Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wystawa po góralsku - Nowy Targ 2013  (Przeczytany 2131 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 15, 2013, 02:33:04 »

Ostatnio dużo czytam o narzekaniach na organizację wystaw, na złe przygotowania, na przebieg wystawy, na ocenę ekspertów itd.

Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć II Mistrzostwa Podhala w Nowym Targu. Przyzwyczajony do rutynowej szarzyzny zaskoczony byłem już po samym przyjeździe do tego miasta.

Jak większość ceprów powitałem Nowy Targ wizytą na rynku. Przepychając się wśród nieprzebranych tłumów kupujących i sprzedających dostrzegłem kilka plakatów, reklamujących wystawę.

Około południa dotarłem wreszcie do szkoły, gdzie odbywała się wystawa.

Przed szkołą wielkie kolorowe banery z ptakami. Zaraz po wejściu do środka zaskoczyły mnie setki różnorodnych prac plastycznych o tematyce ornitologicznej. Nie były to jednak zwykłe rysunki czy malunki ale prace tematyczne z góralskim akcentem i góralskimi motywami.

Do sami wystawowej trafiało się bezproblemowo. Podziwiając prace nawet nie zauważyłem jak znalazłem się w sercu ptasiego show. Celowo piszę show, bo nie była to zwykła wystawa z ekspozycją ptaków w klatkach, ale swoisty spektakl góralszczyzny z ptakami w roli głównej.

Regały, masywne, drewniane, malowane po staropolsku, przetarte celowo lub ze starości. Dużo dekoracji świerkowo-leśnych. Rozmieszczenie ptaków na sali takie, żeby wędrować ptasim szlakiem.

Wstęp na wystawę za free. Sporo odwiedzających, wystawcy zadowoleni, uśmiechnięci, mała giełda przykuwająca wzrok i uwagę dzieci.

Była to druga już w tym roku wystawa organizowana przez oddział PZHKiPE Nowy Targ. 19 hodowców wystawiło blisko 400 ptaków. Ptaki nie były może jakieś super wybitne, ale z pewnością górale już teraz mają się czym pochwalić.

Wśród hodowców sporo młodych, nowych twarzy, którzy już za niedługo będą prawdopodobnie sięgać po tytuły na różnych wystawach w kraju i za granicą. Widać, że mają smykałkę do ptaków, bo są już pierwsze efekty. Biorą się za najtrudniejsze rasy i uczą się hodowli. Jeśli okrzepną, nabiorą doświadczenia i zdobędą dobry materiał hodowlany to z pewnością stać ich będzie na wiele.

Z niecierpliwością czekam już na kolejne góralskie wystawy.

Na koniec zamieszczam kilka fotek z tej wystawy.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Listopada 15, 2013, 07:06:53 »

Bardzo to ciekawe co piszesz. Szkoda, że nie byliśmy, ale może za rok, kto wie?

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #2 : Listopada 18, 2013, 11:30:10 »

Warto pojechać i zobaczyć!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines