Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:49:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: legalnosc hodowli awifauny europejskiej a obowiazujace prawo  (Przeczytany 26329 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #15 : Listopada 23, 2015, 09:17:43 »

Witam! Czy jest możliwa legalna hodowla np. c.c.major przez hodowcę nie posiadającego własnego sygnum (CIH) ?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Listopada 23, 2015, 09:21:42 »

Chyba tak, chociaż z tego co słyszałem uzyskanie pozwolenia jest łatwiejsze jak osoba posiada CIH, bo jakoś obrączkować i identyfikować ptaki musi.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #17 : Listopada 23, 2015, 10:35:54 »

Na stronie Aves znajdziesz wniosek.Nie musisz mieć CIH

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Listopada 24, 2015, 06:59:04 »

Dzięki za info!

Gulda
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #19 : Listopada 24, 2015, 07:36:32 »

CIH Ci do niczego nie jest potrzeby , musisz tylko ptaki obrączkować zamkniętymi obrączkami o odpowiednim rozmiarze i w przypadku hodowli ptaków dziko ubarwionych co roku zdawać sprawozdanie do RDOŚ ze stanu hodowli , jak również w przypadku zakupienia ptaków w Polsce umowę i nr pozwolenia sprzedającego jako potwierdzenie  że ptaki pochodzą z legalnej hodowli lub skan takiego pozwolenia  , a w przypadku zakupu ptaków za granicą musisz mieć pozwolenie na wwóz do Polski z GDOŚ i wtedy  spisujesz umowę z hodowcą z jego danymi ale to  w przypadku   ptaków dziko ubarwionych.

Jak dostaniesz pozwolenie z RDOŚ  to tam masz wszystko napisane.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Listopada 25, 2015, 07:33:51 »

Witam!
Zagadnienia związane z zezwoleniem z grubsza znam!
Na stronie AVES w wzorze zezwolenia jest mowa o CIH!
Zastanawiam się tylko nad taką sytuacją gdy, jest
dwóch hodowców którzy hodują europejski łuszczaki, mają zezwolenia z
tej samej RDOŚ , kupują obrączki np. na allegro , jeden i drugi dostają
obrączki o tych samych nr. kolejnych! W zestawieniu rocznym obydwu
hodowców mogą się pojawić dwa ptaki o tym samym nr.! Co na to RDOŚ?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #21 : Listopada 25, 2015, 09:44:04 »

Myślę,że te babki tam nawet nie zwrócą na to uwagi Umiech Jest szansa,że będą wiedzieć,że szczygieł to ptak a nie gryzoń Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #22 : Listopada 25, 2015, 11:06:32 »

no i potem zrobi się niezły burdel właśnie przez takie podejście.
jeśli dany hodowca nie należy do związku a chce hodować taki ptaki to aby uniknąć mniejszych lub większych problemów to RDOŚ powinno wydawać obrączki ( ale to bardziej niż oczywiste że tego nie zrobią Umiech ) w innym wypadku hodowca musi należeć do związku aby móc takie obrączki zakupić.
obrączki sprzedawana na giełdach czy na portalach lub sklepach mogą być używane przez typowo amatorskich hodowców, którzy nie wystawiają ptaków etc.
jeśli już jest zainteresowanie hodowlą szczygłów i innych ptaków, to należało by to wszystko utrzymać w porządku od samego początku bo za jakiś czas okaże się że Zenek wystawił szczygły na OMP na obrączkach z allegro:) i jakimś cudem nikt tego nie zauważył.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #23 : Listopada 26, 2015, 08:43:13 »

Gdzie i jaki burdel robi się przez jakie podejście i na czym ten burdel polega?
Zenek,jak ma pozwolenie i zaobrączkowane ptaki,to może sobie robić co chce,a jak regulamin pozwala to nawet wystawiać na OMP.
Ciekawi mnie,jak byś chciał to wszystko trzymać w porządku i co rozumiesz przez to wszystko.
Dlaczego jest oczywiste,że RDOŚ tego nie zrobi i czego nie nie zrobi?
Może to Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej powinien nadawać CIH na jakiejś specjalnej gali w lutym?

