Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Legi 2014- duzy problem na samym poczatku legow  (Przeczytany 3314 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« : Marca 14, 2014, 06:16:06 »

Witam koledzy,
jak wam sie zaczynaja legi w tym roku i jakie macie rokowania? u mnie nie ciekawie to wszystko wyglada... pary sie ladnie dobraly wszystko bylo wiec cudownie az do pewnego momentu...co najgorsze u 3 par kanarkow 1 czyzykow  i parze kanarka z czyzykiem stalo sie zupelnie to samo... ptaki padaly w jajkach tuz przed wykluciem od 1 do 2 dni  a jak juz sie wykluly ( w sumie od wszystkich ptakow 4 mlode) to padly  2 w 5 dniu a 2 pozostale w dniu 11- 13 dniu  i zeby bylo jeszcze ciekawiej wszystkie ptaki byly z roznych gniazd.  Pierwsze poje podejscie w tym roku zakonczylo sie tak duza porazka ze niestety stracilem juz duzo zapalu i nadzieji na reszte sezonu.
Czy wie ktos dlaczego sie tak moglo stac co bylo przyczyna tej tragedi? No i jak zapobiec powtorce? pierwszy raz mi sie takie cos przytrafilo i nie wiem co zrobic zeby to sie nie powtorzylo  w kolejnym legu ,ptaki juz niedlugo beda sie szykowac do kolejnego legu a ja niewiem co zrobic zeby tej tragedi zapobiec.  Troche chaotycznie mi  to wszystko wyszlo ale wybaczcie mi jesli cos jest nie zrozumiale to prosze pisac, lepiej sie okresle o co mi chodzi.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 14, 2014, 07:01:39 »

Od razu stawiałbym na:
- pokarm
- wodę
- warunki

opisz co i jak.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Marca 14, 2014, 07:33:34 »

Ja bym stawiał na leki albo chemię - dawałeś coś rodzicom przed lęgami?
Ostatnio w Niemiec przywiozłem kilkanaście ptaków, po podaniu leków na robaki u wszystkich zauważyłem silne osłabienie, niektóre padły. Ptaki z różnych źródeł, wykluczam więc, że wszystkie miały masywną robaczycę, która mogłaby spowodować zatkanie przewodu pokarmowego martwymi pasożytami. Wniosek: ich wątroby to wraki. Nawet leki potencjalnie nie szkodzące w zalecanych dawkach powodują nadwyrężenie wątroby. Po podaniu preparatów hepatoprotekcyjnych (mądre słowo Mrugnicie) dolegliwości u większości ptaków ustąpiły. U tej większości, która przeżyła...

sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« Odpowiedz #3 : Marca 19, 2014, 10:52:39 »

opisze tu tylko kanarki i parke kanarka z czyzem. parke czyzykow zostawie bo duzo jest roznic i duzo pisania by bylo Umiech
wiec tak;
pokarm:
mieszanka podstawowa-Kanaries Prestige Premium oprucz sezonu zimowego(spoczynku) wtedy Kanaries Prestige bez dodatkow podstawowa.
Do tego 2 razy w tygodniu podaje mieszanke dzikich nasion  niewielka ilosc dla urozmaicenia.Tylko poza zima (okresem spoczynku)
karma jajeczna Gold patee. wszystkie karmy i wiekszosc witamin i dodatkow stosule z versele-laga. jednak mlodym przez pierwsze 2 dni podaje samo zoltko jajka kurzego puzniej przez 3 dni mieszam zoltko z karma jajeczna 50/50 a puzniej juz podaje tylko karme jajeczna co jakis czas dodaje kielki . Od czasu do czasu jednak podaje kanarkom zwykle jajko kurze jako przekaske.
do tego kielki, wiadomo  rozne witaminy i Mineraly
woda codziennie zmieniana  zrodlana butelkowana a warunki oceniam na bardzo dobre klatki czyszcze w miare mozliwosc minimum raz w tygodniu staram sie 2 razy. ptaki ostatnio nie chorowaly.   zwykle przed legami nie podawalem ptakom nic z preparatow pobudzajacych czy cos w tym stylu a w tym roku postanowilem sprubowac z wit.E wlasciwie jakis preparat na legi z ta wit. mozliwe ze to jest przyczyna?  Ptaki byly odrobaczone w styczniu puzniej po okolo 2 tygodniach przystapilem do legow...  o taki opis mniej wiecej chodzilo? Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!