Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:58:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Legi zakonczone  (Przeczytany 2667 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« : Kwietnia 20, 2014, 07:36:02 »

W mojej hodowli legi oglaszam za zakonczone. W tym roku posiadalem 15 par ktore mnie nie zawiodly i pod wzgledem ilosciowym wyciaglem ponad setke mlodych. Niestety ponad 40 procent to ptaki ktore nie beda nadawaly sie do wystaw i przyszlej jakosciowej hodowli. Po wypierzeniu trzeba bedzie odrzucic napewno jeszcz z 20 procent. To troche przygnebiajace  Pacz . Nie wiem czy to dobrze czy zle ze jedna trzecia ptakow jest zadowalajaca,a jedna czwarta ptakow  beda dobrym materialem hodowlanym. Co o tym sadzicie ?Czy waszym zdaniem legi byly udane?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 20, 2014, 08:41:04 »

Wynik dobry, a może nawet wspaniały! Nie znam hodowcy, który miałby 100% ptaków dobrych, albo który byłby w 100% zadowolony z sezonu lęgowego. Każdy hodowca ciągle się uczy. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że dobre ptaki ciężko się rozmnażają i praktycznie z każdym pokoleniem są bardziej delikatne. Mało kto natomiast decyduje się publicznie dokonać tak otwarcie podsumowania sezonu lęgowego. Mam nadzieję, że wszelkie komentarze nie zniechęcą Cię do podobnych kroków w przyszłości.

Aby było jaśniej to Twoje wyniki przestawię nieco inaczej w postaci liczbowej:
15 par lęgowych --> ponad setka młodych --> ok 60 ptaków dobrych i ok 40 ptaków słabszych według stanu na dziś --> szacunkowo po pierzeniu ok. 50 ptaków dobrych i ok 50 ptaków słabszych --> szacunkowo ok. 25 ptaków wystawowych i odpowiednich na lęgi.

Czy te wyniki można uznać na przygnębiające? Wielu hodowców chciałoby osiągnąć takie wyniki.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 21, 2014, 12:24:53 »

Uzylem slowa przygnebiajace bo szczerze liczylem na wiecej ale moze to moja zawyzona ambicja. W kazdym razie za pare misiecy zaczynamy okres wystawowy i tam naprawde bede mogl podsumowac hodowle. Mrugnicie
Mam nadzieję, że wszelkie komentarze nie zniechęcą Cię do podobnych kroków w przyszłości.
Nie zniecheca mnie to pewne, mysle ze pisanie o swoich problemach hodowlanych moze tylko pomoc.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!