Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:06:56 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: TWAROG  (Przeczytany 6017 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« : Stycznia 22, 2014, 11:34:25 »

W czasie legow podaje kanarkom twarog ktory sam przygotowuje. Dobry sposob na urozmaicenie jadlospisu dla naszych mlodych.
Sposob przyzadzenia to. mleko poltluste gotujemy az do wrzenia kiedy zaczyna rosnac wlewamy pol kieliszka ocetu i dalej gotujemy przez okolo 3-4 min. Wszystko zlewamy do cienkiego sitka i pluczemy pod bierzaca woda. Otrzymany serek dodajemy do naszej mieszanki .

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 22, 2014, 11:47:24 »

Dobry sposob na urozmaicenie jadlospisu dla naszych mlodych.
Nie wiem czy taki dobry skoro ptaki nie trawią laktozy będącej w składzie mleka a więc i sera.
Otrzymany serek dodajemy do naszej mieszanki .
po co więc go dodawać? Może z tego wyniknie merytoryczna dyskusja, poczekajmy na wpisy doświadczonych hodowców którzy również to przetestowali.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #2 : Stycznia 23, 2014, 12:00:50 »

Jest wiele przepisów na mieszankę jajeczną wzbogaconą twarogiem. Zgadza się że ptaki nie posiadają enzymów trawiących laktozę zawartą w mleku ale w twarogu, laktoza zamienia się w kwas mlekowy, a ten jest już trawiony przez ptaki. W okresie wzrostu młodych podawanie twarogu wydaje się być bardzo zasadne ze względu na dużą zawartość białka pochodzenia zwierzęcego.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 23, 2014, 12:08:26 »

ale w twarogu, laktoza zamienia się w kwas mlekowy, a ten jest już trawiony przez ptaki. W okresie wzrostu młodych podawanie twarogu wydaje się być bardzo zasadne ze względu na dużą zawartość białka pochodzenia zwierzęcego.
Jasno i konkretnie napisane ale znów pytanie czy nie było by korzystniej podawać karmę z insektami i ich jajami zdaje się zdecydowanie lepszą dla łuszczaków niż twaróg? wiadomo że łuszczaki w okresie lęgowym a i niektóre z gatunków poza tym okresem żywią się prócz ziarna owadami, ich larwami a nawet jajami.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #4 : Stycznia 23, 2014, 12:23:24 »

powiem tak twaróg w hodowli stosowałem i ptaki go chętnie zjadały, co do insektów było już gorzej, ale to tylko moje spostrzeżenia Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Stycznia 23, 2014, 10:26:17 »

BreederGoulda: a kto Ci zabrania podawać jedno i drugie? Ja też sam robię twaróg do mieszanki jajecznej, ale robię go z jogurtów lub kefirów naturalnych. Nie muszę dodawać octu, tylko po prostu gotuję, wyciskam i zostawiam do wystygnięcia.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Stycznia 23, 2014, 10:47:57 »

BreederGoulda: a kto Ci zabrania podawać jedno i drugie?
Jasne że nikt nie zabrania tylko czy podawanie zbyt dużej ilości (mam na myśli podawanie karmy insektowej i twarogu, nawet na zmianę) karmy białkowej nie pociąga za sobą skutków ubocznych? Czy nie doprowadza to do przebiałkowania ptaków, do zbytniego przesilenia wątroby, innych objawów widocznych po ptakach? Ja podaję obecnie (fakt mam amadyny wspaniałe i nie wiem czy twaróg by wogóle jadły nawet w mieszance jajecznej) karmy insektowe i jajeczne w swoich mieszankach z różnymi dodatkami ale twarogu jako takiego nie stosowałem.  Mrugnicie

sylabona
Go
« Odpowiedz #7 : Stycznia 23, 2014, 11:29:58 »

Zamiast octu, można dodać sok z cytryny.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #8 : Stycznia 23, 2014, 06:23:32 »

http://www.stornit.gda.pl/download/PokarmNabialowy.pdf

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines