RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« : Stycznia 24, 2014, 08:37:20 » |
|
Czytalem kilka postow od hodowcow ktorzy maja amadyny i zauwazylem ze hoduja je bez ptakow pomocniczych do legow. Chociaz o tej hodowli wiem bardzo malo ale jestem zdumiony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2014, 09:45:26 » |
|
Czytalem kilka postow od hodowcow ktorzy maja amadyny i zauwazylem ze hoduja je bez ptakow pomocniczych do legow. Chociaz o tej hodowli wiem bardzo malo ale jestem zdumiony.
Bo żadne ptaki pomocnicze nie są potrzebne tylko do hodowli trzeba nabyć młode amadyny wychowane przez amadyny i mające instynkt wychowawczy bo amadyny wychowane przez mewki nie potrafią później wychowywać swoich młodych i każdy hodowca który podkłada jaja amadyn pod mewki powinien mieć dożywotni zakaz hodowli amadyn i dostać taką grzywnę by cała jego hodowla po sprzedaniu nie pokryła tych kosztów. To nic innego jak zaśmiecanie rynku ptakami niezdolnymi do dalszej reprodukcji. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2014, 10:16:48 » |
|
Bo żadne ptaki pomocnicze nie są potrzebne tylko do hodowli trzeba nabyć młode amadyny wychowane przez amadyny i mające instynkt wychowawczy bo amadyny wychowane przez mewki nie potrafią później wychowywać swoich młodych i każdy hodowca który podkłada jaja amadyn pod mewki powinien mieć dożywotni zakaz hodowli amadyn i dostać taką grzywnę by cała jego hodowla po sprzedaniu nie pokryła tych kosztów. To nic innego jak zaśmiecanie rynku ptakami niezdolnymi do dalszej reprodukcji.  mocne słowa popieram .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 8
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2014, 05:59:02 » |
|
MOCNe SLOWA...a Koledzy slyszeli o ,,UROKU DROBNEJ EGZOTYKI,, ? zakladajac,ze kupillem od Breeder Goulda pare guldow i ta para nie siedzi na jajkach lub wyrzuca mlode z budki co mam w tedy myslec ? PYTANIE CZYSTO TEORETYCZNE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 62
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 25, 2014, 06:52:20 » |
|
Uzbroić się w cierpliwość, szukać rozwiązania, przeparować ptaki, a nie iść na łatwiznę z mamkami. Hodowla ptaków uczy pokory, jeżeli szukasz szybkiej kasy to zmień hobby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2014, 07:05:07 » |
|
kanar_54 odpowiem Ci w bardzo prosty sposób - jeśli kupisz u mnie parę amadyn i będą ci wywalały jaja albo nie siądą na nich pomimo iż ptaki są: dobrane, sparowane i odpowiednio przygotowane do lęgów oraz mają zapewnione właściwe do lęgów warunki to dam ci kolejną parę za darmo. Nie ma takiej opcji by amadyny wspaniałe wychowane przez amadyny -, gdy się dobiorą, sparują (podstawa idealnego parowania jest taka by ptaki wcześniej nigdy się nie widziały w przypadku oczywiście ptaków młodych jakie nie miały lęgów a najlepiej dobierają się same, bo z starymi dobranymi jakie miały udane lęgi wiadomo problemów nie ma), będą prawidłowo przygotowane na te lęgi i zapewnisz im warunki jakich wymagają - byś nie uzyskał po takiej parze młodych i to wyhodowanych bez pomocy mewek, których u mnie nie ma i nigdy nie będzie jako mamek. Czasami jak ptakom coś nie odpowiada mogą się tak zachowywać i to ty jako hodowca powinieneś wiedzieć i widzieć że coś jest nie tak i jak napisał alex24 czasami wystarczy przeparować i jest wszystko ok a czasami trzeba wyeliminować inna przyczynę niepowodzenia w rozmnażaniu tych ptaków. To ptaki dla cierpliwych i dążących do zapewnienia im jak najlepszych warunków zarówno jeśli chodzi o klatki jak i o żywienie a do tego potrzeba jest wiedza. Nie każdemu będą się one z powodzeniem i bez problemów rozmnażały bo każdy by chciał mieć już , natychmiast a najlepiej dużo by można sprzedać, tak właśnie postępują ci co chcą na tych ptakach zarobić, podkładają pod mewki jaja amadyn a para lęgowa kładzie kolejne jaja - byle sztuka do przodu była. Nie ważne że ktokolwiek kupi takie ptaki z pod mewek w 99,9% nie uzyska po nich potomstwa i doszukuje się potem nie wiadomo czego. Druga sprawa to szczerość i reputacja której ja nie zamierzam sobie zepsuć a oszukać kogoś bym nie potrafił. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 25, 2014, 07:39:50 » |
