Ogolnie sporo mniej ptakow.Klatki dla papug staly puste,malutko egzotyki. Nawet nie bylo mowy o potrzebie stawiania klatek z garbusami bokiem tak jak to bylo rok temu.
Nie przesadzajmy, że sporo mniej ptaków.
W zeszłym roku 193 hodowców poddało ocenie 2015 ptaków. W tegorocznych OMP 196 hodowców wystawiło 1939 ptaków.
No mniej wiadomo, ale różnica to 76 ptaszków, czyli 3,77%. Czy to sporo?
Zauważcie, ze nieznacznie wzrosła liczba wystawców.
A japońce w zeszłym roku nie wiem dlaczego ktoś tak ustawił. Ustawiając klatki równilegle (z tyłu i sprzodu) miesci się ich podobno ilość jak prostopadle (w zeszłym roku).
Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony:). Mam kilka pięknych nowych ptaszków, w tym agata topazowego z piękną melaniną jakiej chyba jeszcze nie widziałem.
Dużo było ptaków przeciętnych (przynajmniej w ksztalcie) .Czasem nawet mimo dosc duzej ilosci wystawionych ptakow w rasie nie bylo zbytnio na czym "zawiesic oka". Jedne oceny zawyzone,drugie zanizone....czyli ogolnie jak zawsze. Ogladajac dluzej dana rase mozna bylo slepo trafiac ,ktory sedzia ocenial dana kolekcje.
Muszę Ci powiedzieć, że mój żółty japoniec w regale prezentował się co najwyżej średnio.
Ale jakbyś go wziął na stolik to byś zobaczył dlaczego ma 91 pkt. Zachowuje się zupełnie inaczej.
Przy kanarkach kształtnych to częste.