Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:43:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: regał a atak kota czy kuny...  (Przeczytany 9933 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 44

« : Stycznia 23, 2014, 07:48:41 »

Mam wykonane z wiszących szafek kuchennych klatki regałowe wykończone standardowymi frontami. Klatki/regały wiszą na razie w piwnicy, lecz planuje je wywiesić na wiosnę do ogrodu pod okap dachu lub do altany. I tu rodzi się czy standardowe fronty (solidnie zamontowane) będą wystarczającym zabezpieczeniem przed kotem czy kuną - bo tych u mnie nie mało ?!?.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Stycznia 23, 2014, 09:13:14 »

Hej,
niestety nie będą. Jak masz altankę to zrób z niej dodatkowe zabezpieczenie - siatka stalowa w otworach okiennych, w drzwiach, jeśli pozostawiasz je otwarte. Same fronty są za małym zabezpieczeniem - szkodniki nie mogą wejść do pomieszczenia z kanarkami bo jak wejdą to sama ich obecność i przerażenie ptaków wyrządzą Ci szkody.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Stycznia 23, 2014, 10:27:26 »

przed kotem będą wystarczające, przed kuną zdecydowanie nie - altana musiałaby być bardzo szczelna

tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #3 : Stycznia 23, 2014, 09:16:47 »

kot ,kuna obojętnie jaki drapieżnik ptaki ci wystraszy i pogubią pióra co zrobisz  Niezdecydowany  ceglasty

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 24, 2014, 11:46:18 »

Wiem że to tzw. półśrodki ale może coś takiego.
http://allegro.pl/mega-odstraszacz-kun-gryzoni-itp-550-m2-duo-pro-i3848790946.html

Wyczytałem że nasi ulubieńcy słyszą dźwięki o częstotliwości od 100 do 13 000 Hz, podczas gdy koty, kuny, szczury dźwięki o częstotliwości powyżej 20 000 Hz. Co?
Czy ktoś to już sprawdzał?

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Stycznia 28, 2014, 11:02:15 »

czy na prawdę nikt nie miał z tym żadnych doświadczeń, bo nie chce tracić pieniędzy bez powodu. Powiem szczerze że zastanawiam się nad kupnem tego odstraszacza bo znów mam wrażenie że coś się kreci koło klatek!!!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Stycznia 28, 2014, 11:14:17 »

Odpowiem Ci tak - nie mam zaufania do takich rzeczy. Jak ktoś chce odstraszyć myszy na polu, myślę, że będzie to działać. Ale nie wstawiałbym czegoś takiego do hodowli. Nie są do końca zbadane działania ultra i infra dźwięków na organizm człowieka, ptaków itp. Sprzedawca mówi, że jest to zupełnie bezpieczne, bo to sprzedaje. Telefony komórkowe też są zupełnie bezpieczne, a jednak nie są.
Będąc na Twoim miejscu pomyślałbym nad siatką.

Poza tym piszesz w pierwszym poście - że masz zamiar wystawić klatki do ogrodu na wiosnę, w ostatnim piszesz, że coś się kręci obok klatek. U Ciebie już wiosna?

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Stycznia 28, 2014, 11:32:16 »

teraz są w piwnicy- a że miałem już do czynienia ze szczurami wiec mam trochę obaw. tym bardziej że trutka zaczęła znikać. Dzięki za reakcje. Widać muszę powalczyć z jakimś konkretnym zabezpieczeniem.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Stycznia 28, 2014, 11:55:09 »

No to rzeczywiście masz problem.
Stety lub niestety - zabezpieczenie hodowli to poważny temat. Czytałem już, nawet nie wiem czy nie na Wortalu o pięknej wolierze, która nie miała podmurówki i w nocy kuna lis czy ktoś inny przekopał się pod ziemią i wybił stado.
Jak masz szczury - sprawdź wszystkie ściany, wymień drzwi albo przynajmniej napraw. Nawet jak szczur nie zabije ptaków to roznosi choroby, które zrobią to za niego. Tutaj niestety nie ma innych możliwości - hodowlę trzeba porządnie zabezpieczyć.
Wielu hodowców wstawia nawet siatki w oknach żeby komary nie wlatywały. Wydawało mi się to przesadą, aż do ostatniego lata, kiedy kanarki - nie wiedzieć czemu - w nocy co chwilę się budziły i wierciły, a były ze mną w pokoju. Po włączeniu pułapki UV - zrobiła się pełna momentalnie, a kanarki odtąd spały spokojnie. Nawet nie wiedziałem, że były komary w pokoju - wszystkie "zajęły" się kanarkami. W tym roku mam obowiązkowo siatkę w oknie i pułapkę UV.

