Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:35:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zakwaszanie wody  (Przeczytany 17587 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
CarIvan
Go
« Odpowiedz #15 : Czerwca 14, 2014, 05:01:05 »

A co z tematem prosożernych ptaków
Ja trzymam amadyny wspaniałe - prosożerne ale wody jako takiej nie zakwaszam, podaję im przegotowaną i odstaną 24h. Dostają jednak w mieszance jajeczno-insektowo-kiełkowej z dodatkami różnych ziół właśnie humak o jakim wspomniał tatanka, dodaję im też sproszkowaną spirulinę oraz zestaw witamin i mikroelementów z VarseleLagi w różnych okresach różne preparaty:Omnivit, Fertivit i Mutavit. Ptaki czują się widać wyśmienicie, legną się bezproblemowo, badanie kału nie wykazało żadnych szkodliwych patogenów ani objawów kokcydiozy. Profilaktycznie robię takie badanie kału z różnych klatek od różnych ptaków co trzy miesiące.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #16 : Czerwca 14, 2014, 06:08:28 »

ziabak: Zgadza się, był taki opis. Jednak mam wątpliwości, czy to efekt zakwaszania czy probiotyku. Podawanie obu razem zostało poddane wątpliwości, jednak temat nie został rozwinięty. Poza tym mowa tam o okresowym zakwaszaniu wody, tylko podczas kwarantanny.

(PS. w swoich używaj pseudonimów, a nie danych osobowych innych Użytkowników.)

tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #17 : Czerwca 14, 2014, 08:45:42 »

a czy ktoś używał z was kwas mlekowy ma lepsze zastosowanie niż kwas jabłkowy  
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2014, 08:46:35 wysane przez klapuch » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #18 : Czerwca 14, 2014, 10:06:38 »

zastosowanie ma chyba to samo  Mrugnicie
Najtańszym i najłatwiej dostępnym środkiem jest wymieniony wcześniej Cebion - jest w każdej aptece. Jedynie miękkojadom go nie podawajcie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #19 : Czerwca 15, 2014, 04:52:27 »

Jedynie miękkojadom go nie podawajcie.
Poproszę o rozwinięcie tematu.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #20 : Czerwca 15, 2014, 05:07:36 »

Witamina C wzmaga przyswajalność żelaza przez przewód pokarmowy. W wielu owocach, zwłaszcza egzotycznych, żelazo występuje, a gdzieś wyczytałem, że miękkojady są bardziej wrażliwe na nadmiar żelaza w diecie (być może właśnie dlatego, że przyswajają go więcej).
Dlatego też ludziom "babcina" medycyna poleca pić sok z buraka z cytryną.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #21 : Czerwca 15, 2014, 05:37:23 »

yotan dzięki piękne.  Mrugnicie

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #22 : Czerwca 22, 2014, 04:34:48 »

Zgadza się,  miekojady są narażone na zbyt dużą ilość żelaza dlatego trzeba dobierać pod tym wzgledem dla nich zarówno odpowiednie owoce i warzywa jak i dodawać odpowiednie granulaty o jak najmniejszej zawartości żelaza. Niektorzy hodowcy , ze wzgledu na poziom żelaza oraz szybkość psucia owocow, podają np. turakom sam granulat i mają znakomite efekty w hodowlach.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #23 : Czerwca 23, 2014, 07:13:45 »

W weekend byłam u weterynarza (ptasiego), między innymi poruszyłam też temat zakwaszania wody ptakom i otrzymałam odpowiedź, że nie ma potrzeby zakwaszania wody jeśli nie występują ku temu wyraźne wskazania, czyli np. tak jak Yotan pisał kandydoza wola. Ph zakwaszonej wody powinno oscylować w okolicy 6 jeśli już się to stosuje, a nie 4.5 - to jest za silny kwas. Tak więc przestaję zakwaszać, ale jeśli zdobędę testy ph w wolnej chwili posprawdzam jakie dawki zakwaszacza dają zakwaszenie na jakim poziomie ph - bo jest to jednak istotne i w sumie dobrze, że mnie to zaniepokoiło bo dzięki temu wróciłam nieco "na ziemię" Mrugnicie To nie tylko w tym przypadku ale też i w wielu innych dość łatwo daję się zwieść pozyskanym z różnych źródeł zaleceniom i generalnie nie sprawdzam ich poprawności sądząc, że jesli jakiś preparat jest dedykowany ptakom i ma podane dawkowanie to takie ono jest prawidłowe... jak się okazuje nie do końca tak jest.

pozdrawiam - Monika
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #24 : Czerwca 29, 2014, 03:18:39 »

Witam ja uzywam do zakwaszania wody  ocet jablkowy  5 mil na litr sa tez zakwaszacze dla golebi jak "Avidress plus. "  jest super.Dla zainteresowanych podaje link z zakwaszaczami
http://www.tauben-sandeck.de/shop/index.php?cat=c147_07--TRINKWASSER-HYGIENE.html&XTCsid=e160vrseovkgmbquo53etf1rp0  pozdrawiam.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!