oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 74
|
 |
« : Maja 07, 2014, 11:08:16 » |
|
Dzisiaj wymieniałam wkład w gniazdku kanarkom i zauważyłam, że po tym starym wkładzie chodzi bardzo dużo robaczków wielkości mszycy. Nie wiem co to za paskudztwo, poradźcie co powinnam zrobić. Stary wkład mam zapakowany do worka i chce z nim jechać do weterynarza tylko, że on nie zna się za bardzo na ptakach i boje się że da mi jakiś preparat który może zaszkodzić. Jeszcze dodam, że nie widzę tych robaków na pisklakach, samica podczas wysiadywania jaj siedziała spokojnie nie wierciła się nie drapała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 07, 2014, 12:54:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 07, 2014, 08:30:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 07, 2014, 09:11:54 » |
|
Kurcze boje się, że to może być to 2. Dostałam dzisiaj w sklepie z karmami parasitex jeszcze nie dawałam tego ptakom, nie było preparatów z inwermektyną. Jest na to jakiś skuteczny środek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 07, 2014, 09:38:33 » |
|
Ja słyszałem, że PARASITEX zawiera ivermektynę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 07, 2014, 09:57:02 » |
|
Poczytałam o ptaszyńcach i jestem przerażona, bo wszystkie ptaki mam u siebie w pokoju, a to paskudztwo może atakować też ludzi. Jedno mi nie pasuje-ptaki nie mają żadnych objawów mają ładne pióra nie są apatyczne nie widzę żeby się drapały. Jutro dam te robaki do badania i mam nadzieje, że to nie będą te ptaszyńce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 08, 2014, 09:34:32 » |
|
Też miałem 2 lata temu podobny problem: wszędzie łaziły robaczki, barwy od czerwonej do brunatnej. Ale oprócz ptaszarni można je było znaleźć również w łazience i w kotłowni - wszędzie w tych pomieszczeniach mam okna skierowane na południe. Poczatkowo wpadłem w panikę. Robaki łaziły głównie w nocy, jak położyłem na podłogę kartkę papieru, to pod nią za godzinę była ich cała masa. Po rozgnieceniu zostawiały czerwono-brunatne plamy. Ale u ptaków nie widziałem żadnych objawów chorobowych. Wysiadywały normalnie, młode wylatywały z budek zdrowe i silne. Zacząłem więc szukać, co to może być. I pewnie do dziś bym nie wiedział, gdyby nie mój ojciec, ogrodnik z zamiłowania, który mnie wtedy odwiedził i po krótkiej inspekcji ogrodu obwieścił mi, że mam plagę przędziorka. Pokazał mi te same robaczki na roślinach, kamieniach i wokół parapetów okien w/w pomieszczeń. Po dwukrotnym oprysku po robakach nie pozostał ślad. W ptaszarni też się skończyły. Wystarczył oprysk okien od zewnątrz i częstsze i dokładniejsze sprzątanie. Poobserwuj ptaki (i rośliny w pokoju). Jeśli jest tak, jak piszesz, że ptaki nie mają żadnych objawów chorobowych, to albo masz psotniki, albo przędziorki, albo inne, niegroźne robactwo. Jeśli bardzo Cię ono niepokoi, to chyba najprostszym i najmniej inwazyjnym dla ptaków sposobem pozbycia się problemu będzie ISECTIN (proszek) - zasyp nim gniazda i zakamarki klatki. Możesz też łyżeczkę tego proszku rozpuścić w wodzie i dać ptakom do kąpieli. INSECTIN zawiera permetrynę. Koszt u mojego weta: 17zł za opakowanie 50g. PARASITEX nie zawiera iwermektyny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 08, 2014, 03:14:01 » |
|
Byłam dzisiaj z tymi robalami u weta i powiedział, że to ptaszyńce. Dostałam od niego ten insectin. Przędziorki znam bo mój ojciec ma szklarnie, pokaże mu je w takim razie zobaczymy co powie. On też ma mi załatwić jakiś dodatkowy środek na nie. U kanarka mojego chłopaka w klatce też są, a on nie mieszka ze mną. Jego kanarek ma objawy, drapie się w nocy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 08, 2014, 08:18:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 08, 2014, 08:23:03 » |
|
PARASITEX nie zawiera iwermektyny.
Jesteś pewien? Jeden wet mi mówił, że zawiera 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 08, 2014, 08:39:19 » |
|
Jesteś pewien? Jeden wet mi mówił, że zawiera  Byłem. Ale poczytałem teraz w googlach i okazuje się, że jest kilka różnych preparatów ze słowem PARASITEX w nazwie. Jeden z nich (Nackentropfen) zapewne zawiera iwermektynę i pewnie o niego chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maja 12, 2014, 07:48:30 » |
|
Kupiłam ten ardap i spryskałam wolierę czy ptaki też powinnam odrobaczyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maja 12, 2014, 08:49:29 » |
|
Witam! Odczekaj 14 dni jeśli się znów pokażą to tak. Ja spryskuję same żerdki, które są puste w środku i w nich się gromadzą na dzień ptaszyńce. Po takim zabiegu mam spokój na 2-3 m-ce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maja 12, 2014, 08:50:49 » |
|
Dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maja 13, 2014, 11:00:12 » |
|
Jeśli to są na pewno ptaszyńce, to uważam, że ptaki powinny być bezwzględnie odrobaczone iwermektyną, jeśli inne robaki, to nie ma takiej konieczności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|