Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: AMADYNA  (Przeczytany 6660 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« : Stycznia 24, 2014, 08:37:20 »

Czytalem kilka postow od hodowcow ktorzy maja amadyny i zauwazylem ze hoduja je bez ptakow pomocniczych do legow. Chociaz o tej hodowli wiem bardzo malo ale jestem zdumiony.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2014, 09:45:26 »

Czytalem kilka postow od hodowcow ktorzy maja amadyny i zauwazylem ze hoduja je bez ptakow pomocniczych do legow. Chociaz o tej hodowli wiem bardzo malo ale jestem zdumiony.
Bo żadne ptaki pomocnicze nie są potrzebne tylko do hodowli trzeba nabyć młode amadyny wychowane przez amadyny i mające instynkt wychowawczy bo amadyny wychowane przez mewki nie potrafią później wychowywać swoich młodych i każdy hodowca który podkłada jaja amadyn pod mewki powinien mieć dożywotni zakaz hodowli amadyn i dostać taką grzywnę by cała jego hodowla po sprzedaniu nie pokryła tych kosztów. To nic innego jak zaśmiecanie rynku ptakami niezdolnymi do dalszej reprodukcji.  Zo Mrugnicie

pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169

« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2014, 10:16:48 »

Bo żadne ptaki pomocnicze nie są potrzebne tylko do hodowli trzeba nabyć młode amadyny wychowane przez amadyny i mające instynkt wychowawczy bo amadyny wychowane przez mewki nie potrafią później wychowywać swoich młodych i każdy hodowca który podkłada jaja amadyn pod mewki powinien mieć dożywotni zakaz hodowli amadyn i dostać taką grzywnę by cała jego hodowla po sprzedaniu nie pokryła tych kosztów. To nic innego jak zaśmiecanie rynku ptakami niezdolnymi do dalszej reprodukcji.  Zo Mrugnicie

mocne słowa popieram .

kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2014, 05:59:02 »

MOCNe  SLOWA...a Koledzy slyszeli o ,,UROKU DROBNEJ  EGZOTYKI,, ? zakladajac,ze  kupillem  od Breeder Goulda  pare guldow  i  ta  para  nie  siedzi  na  jajkach  lub  wyrzuca  mlode  z  budki  co  mam  w  tedy  myslec ?  PYTANIE  CZYSTO TEORETYCZNE

alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #4 : Stycznia 25, 2014, 06:52:20 »

Uzbroić się w cierpliwość, szukać rozwiązania, przeparować ptaki, a nie iść na łatwiznę z mamkami. Hodowla ptaków uczy pokory, jeżeli szukasz szybkiej kasy to zmień hobby.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2014, 07:05:07 »

kanar_54 odpowiem Ci w bardzo prosty sposób - jeśli kupisz u mnie parę amadyn i będą ci wywalały jaja albo nie siądą na nich pomimo iż ptaki są: dobrane, sparowane i odpowiednio przygotowane do lęgów oraz mają zapewnione właściwe do lęgów warunki to dam ci kolejną parę za darmo.

Nie ma takiej opcji by amadyny wspaniałe wychowane przez amadyny -, gdy się dobiorą, sparują (podstawa idealnego parowania jest taka by ptaki wcześniej nigdy się nie widziały w przypadku oczywiście ptaków młodych jakie nie miały lęgów a najlepiej dobierają się same, bo z starymi dobranymi jakie miały udane lęgi wiadomo problemów nie ma), będą prawidłowo przygotowane na te lęgi i zapewnisz im warunki jakich wymagają - byś nie uzyskał po takiej parze młodych i to wyhodowanych bez pomocy mewek, których u mnie nie ma i nigdy nie będzie jako mamek. Czasami jak ptakom coś nie odpowiada mogą się tak zachowywać i to ty jako hodowca powinieneś wiedzieć i widzieć że coś jest nie tak i jak napisał alex24 czasami wystarczy przeparować i jest wszystko ok a czasami trzeba wyeliminować inna przyczynę niepowodzenia w rozmnażaniu tych ptaków. To ptaki dla cierpliwych i dążących do zapewnienia im jak najlepszych warunków zarówno jeśli chodzi o klatki jak i o żywienie a do tego potrzeba jest wiedza. Nie każdemu będą się one z powodzeniem i bez problemów rozmnażały bo każdy by chciał mieć już , natychmiast a najlepiej dużo by można sprzedać, tak właśnie postępują ci co chcą na tych ptakach zarobić, podkładają pod mewki jaja amadyn a para lęgowa kładzie kolejne jaja - byle sztuka do przodu była. Nie ważne że ktokolwiek kupi takie ptaki z pod mewek w 99,9% nie uzyska po nich potomstwa i doszukuje się potem nie wiadomo czego. Druga sprawa to szczerość i reputacja której ja nie zamierzam sobie zepsuć a oszukać kogoś bym nie potrafił. Mrugnicie

kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Stycznia 25, 2014, 07:39:50 »

dzieki  za  wyczerpujaca  odpowiedz,ale... amadyny hoduje  juz  dosc  dlugo,a  mimo  to  zdarza  sie  u  mnie  takie  postepowaie  ptakow  jakie  przedstawilem  wczesniej.UWAZAM ze  na  to  recety  niema...a TY  przepraszam Breeder Goulda  nie  dawaj  glowy  za  swe  ptaki  bo czasami  skutki  sa  oplakane  i  NIEzdazysz  wyhodowac  tyle ptakow,zeby zrekonpensowac  KOWALSKIEGO...