|
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,ale... amadyny hoduje juz dosc dlugo,a mimo to zdarza sie u mnie takie postepowaie ptakow jakie przedstawilem wczesniej.UWAZAM ze na to recety niema...a TY przepraszam Breeder Goulda nie dawaj glowy za swe ptaki bo czasami skutki sa oplakane i NIEzdazysz wyhodowac tyle ptakow,zeby zrekonpensowac KOWALSKIEGO...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2014, 08:32:35 » |
|
ale... amadyny hoduje juz dosc dlugo,a mimo to zdarza sie u mnie takie postepowaie ptakow jakie przedstawilem wczesniej. tyle że takie zachowanie musi być czymś spowodowane, najczęściej jest to przyczyna złego doboru pary, błędów żywieniowych lub warunków a czasami najzwyklejszego zestresowania się, choćby chwilowego ptaków, które też ma zawsze w czymś swoje podłoże. Jak pisałem jeśli wszystko zapewnisz w 99,9% idealnie a para dobierze się sama nie ma mowy o takich niepowodzeniach. Ja u siebie takich problemów nie miałem, robię jednak wszystko co możliwe by hodować te ptaki w takich standardach zarówno wielkościowych jak i zdrowotnych bym mógł poszczycić się ptakami jakie obecnie sprowadzamy z Węgier czy Holandii do reprodukcji bo wśród krajowych nie ma za bardzo z czego wybrać a jak trafią się ptaki warte zakupu są to jednostki i często mutacje jakie nas nie interesują. Ja kupił bym chętnie samca - czystego standarda, fioletowopierśnego, czarnogłowego, lub dwufaktorowego, żółtogłowego z żółtą końcówką dzioba, szpalta na niebieskie, białopierśnego - tyle że w Polsce nikt takich nie posiada i trzeba szukać u zagranicznych hodowców. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 25, 2014, 08:42:25 » |
|
PRZEPRASZAM smiech na sali reszte jutro WOLNA SOBOTA JEST...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 25, 2014, 09:29:46 » |
|
Ja kupił bym chętnie samca - czystego standarda, fioletowopierśnego, czarnogłowego, U mnie takiego dostaniesz, nie musisz jechać za granicę, no chyba że za granicę powiatu, ewentualnie województwa. kanar_54: dostałem kiedyś od kolegi z Niemiec pięknego, dużego samca amadyńca, z pięknymi, długimi i miękkimi piórami. Za ch...ę nie mogłem go rozmnożyć - z żadną samicą nawet nie próbował iść na lęgi mimo wszelkich i usilnych starań. Po dwóch sezonach zniechęcony oddałem go teściowej. Ponieważ był to najpiękniejszy samiec w mojej hodowli dostał najpiękniejszą samicę. No i w kolejnym roku szok: ptaki przystąpiły do lęgów! Pierwszy lęg: puste jaja. Drugi lęg: wyniesione młode - a więc już lepiej. Trzeci lęg: zabrałem część jaj i podłożyłem pod inną parę amadyńców (żółtych, żeby wiedzieć, które młode są po tej parze) - odchowały się piękne i duże ptaki. W gnieździe ptakom teściowej zostawiłem jedno jajo oryginalne i podłożyłem 3 jajka puste, stare. Z tego jajka wykluł się młody i został wyprowadzony przez rodziców. I teraz pytanie: gdzie zrobiłem błąd? W czym tkwi tajemnica rozmnożenia tej pary? W 2013 roku ptaki wyprowadziły kolejne młode. W 2014 spodziewam się kolejnych. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanar_54
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 25, 2014, 09:44:56 » |
|
ODPOWIEDZ dalem wczesniej...loteria cus alla LOTTO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 25, 2014, 09:53:52 » |
|
To piekne ze tak duzo hodowcow przeprowadza legi zgodnie z prawami instynktu.ja znam kilku hodowcow ale u nich to rarytas.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 25, 2014, 09:59:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 25, 2014, 10:03:17 » |
|
Może to właśnie jest przyczyna, z jakiej w Polsce nie ma takich ptaków, jak na Zachodzie. Większość ptaków z Zachodu to ptaki spod mewek, a u nas ambitni hodowcy próbują te ptaki rozmnażać naturalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2014, 10:06:31 » |
|
Napewno to jest 1 z powodow kiedy nasi mecza sie podczas legow zagraniczniaki ciagna mlode jak leci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|