Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: problemy z amadyną wspaniałą  (Przeczytany 8342 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« : Stycznia 23, 2014, 11:50:31 »

Od dłuższego czasu mam problem ze swoją samicą. Po lęgach zaczęła robić duże kupy, brudziły jej pióra więc ona ciągle je czyściła i skubała aż wszystkie sobie powyrywała. Lęgi były we wrześniu, a ona nadal robi duże kupy i ma łysy kuper. Zaniosłam jej kał do weterynarza, zbadał go pod kątem pasożytów, ale badanie nic nie wykazało (może powinnam go powtórzyć jakoś nie daje mi to spokoju?). Samica często opuszcza skrzydła poniżej linii ogona jakby była osłabiona. Na domiar złego jakieś 2 tyg temu wyłysiała jej głowa i samiec też stracił pióra na karku. Czytałam o  łysieniu amadyn i jako główną przyczynę podaje się niedobór jodu, a ja podawałam im  od czasu do czasu płyn lugola do wody(może i tak mają niedobór?). Teraz podaje go codziennie 1 kropla na 0,5 litra wody(jak długo powinnam im go podawać?). Wcześniej nie podawałam żadnych sztucznych preparatów teraz podaje: mikroelementy, multiwitaminę i biotynę, ponieważ  słabo jedzą warzywa i owoce. Wyczytałam też, że grzybica może być powodem łysienia amadyn, jakie preparaty stosuje się w takim wypadku? Mam jeszcze jedno podejrzenie co do ich łysienia, kiedy kupiłam je od hodowcy poradził mi dopuścić je do lęgów bo 'odpoczywają już 3 miesiące', poczekałam jeszcze miesiąc żeby je przygotować i puściłam  na 1 lęg. Czy możliwe, że mają teraz zaburzenia hormonalne przez brak odpowiedniej przerwy między lęgami i problem z kupami samicy wynika z tego, że prawdopodobnie była mocno eksploatowana przez poprzedniego hodowce?
Załączam zdjęcia samicy:

Jak widać wygląda fatalnie, nie wiem jak powinnam z nią postępować. Proszę o rady

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2014, 12:52:33 »

Déjà vu Co?

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2014, 09:28:38 »

Yotan wysłałam Ci taką wiadomość na pw ale nie dostałam odpowiedzi więc pisze tu.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 24, 2014, 01:08:30 »

Jeżeli weterynarz nie stwierdził nic w badaniu kału a ptak ma problemy z łysieniem i przemianą materii trzeba podejść do tego dość konkretnie. Ptaka odseparuj na osobną klatkę od innych. Do jedzenia ziarno, mieszanka i to bogata DeliNature 84 bo jest jeszcze 56 uboższa ale tej bym nie dawał i co drugi dzień łyżeczkę mieszanki jajecznej dla egzotyki podanej w formie wilgotnej ale sypkiej bez żadnych dodatków by ptak był odpowiednio dożywiony a jego organizm miał z czego czerpać budulec na pióra. Do picia zgodnie z instrukcją z opakowania Muta-Vit rozrobiony w herbatce z lipy, krwawnika i dziurawca, ostudzonej i lekko osłodzonej miodem, żadnej jodyny w formie płynu lugola, biotynę też możesz odstawić bo sam Muta-vit ma w swoim składzie odpowiednią dawkę biotyny i jodyny również. Nad klatkę z jednej ze stron dał bym lampkę nawet zwykłą żarówkę 40W by ptak mógł się dogrzać. Jak się przepierzy wyciszył bym samicę ograniczając pokarm do samej mieszanki ziarn i czystej wody do picia a do lęgów puścił dopiero w listopadzie jeśli dojdzie do siebie a powinna do tego czasu. Przed lęgami ptaki też należy przynajmniej trzy do czterech tygodni przygotowywać jak to zrobiłaś , kwestia tylko jak te ptaki przygotowywałaś. To że robi duże kupy świadczy o niewyregulowanym układzie pokarmowym ptaka w którym normalne procesy przemiany bakterii i cała mikroflora zostają zaburzone w okresie wysiadywania  Mrugnicie

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 24, 2014, 03:22:45 »

Dziękuje za odpowiedź, akurat kupiłam niedawno 3 kilo deli nature 84, wcześniej karmiłam versele laga presitge na zmianę z prestige premium. Mieszankę jajeczną mam z Deli i z CeDe  nie wiem która lepsza? Mam jeszcze insekt patee i fruit patee podawać jej to razem z jajeczną? Gdzie kupię takie herbatki, w aptece powinnam je znaleźć? Oprócz tych herbatek z Muta-vit podawać też wodę bez dodatków? Co zrobić z samcem, który ma łysawy kark, dać go razem z samicą i potraktować taką samą kuracją?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #5 : Stycznia 24, 2014, 03:32:59 »

Mieszankę jajeczną mam z Deli i z CeDe  nie wiem która lepsza?
Deli

Mam jeszcze insekt patee i fruit patee podawać jej to razem z jajeczną?
nie tego bym nie podawał by zbytnio nie urozmaicać mieszanki bo musisz pamiętać że wysokobiałkowy pokarm a jednocześnie proteinowy jakim jest karma insektowa czy ta z dodatkiem owoców nie spowoduje wyregulowania pracy układu trawiennego ptaka a będzie działała stymulacyjnie jak przed lęgami.

Gdzie kupię takie herbatki, w aptece powinnam je znaleźć?
Myślę że bez problemu.

Oprócz tych herbatek z Muta-vit podawać też wodę bez dodatków?
Przez pierwszy tydzień nie, później można stopniowo w miarę poprawy wielkości i konsystencji kału zastępować herbatkę wodą ale stopniowo zmniejszając ilość herbatki w poidle a zwiększając wody + dodatek Muta-Vitu do tego.