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Listopada 26, 2015, 07:40:50 »

DarekF! Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, nawet dziś w pracy przeszła mi myśl
o obrączkach z RDOŚ  Umiech
wloczykij! Jeśli uważasz że ne ma to żadnego znaczenia to wytłumacz mi proszę
po co ta cała zabawa w oddawanie spisu przychówku z każdego sezonu hodowlanego?
Jaką wartość i czemu miały by służyć spisy na których mogło by się znajdować ileś tam
ptaków z tymi samymi nr. !?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #25 : Listopada 26, 2015, 08:14:52 »

Nie wiem po co,ale mogę przypuszczać dlaczego.Ustawę pisali debile.Dlatego.
Jaką wartość i czemu miały by służyć spisy na których mogło by się znajdować ileś tam
ptaków z tymi samymi nr. !?
A jaką wartość mają te spisy w ogóle?Oprócz tego,że masz porządek w papierach i wiesz,który ptak jest który?
Teraz żeby hodować szczygły,musisz mieć pozwolenie,musisz napisać wniosek,musisz zapłacić,pojechać itd.Czy to jest mądre?Potem masz cenę taką,że na połowie balkonów "cykają"nasze szczygiełki,połapane przez kłusowników i sprzedawane spod lady.I musisz się tłumaczyć z każdego ptaka,którego sprzedasz(czy osoba kupująca ma pozwolenie).To jak rzucanie sobie samemu kłód pod nogi,ale ok,może lubisz.
Ja hoduję harceny,nie muszę mieć żadnych pozwoleń,mogę sprzedawać moje ptaki,mogę je rozdawać.Jak je zjem,też się nikt nie powinien doczepić.Tobie życzę tego samego komfortu.Żebyś cieszył się hodowlą a nie latał po urzędach.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #26 : Listopada 26, 2015, 10:38:18 »

Witam! Czy jest możliwa legalna hodowla np. c.c.major przez hodowcę nie posiadającego własnego sygnum (CIH) ?
Pozwól,że ja Ci teraz zadam pytanie.Dlaczego nie masz CIH?Dlaczego nie zapiszesz się do klubu zrzeszonego w PFO,żeby otrzymać własne sygnum?
Nie traktuj tego jako atak.Warto wiedzieć,dlaczego niektórzy hodowcy nie chcą tej przynależności klubowej.Może federacja popełnia jakiś błąd,który działa odpychająco na jakąś grupę hodowców i likwidacja tego błędu wpłynie na atrakcyjność instytucji?
Powtórzę zatem pytanie:dlaczego nie masz CIH?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #27 : Listopada 27, 2015, 07:30:04 »

CIH kosztuje, jest na abonament Duy umiech

Gulda
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #28 : Listopada 27, 2015, 10:11:10 »

Nie tylko przychówku , należy również zdać sprawozdanie jakie ptaki się sprzedało/odstąpiło  i w zezwoleniu jest dokładnie podane że ptaki które zbywamy/nabywamy  możemy zrobić to tylko w przypadku gdy druga osoba   posiada również takie zezwolenie i w rocznym sprawozdaniu należy zamieścić kserokopie takiego pozwolenia osoby nam sprzedającej lub od nas kupującej avifaune  w innym przypadku łamiemy prawo i narażamy na konsekwencje prawne a także odebranie zezwolenia , oczywiście mowa tu tylko o avifaunie dziko ubarwionej.

Ja w zezwoleniu na wwóz ptaków do Polski dostałem z GDOŚ również bardzo interesujący punkt ustawy ,  który weryfikowałem w Generalnej w Warszawie bo wydawał mi się trochę nieprawdopodobny otóż -

Zgodnie z art 119a ustawy o ochronie przyrody , zabronione jest rozmnażanie zwierząt uzyskanych w wyniku krzyżowania i krzyżowania zwierząt objętych ścisłą ochroną lub częściową , gatunków obcych oraz zwierząt łownych , ze zwierzętami innych gatunków, a także zwierzętami z form i odmian hodowlanych bez zezwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska.

Mówiąc najprościej w Polsce jest zakaz krzyżówek międzygatunkowych zarówno mutacji jak i form dzikich gatunków  krajowych jak i obcych  bez specjalnego zezwolenia GDOŚ.
Czyli bastardy kanarek x coś tam lub szczygieł x coś tam , jeśli do takich krzyżówek dopuszczamy nie mając pozwolenia z GDOŚ również łamiemy prawo.

« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2015, 10:48:39 wysane przez klapuch » Zapisane

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #29 : Listopada 27, 2015, 10:54:29 »

Cejrowski kiedyś opowiadał,jak pojechał do Stanów,zabił sobie aligatora,zrobił z jego skóry buty(pozwolenie,opłata-wszystko na legalu) i nie chcieli go w tych butach do Polski wpuścić,bo w Polsce aligatory są pod ochroną,mimo,że nie występują Umiech
I tak sobie myślę,że mamy to prawo,jakie mamy.Pewnie istnieją przesłanki,na których to prawo się opiera,ale skoro i tak już niektórzy mają"pod górkę",po co jeszcze dokładać,kontrolować...Podejrzewam,że taka dokładna kontrola położyła by niejedną hodowlę.
Lepiej czasem milczeć i robić swoje.

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!