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Stycznia 28, 2014, 12:16:07 »

hhmmmmm..... zacznę od kun i szczurów bo chyba piją więcej krwi od komarów  Duy umiech 

A tak na poważnie to mam duży dylemat jak to ogarnąć. Myślę o budowie podwieszonej woliery/regału z siatką tylko od frontu (otwierana do góry w całości)- i umieszczenie w niej wszystkich klatek regałowych. Zamykałbym siatkę na noc i spał spokojniej. czekam na sugestie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Stycznia 28, 2014, 12:38:33 »

Pamiętaj, że do woliery zewnętrznej musisz mieć wejście i takie zamknięcie, żebyś mógł zamknąć się w środku i zrobić coś przy ptakach. Któryś zawsze ucieknie, a w ogrodzie go nie złapiesz.
Luźny pomysł:
Jak masz tył zabezpieczony to doczep do niego dwie ściany po bokach, szerokie (głębokie) tak, żebyś spokojnie wszedł do środka.
Przód podziel na 2 - część stała i drzwi, jakiekolwiek. Boki możesz zrobić nawet z płyty OSB, lakierowane / malowane wytrzymają 2-3 lata, przód - listwy + siatka. Nie będzie to drogie, a zawsze lepsze niż nic.
Masz zdjęcie tego miejsca? To wstaw je.

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Stycznia 28, 2014, 01:23:03 »

masz racje - planuje budowę woliery zewnętrznej o konstrukcji zbliżonej do opisanej przez Ciebie. Ale moja wcześniejsza myśl ma na celu zabezpieczenie klatek segmentowych (z standardowymi frontami), tak by ptaki mogły w nich pozostać i bezpiecznie przebywać zarówno w piwnicy jak i na wiosnę w ogrodzie. Pozostały by w istniejących klatkach a były by zabezpieczone/obudowane taką wiszącą niby-wolierą zamykaną tylko na noc. Wiem, że ciężko to wytłumaczyć bez jakiegoś zdjęcia, ale jak się zdecyduje na takie rozwiązanie to na pewno je zamieszczę.

piktus
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #12 : Stycznia 29, 2014, 05:46:28 »

Mam wolierę na działce leśnej.Przeciwko kunom zastosowałem specjalny odstraszacz.Emituje on
dźwięki o bardzo wysokiej częstotliwości,niesłyszalne dla człowieka. Z kotami też sobie poradziłem.
Kupiłem czujnik ruchu z leflektorem i problem z kotem się skończyl.Zainstalwałem go w wolierze,
ustawiłem na nocne działani i gdy tylko rabuś podejdzie dostaje snopem światla po oczach i już go
nie ma.Od czasu zainstalowania tych urządzeń spokojnie przesypiam całe noce.

ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Stycznia 30, 2014, 12:33:41 »

Mam wolierę na działce leśnej.Przeciwko kunom zastosowałem specjalny odstraszacz.Emituje on
dźwięki o bardzo wysokiej częstotliwości,niesłyszalne dla człowieka.

napisz coś więcej o tym odstraszaczu. Działa na okrągło czy tylko okresowo ? Ptaki na niego jakoś reagują - po włączeniu ? albo po dłuższym użytkowaniu ? jakieś dziwne nowe zachowania u ptaków -brak apetytu, apatia itd. Może jakiś link co to za konkretny model i jaka cena...

piktus
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #14 : Stycznia 30, 2014, 03:11:15 »

Odstraszacz na kuny kupiłem w sklepie internetowym.Niestety nie pamiętam już adresu ale jak poszukasz w necie to znajdziesz.W wolierze mam zainstalowane gniazdko prądowe i w to gniazdko wkładam zasilacz. Niebieska dioda migając informuje nas,że zasilacz działa.Ja włączam go tylko na noc.
Jeśli chodzi o skutki uboczne-żadne.Ptaki normalnie jedzą i się rozmnażają.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!