CarIvan
Go
« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2014, 08:32:35 »

ale... amadyny hoduje  juz  dosc  dlugo,a  mimo  to  zdarza  sie  u  mnie  takie  postepowaie  ptakow  jakie  przedstawilem  wczesniej.
tyle że takie zachowanie musi być czymś spowodowane, najczęściej jest to przyczyna złego doboru pary, błędów żywieniowych lub warunków a czasami najzwyklejszego zestresowania się, choćby chwilowego ptaków, które też ma zawsze w czymś swoje podłoże. Jak pisałem jeśli wszystko zapewnisz w 99,9% idealnie a para dobierze się sama nie ma mowy o takich niepowodzeniach. Ja u siebie takich problemów nie miałem, robię jednak wszystko co możliwe by hodować te ptaki w takich standardach zarówno wielkościowych jak i zdrowotnych bym mógł poszczycić się ptakami jakie obecnie sprowadzamy z Węgier czy Holandii do reprodukcji bo wśród krajowych nie ma za bardzo z czego wybrać a jak trafią się ptaki warte zakupu są to jednostki i często mutacje jakie nas nie interesują. Ja kupił bym chętnie samca - czystego standarda, fioletowopierśnego, czarnogłowego, lub dwufaktorowego, żółtogłowego z żółtą końcówką dzioba, szpalta na niebieskie, białopierśnego - tyle że w Polsce nikt takich nie posiada i trzeba szukać u zagranicznych hodowców.  Mrugnicie

kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Stycznia 25, 2014, 08:42:25 »

PRZEPRASZAM  smiech  na  sali  reszte  jutro  WOLNA  SOBOTA  JEST...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Stycznia 25, 2014, 09:29:46 »

Ja kupił bym chętnie samca - czystego standarda, fioletowopierśnego, czarnogłowego,
U mnie takiego dostaniesz, nie musisz jechać za granicę, no chyba że za granicę powiatu, ewentualnie województwa. Mrugnicie

kanar_54: dostałem kiedyś od kolegi z Niemiec pięknego, dużego samca amadyńca, z pięknymi, długimi i miękkimi piórami. Za ch...ę nie mogłem go rozmnożyć - z żadną samicą nawet nie próbował iść na lęgi mimo wszelkich i usilnych starań. Po dwóch sezonach zniechęcony oddałem go teściowej. Ponieważ był to najpiękniejszy samiec w mojej hodowli dostał najpiękniejszą samicę. No i w kolejnym roku szok: ptaki przystąpiły do lęgów! Pierwszy lęg: puste jaja. Drugi lęg: wyniesione młode - a więc już lepiej. Trzeci lęg: zabrałem część jaj i podłożyłem pod inną parę amadyńców (żółtych, żeby wiedzieć, które młode są po tej parze) - odchowały się piękne i duże ptaki. W gnieździe ptakom teściowej zostawiłem jedno jajo oryginalne i podłożyłem 3 jajka puste, stare. Z tego jajka wykluł się młody i został wyprowadzony przez rodziców.
I teraz pytanie: gdzie zrobiłem błąd? W czym tkwi tajemnica rozmnożenia tej pary? W 2013 roku ptaki wyprowadziły kolejne młode. W 2014 spodziewam się kolejnych. Mrugnicie

kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Stycznia 25, 2014, 09:44:56 »

ODPOWIEDZ  dalem  wczesniej...loteria  cus  alla LOTTO

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Stycznia 25, 2014, 09:53:52 »

To piekne ze tak duzo hodowcow przeprowadza legi zgodnie z prawami instynktu.ja znam kilku hodowcow ale u nich to rarytas.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #12 : Stycznia 25, 2014, 09:59:30 »

Mrugnicie Duy umiech
...Po dwóch sezonach zniechęcony oddałem go teściowej...
...I teraz pytanie: gdzie zrobiłem błąd?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #13 : Stycznia 25, 2014, 10:03:17 »

Może to właśnie jest przyczyna, z jakiej w Polsce nie ma takich ptaków, jak na Zachodzie. Większość ptaków z Zachodu to ptaki spod mewek, a u nas ambitni hodowcy próbują te ptaki rozmnażać naturalnie. Co?

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2014, 10:06:31 »

Napewno to jest 1 z powodow kiedy nasi mecza sie podczas legow zagraniczniaki ciagna mlode jak leci Duy umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!