Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Robaki w gnieździe  (Przeczytany 11603 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« : Maja 07, 2014, 11:08:16 »

Dzisiaj wymieniałam wkład w gniazdku kanarkom i zauważyłam, że po tym starym wkładzie chodzi bardzo dużo robaczków wielkości mszycy. Nie wiem co to za paskudztwo, poradźcie co powinnam zrobić. Stary wkład mam zapakowany do worka i chce z nim jechać do weterynarza tylko, że on nie zna się za bardzo na ptakach i boje się że da mi jakiś preparat który może zaszkodzić.
Jeszcze dodam, że nie widzę tych robaków na pisklakach, samica podczas wysiadywania jaj siedziała spokojnie nie wierciła się nie drapała.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Maja 07, 2014, 12:54:00 »

http://www.themar.com.pl/weterynaria/szkodniki/psotniki-gryzki-wszy-ksiazkowe

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #2 : Maja 07, 2014, 08:30:41 »

http://www.themar.com.pl/weterynaria/szkodniki/ptaszyniec

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Maja 07, 2014, 09:11:54 »

Kurcze boje się, że to może być to 2. Dostałam dzisiaj w sklepie z karmami parasitex jeszcze nie dawałam tego ptakom, nie było preparatów z inwermektyną. Jest na to jakiś skuteczny środek?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #4 : Maja 07, 2014, 09:38:33 »

Ja słyszałem, że PARASITEX zawiera ivermektynę.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Maja 07, 2014, 09:57:02 »

Poczytałam o  ptaszyńcach i jestem przerażona, bo wszystkie ptaki mam u siebie w pokoju, a to paskudztwo może atakować też ludzi. Jedno mi nie pasuje-ptaki nie mają żadnych objawów mają ładne pióra nie są apatyczne nie widzę żeby się drapały. Jutro dam te robaki do badania i mam nadzieje, że to nie będą te ptaszyńce. 

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #6 : Maja 08, 2014, 09:34:32 »

Też miałem 2 lata temu podobny problem: wszędzie łaziły robaczki, barwy od czerwonej do brunatnej. Ale oprócz ptaszarni można je było znaleźć również w łazience i w kotłowni - wszędzie w tych pomieszczeniach mam okna skierowane na południe. Poczatkowo wpadłem w panikę. Robaki łaziły głównie w nocy, jak położyłem na podłogę kartkę papieru, to pod nią za godzinę była ich cała masa. Po rozgnieceniu zostawiały czerwono-brunatne plamy. Ale u ptaków nie widziałem żadnych objawów chorobowych. Wysiadywały normalnie, młode wylatywały z budek zdrowe i silne. Zacząłem więc szukać, co to może być. I pewnie do dziś bym nie wiedział, gdyby nie mój ojciec, ogrodnik z zamiłowania, który mnie wtedy odwiedził i po krótkiej inspekcji ogrodu obwieścił mi, że mam plagę przędziorka. Pokazał mi te same robaczki na roślinach, kamieniach i wokół parapetów okien w/w pomieszczeń. Po dwukrotnym oprysku po robakach nie pozostał ślad. W ptaszarni też się skończyły. Wystarczył oprysk okien od zewnątrz i częstsze i dokładniejsze sprzątanie.
Poobserwuj ptaki (i rośliny w pokoju). Jeśli jest tak, jak piszesz, że ptaki nie mają żadnych objawów chorobowych, to albo masz psotniki, albo przędziorki, albo inne, niegroźne robactwo. Jeśli bardzo Cię ono niepokoi, to chyba najprostszym i najmniej inwazyjnym dla ptaków sposobem pozbycia się problemu będzie ISECTIN (proszek) - zasyp nim gniazda i zakamarki klatki. Możesz też łyżeczkę tego proszku rozpuścić w wodzie i dać ptakom do kąpieli. INSECTIN zawiera permetrynę. Koszt u mojego weta: 17zł za opakowanie 50g.
PARASITEX nie zawiera iwermektyny.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Maja 08, 2014, 03:14:01 »

Byłam dzisiaj z tymi robalami u weta i powiedział, że to ptaszyńce. Dostałam od niego ten insectin. Przędziorki znam bo mój ojciec ma szklarnie, pokaże mu je w takim razie zobaczymy co powie. On też ma mi załatwić jakiś dodatkowy środek na nie.
U kanarka mojego chłopaka w klatce też są, a on nie mieszka ze mną. Jego kanarek ma objawy, drapie się w nocy.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Maja 08, 2014, 08:18:12 »

Ja stosuje ardap na ptaszyńce http://www.brzegdolny.com.pl/esklep/product_info.php?manufacturers_id=24&products_id=248

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #9 : Maja 08, 2014, 08:23:03 »

PARASITEX nie zawiera iwermektyny.
Jesteś pewien? Jeden wet mi mówił, że zawiera Co?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Maja 08, 2014, 08:39:19 »

Jesteś pewien? Jeden wet mi mówił, że zawiera Co?
Byłem. Ale poczytałem teraz w googlach i okazuje się, że jest kilka różnych preparatów ze słowem PARASITEX w nazwie. Jeden z nich (Nackentropfen) zapewne zawiera iwermektynę i pewnie o niego chodzi.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Maja 12, 2014, 07:48:30 »

Kupiłam ten ardap i spryskałam wolierę czy ptaki też powinnam odrobaczyć?

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Maja 12, 2014, 08:49:29 »

Witam! Odczekaj 14 dni jeśli się znów pokażą to tak. Ja spryskuję same żerdki, które są puste w środku i w nich się gromadzą na dzień ptaszyńce. Po takim zabiegu mam spokój na 2-3 m-ce.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Maja 12, 2014, 08:50:49 »

Dziękuję za pomoc  Duy umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #14 : Maja 13, 2014, 11:00:12 »

Jeśli to są na pewno ptaszyńce, to uważam, że ptaki powinny być bezwzględnie odrobaczone iwermektyną, jeśli inne robaki, to nie ma takiej konieczności.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!