpliwością czekam już na kolejne góralskie wystawy.
Na koniec zamieszczam kilka fotek z tej wystawy.
|