Co zrobić z samcem, który ma łysawy kark, dać go razem z samicą i potraktować taką samą kuracją?
Możesz potraktować ta sama kuracją ale samce od samic poza okresem lęgowym powinny być oddzielnie całkiem. Samce w jednej klatce, samice w drugiej.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Stycznia 24, 2014, 03:37:40 »

Co do samej mieszanki jajecznej to przy pierzeniu czy właśnie takich dolegliwościach lepsza będzie Deli ale już na przygotowaniu do lęgów ptaków z Orluxa Eggfood Tropical Finches.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2014, 09:52:28 »

Yotan wysłałam Ci taką wiadomość na pw ale nie dostałam odpowiedzi więc pisze tu.
Przepraszam - nie wiem, dlaczego nie odpowiedziałem. Ale ponieważ byłem pewien, że widziałem już te zdjęcia i treść wydała mi się znajoma, to szukałem na innych forach. Nie wpadłem na to, żeby szukać w prywatnych wiadomościach  Chichot
Najlepsza rada, jaką mogę dać: idź do weterynarza.
P.S.: Jeśli ptak ma wyłysiały kuper (i zapewne zmieniony kał), to mimo ujemnego badania na pasożyty podałbym jakiś lek przeciwrobaczy - kiedyś był Systamex (wg mnie najlepszy), teraz nie wiem, może Levamizol? Albo chociaż iwermektynę do kąpieli - ale wcześniej odseparowałbym ptaka. No i potraktowałbym ją toltrazurylem, inne ptaki również.
Co do porad BreederGouldy - nie podawałbym nic poza suchym ziarnem. Mieszanka jajeczna (każda, robiona i gotowa), robaki owoce czy zielenina mogą zaszkodzić. Tak samo odradzam podawanie glukozy do wody. Witamin też nie polecam, chyba że po wyleczeniu.
Jeśli chodzi o samo łysienie, to niedobór jodu jest jedną z głównych przyczyn. Ale u mnie wystąpił w zeszłym roku też ten problem, wyłysiało mi kilka ptaków, zarówno samic, jak i samców. Jod, witamina D i A nie pomagały. Kąpiele w iwermektynie też nie. Pomogła terapia lekami przeciwgrzybiczymi - poszukaj dobrze na wortalu to znajdziesz sposób leczenia.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #8 : Stycznia 26, 2014, 10:10:17 »

Mieszanka jajeczna (każda, robiona i gotowa), robaki owoce czy zielenina mogą zaszkodzić.
Z samego ziarna ptak nie będzie miał w organiźmie na tyle cennych składników by odbudować braki w upierzeniu. Gotowa sama mieszanka jajeczna moim zdaniem nie zaszkodzi ale sama bez dodatków i co drugi dzień podana w umiarkowanej ilości jak pisałem.
Witamin też nie polecam, chyba że po wyleczeniu.
Muta-Vit to nie same witaminy ale cały zespół składników wspomagających pierzenie i to właśnie bym podawał.

Jeśli dwutygodniowa kuracja taka nie przyniesie w skutkach widocznego odrostu piór a powinna i powinny pokazać się knypy piór po 14 dniach zmiany żywienia i pojenia z dodatkami o jakich napisałem wtedy dopiero sięgnął bym po inne środki. Zawsze staram się unikać podawania leków gdyż dla mnie są one ostatecznością.

Każdy ma oczywiście prawo do własnego zdania a co zrobi pytający już nie mamy na to wpływu. Oczywiście oranżada zrobi jak uważa, poda lub nie.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Stycznia 26, 2014, 08:16:42 »

Wg mnie oprócz zaburzeń pierzenia jest jeszcze problem z, ogólnie mówiąc, wnętrznościami. Jedno może wynikać z drugiego.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #10 : Stycznia 26, 2014, 09:18:29 »

To że robi duże kupy świadczy o niewyregulowanym układzie pokarmowym ptaka w którym normalne procesy przemiany bakterii i cała mikroflora zostają zaburzone w okresie wysiadywania

Wg mnie oprócz zaburzeń pierzenia jest jeszcze problem z, ogólnie mówiąc, wnętrznościami. Jedno może wynikać z drugiego.
Zgadza się pisałem o tym wcześniej choć inaczej ująłem. Samo łysienie owszem jak najbardziej może wynikać z nieprawidłowej pracy układu pokarmowego, może być również jak napisałeś spowodowane to zagrzybieniem układu trawiennego a poprzez to nie działa on właściwie. Z samym leczeniem lekami wstrzymałbym się jednak do momentu gdy okaże się że zastosowanie innych metod nie poskutkuje, chyba że oranżada da jeszcze kał do badania pod kątem grzybów i wynik będzie pozytywny, trzeba wtedy podać leki. Amadyny jak oboje wiemy układ trawienny mają dość delikatny, wrażliwy nawet na zmianę żywienia, gdy ptaka kupujemy z hodowli i zmieniamy mu całkowicie dietę na taką jaką stosujemy u swoich ptaków. Dlatego ja zawsze dopytuję hodowce od jakiego nabywam ptaka o samo żywienie kupowanego ptaka a potem stopniowo przestawiam u siebie na karmę jaką podaję innym swoim ptakom.  Mrugnicie

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Stycznia 27, 2014, 07:46:54 »

Potraktuje ją kuracją BreederGouldy i zrobię ponownie badanie kału jeszcze raz pod kątem pasożytów i dodatkowo na grzyby. Jak coś wyjdzie w badaniu to wezmę ją do sosnowca do weterynarza żeby przepisał odpowiednie leki. Dziękuje panowie za rady Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!