Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:15:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica nioska (lęgi bez samca)  (Przeczytany 3641 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jacekhikisz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« : Kwietnia 04, 2014, 09:55:16 »

Witam.
Mam pewien problem. Jedna z moich samiczek niesie jajka nie dopuszczając samca do siebie. Pierwszy raz taka sytuacja miała miejsce jakieś 3 tyg temu. Przygotowana do lęgów samica dostała gniazdo, które od razu zaczęła budować (były to jej 1 legi w życiu). Na śpiew samca przysiadała itp. jednak po dopuszczeniu go do niej nie pozwalała mu się do siebie zbliżyć. Dochodziło nawet do sytuacji, że wpędzała go do pojemnika z ziarnem... Pierwsze jajko zniosła na kuwetę, potem 2 kolejne do gniazda na którym siedziała może z 5 dni po czym zeszła z niego. Jajka jak się okazało były niezapłodnione. Gniazdo jej zabrałem, odczekałem tydzień po czym znów wsadziłem. Znów zaczęła je budować więc kolejny raz spróbowałem dopuścić do niej samca. Wydawało mi się już, że będzie ok bo tym razem to samiec z samego rana przejął inicjatywę ganiając samicę po klatce głośno śpiewając. Co się wydarzyło tego dnia za bardzo nie wiem bo wychodziłem do pracy. Jeden z domowników dostał ode mnie jednak zadanie obserwowania ptaków i w razie dużej agresji samicy miał ptaki przedzielić (regał dzielony przegrodą). Okazało się że był względny spokój do popołudnia a potem samica znów wpędziła samca do pojemnika z ziarnem i na tym rozejm się skończył. Czy doszło do kopulacji nie wiem. Od tego dnia przez kolejne 2-3 dni próbowałem wieczorem wyjmować przegrodę, tak żeby rano ptaki budziły się ze sobą. Niestety samica już nie dała się samcowi w żaden sposób zbliżyć. Po tych 3 dniach pojawiło się w gnieździe 1 jajko potem kolejne i kolejne. Samica tak twardo siedzi na nich że nawet nie da się na chwilę z gniazda ruszyć kiedy chce się je podmienić. Można ją trącać, dotykać a ta nic... Czy jajka jakimś cudem są zapłodnione czas pokaże ale mam duże obawy że kolejny raz nie.

Tutaj pojawiają się moje pytania.
- Czy spotkaliście się kiedyś z takim zachowaniem samicy?
- Czy podczas tego jednego dnia spokoju możliwe było zapłodnienie samicy co wystarczyło jej do złożenia jaj?
- Czy po takiej ewentualnej kopulacji samica mogła dalej przejawiać agresję wobec samca? Wydawało mi się że jak już samica dopuszcza samca to tworzą raczej zgodną parę.
- Jeśli jednak po raz kolejny złożyła jaja niezapłodnione to co z taką samicą zrobić bo będzie to już kolejny lęg w którym składa jajka bez udziału samca. Dać jej spokój i w tym roku już nie planować z nią lęgów. Wyciszyć ją na troszkę dużej i spróbować ponownie nieco później?

Dodam może na koniec że samica ta jest jeszcze dziwna pod innym względem. Podczas przygotowywania do lęgów zaczęła śpiewać wraz s samcami. Przeszło jej gdy złożyła 1 jajko.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 04, 2014, 08:45:13 »

Co prawda nie kanarki, ale zdarzało mi się, że samice, mimo, że oddzielone od samców znosiły jajka, najczęściej na podłogę. Zdarzało się to u astryldów ale też u polniczek. Wystarczało, że pobudzona samica słyszała samca i znosiła jajka.

Samica tak twardo siedzi na nich że nawet nie da się na chwilę z gniazda ruszyć kiedy chce się je podmienić. Można ją trącać, dotykać a ta nic...
A sprawdzałeś, czy żyje?  Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 04, 2014, 09:16:15 »

A sprawdzałeś, czy żyje?  Duy umiech