Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy to choroba?  (Przeczytany 6625 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aqua
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Maja 23, 2014, 09:09:32 »

Witam, od 2 dni jestem posiadaczką rocznego kanarka harceńskiego. Już zdążyłam zaobserwować u niego kilka zachowań, które mnie niepokoją. Zdarzyło mu się dwukrotnie ułożyć do snu w ciągu dnia. Dodatkowo dzisiaj dwa razy wydawał z siebie dźwięki (przez około minutę) podobne do skrzypienia, a podczas wydawania z siebie tych odgłosów jego ciało dość szybko "pulsowało", rytmicznie  Smutny Nie słyszałam jego śpiewu, na razie tylko ćwierkanie, mam nadzieję, że to kwestia zadomowienia kanarka.

Bardzo proszę o porady

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #1 : Maja 23, 2014, 11:03:04 »

Biorac pod uwage, ze to harcen to to "skrzypienie" moze byc jego spiewem : p. Dlatego mowie...chwala wodnotokow !

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Maja 23, 2014, 11:07:09 »

Nie powinien przysypiać, ale może jest jeszcze zmęczony przeprowadzką albo wymienia pióra. Może też mieć za ciemno. Napisz dokładnie co dajesz do jedzenia i jak chcesz to wstaw zdjęcia klatki i jej okolicy.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Maja 23, 2014, 11:23:25 »

Dlaczego nie powinien przysypiać?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Maja 24, 2014, 07:48:21 »

A Ty śpisz w dzień? Umiech
A tak na poważnie - może się zdrzemnąć. Ale jest to też pierwszy z objawów osłabienia i choroby i zazwyczaj jak któryś przysypia w dzień to od razu jest pilnie obserwowany.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #5 : Maja 24, 2014, 01:19:34 »

Czasem w dzień śpię, tak na prawdę zaraz się kładę i mam nadzieję, że mnie nieprędko obudzą Umiech
U swoich ptaków zaobserwowałem popołudniowe wyciszenie - tak w godz. 16-17 ptaki są mniej ruchliwe, czasem podsypiają. Zawsze wiązałem to z długością dnia (oświetlenia) i porą dnia. Nie uważałem nigdy, że może to być objaw choroby. Już prędzej lenistwa Mrugnicie

aqua
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Maja 24, 2014, 04:23:37 »

On tak dziwnie „skrzypi” tylko kiedy układa się do snu. A wczoraj wieczorem robił tak bez przerwy przez 10 minut w trakcie samego snu. Sen w ciągu dnia zauważyłam do tej pory 3 razy (dzisiaj też), w tej chwili skacze, jest żywy, ćwierka. Chyba zaczyna się przyzwyczajać Mrugnicie Do jedzenia daję mu na razie tylko ziarno, nie wiem co jadł wcześniej i chcę mu stopniowo wprowadzać inne rzeczy. Jest to Pokarm Podstawowy dla kanarka firmy ANIMALS. Kupiłam też w zapasie Premium Food Canaries Multi Taste firmy Nestor. Oprócz tego witaminy dla kanarków w takiej saszetce i wapienko z pomarańczą (pani w zoologicznym poleciła). Wodę do picia i kąpieli wymieniam mu 1-2 razy dziennie. Co do piórek to zauważyłam, że rzeczywiście je gubi. Raczej nie ma za ciemno, klatka stoi pół metra od okna Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #7 : Maja 24, 2014, 04:41:11 »

Wapienko wyrzuć, wodę zmieniaj nie częściej niż 1x na dzień, a najlepiej co 2-3 dni (zakładam, że nie nanosi do niej różnych śmieci). Zamiast wapienka kup sepię. Co do przysmaków, to te najbardziej wypasione niekoniecznie są najlepsze. Dawaj mu zwykłą mieszankę dla kanarka, owoce/warzywa i powinno wystarczyć, żeby cieszył się długim zdrowiem.

sylabona
Go
« Odpowiedz #8 : Maja 24, 2014, 04:56:03 »

U swoich ptaków zaobserwowałem popołudniowe wyciszenie - tak w godz. 16-17 ptaki są mniej ruchliwe, czasem podsypiają.
Nawet, jest to w książkach opisane, że ptaki się wyciszają i odpoczywają, a pod wieczór na nowo zaczynają żerować.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #9 : Maja 24, 2014, 05:23:33 »

Co do podsypiania w ciągu dnia to jest to zdecydowanie bardziej widoczne u astryldów niż u kanarków. Kanarki podczas lęgów nie mają na to czasu  Mrugnicie Normalne jest, że młode ptaki śpią w ciągu dnia i zdarza się to także kanarkom dorosłym podczas pierzenia. W okresie zimowym, gdy dzień jest krótki kanarki nie śpią w ciągu dnia, chyba, że są chore.
A co do tego skrzypienia to ptaszek może mieć pasożyty układu oddechowego lub kiedyś to przechorował i została chrypka. Może być też przeziębiony (przeciąg). A co do zaopatrywania się w karmę to polecam Pana Leona Strykowskiego z Poznania, można się z nim skontaktować telefonicznie i podjechać do domu lub spotkasz go w każdą niedzielę na "Sielance" - tam ma swoje stoisko. Telefon do niego znajdziesz na stronie www.canaria02.pl
Pozdrawiam

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #10 : Maja 24, 2014, 06:20:04 »

Niestety choroby ukladu oddechowego  to czesto spotykany problem. Mysle, ze duza czesc z nas kupila kiedys ptaka, ktory noca ukazal taka "niespodzianke".

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
aqua
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Maja 24, 2014, 07:41:49 »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Z tego co wyczytałam to na razie nie ma się czym martwić, że kanarkowi zdarza się przysypiać w ciągu dnia. Rzeczywiście jest on teraz w okresie pierzenia. Dla pewności zabiorę go do weterynarza, niech zbada czy z jego układem oddechowym wszystko w porządku. Jak go w takim razie przewieźć? Nie posiadam żadnej klatki-przewoźnika, dostanę taką w sklepie zoologicznym?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #12 : Maja 24, 2014, 07:57:51 »

Najprościej będzie wykorzystać jakiś niewielki kartonik, w którym trzeba zrobić kilka otworów wentylacyjnych.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!