Yotan wysłałam Ci taką wiadomość na pw ale nie dostałam odpowiedzi więc pisze tu.
Przepraszam - nie wiem, dlaczego nie odpowiedziałem. Ale ponieważ byłem pewien, że widziałem już te zdjęcia i treść wydała mi się znajoma, to szukałem na innych forach. Nie wpadłem na to, żeby szukać w prywatnych wiadomościach

Najlepsza rada, jaką mogę dać: idź do weterynarza.
P.S.: Jeśli ptak ma wyłysiały kuper (i zapewne zmieniony kał), to mimo ujemnego badania na pasożyty podałbym jakiś lek przeciwrobaczy - kiedyś był Systamex (wg mnie najlepszy), teraz nie wiem, może Levamizol? Albo chociaż iwermektynę do kąpieli - ale wcześniej odseparowałbym ptaka. No i potraktowałbym ją toltrazurylem, inne ptaki również.
Co do porad
BreederGouldy - nie podawałbym nic poza suchym ziarnem. Mieszanka jajeczna (każda, robiona i gotowa), robaki owoce czy zielenina mogą zaszkodzić. Tak samo odradzam podawanie glukozy do wody. Witamin też nie polecam, chyba że po wyleczeniu.
Jeśli chodzi o samo łysienie, to niedobór jodu jest jedną z głównych przyczyn. Ale u mnie wystąpił w zeszłym roku też ten problem, wyłysiało mi kilka ptaków, zarówno samic, jak i samców. Jod, witamina D i A nie pomagały. Kąpiele w iwermektynie też nie. Pomogła terapia lekami przeciwgrzybiczymi - poszukaj dobrze na wortalu to znajdziesz sposób leczenia.